Pagina's

zondag 26 augustus 2012

Luxer leven door vooruitzien

Vandaag was een geslaagd moment om de voedelvoorraden weer eens handig bij te werken. 

Één van de nieuwe klusjes is het bijknippen van mijn basilicumplant en invriezen van de blaadjes. 
Al knippend overpeinsde ik de luxe die in weze voortkomt uit dit vooruitzien.

Door bijvoorbeeld de blaadjes van die basilicumplant in te vriezen is er altijd basilicum in huis (of dat is het plan). Het is geen echte bezuinigingsmaatregel: als ik voorheen een recept had waar verse basilicum in moest, dan liet ik dat meestal weg of werd het vervangen door gedroogde basilicum. 

Voorlopig doen de zelfgezaaide plantjes het echter fantastisch én leveren ze genoeg blad om ook nog in te kunnen vriezen. Een ongekende luxe. Want verse basilicum vind ik vele malen lekkerder dan gedroogde.

Er zijn meer zaken die we invriezen als er over(vloed) is: wijn - in ijsblokjesbakjes, voor als er ergens "een scheutje" wijn in moet, slagroom (ook zo), pepertjes en gepelde knoflookteentjes.

Niet dat we niet zonder kunnen, maar het is echt fijn om te kunnen koken met een keur aan smaakmakers binnen handbereik. Een luxe die we eerst niet (altijd) hadden doordat we regelmatig vergaten om ingrediënten in te kopen, of omdat het lastig (of duur) is om sommige ingrediënten constant in huis te hebben. 

Met al het consuminderen sluipen er meer en meer van dit soort foefjes in en komt er mét al het bezuinigen op een bepaalde manier ook meer luxe in huis. 


Wat zijn jullie ervaringen hiermee? 

10 opmerkingen:

 1. Wat slim van je. Volgend jaar ook maar eens basilicum zaaien. Lekker in de pasta en vers idd vele malen lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb al 2x basilicum gezaaid, maar er is niets boven gekomen...

   Verwijderen
  2. Hier had ik het in een klein kasje gezaaid (binnen). Is dat een idee om eens te testen? Basilicum houdt wel heel erg van warmte. Buiten heb ik het ook wel eens gezaaid / geplant, maar dat werd nooit wat.

   Kan ook zijn dat het zaad niet goed is (ervan uitgaande dat je 2 keer zaad uit hetzelfde zakje hebt gebruikt) maar dat lijkt me ook stug.

   Verwijderen
 2. Als ik een peterselieplantje koop,gaat op den duur de helft dood. Nu knip ik eerst de grootste takjes af en vries die in. Ook met koriander doe ik dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wist niet dat je slagroom ook in kon vriezen. Dan ga ik dat ook proberen, want wij hebben altijd over dat dan niet opkomt. Het is steeds maar een beetje, maar toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan ook een stukje van de basilicum afknippen en op een glaasje water zetten. Na een tijdje komen er aan de onderkant worteltjes aan en dan poot je het stekje weer uit in de tuin of in een potje. En voila weer een nieuw basilicum plantje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo ik heb weer heel veel bijgeleerd van dit blogje. Zo ga ik het voortaan ook doen, blaadjes afknippen en invriezen. En de tip van Jolande over stekken is ook een goede.
  Ik wist ook niet dat je slagroom kon invriezen. Handig, want van een pakje hou ik altijd wel wat over. Zou het ook met zure room en creme fraiche kunnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Melk en room kan wel, dus het lijkt me dat het met zure room en creme fraiche ook zou moeten kunnen. Ik twijfel of het niet te dik is, maar het lijkt me een testje waard...

   Verwijderen
 6. Tuinkruiden vries ik ook meestal in maar lavas droog ik en die gebruik ik altijd in gedroogde vorm (bespaart me plaats in de diepvries voor iets anders) Slagroom kun je inderdaad invriezen en als je bv een taart versiert en je hebt een restant van opgeklopte slagroom dan kun je zelfs op een bord slagroomroosjes spuiten en dat bord dan nadien in de diepvries zetten. Eens de toefjes slagroom bevroren zijn, haal je ze eraf (je wipt ze er zo af met een smeermes), je steekt ze in ene doosje en als je dan eens een slagroomtoefje op je pudding wil, moet je er maar eentje uit de vriezer halen. Ik zeg nu niet dat ze nog even mooi uit de vriezer komt of ze erin gaan want bij het ontdooien zakken ze ene heel klein beetje in elkaar maar als het voor 'gezinsgebruik' is, en niet voor bezoek is het perfect te doen. Als ik mayonnaise maak en het eiwit 'over' heb, vries ik dat ook in en dat gebruik ik dan 'later' bij het bakken van een omelet of om puree luchtiger te maken. Ik doen het al jaren zo....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hm.... ik zit vaker met een eigeel over... je brengt me op ideeen!

  (eiwit wordt hier kokosmakronen- mmmmm!)
  Zie: http://genietenvaneten.blogspot.nl/2011/03/recept-brosse-kokosmakronen.html

  BeantwoordenVerwijderen