Pagina's

woensdag 10 oktober 2012

De afwas

Met het gevaar om tot doorgeslagen bespaarfreak te worden bestempeld, wil ik hier bekennen dat wij al enige tijd afwassen met koud water. Of... datgene wat we niet in de vaatwasser doen. 

Want ja wij hebben een vaatwasser. Een poos geleden besloot ik om te proberen om dat ding wat minder vaak te draaien. Dat scheelde energie en vaatwasblokjes en volgens mij ook water. 

Nu staat onze cv-ketel op zolder en het duurt altijd even voordat er beneden warm water is. Te lang voor mijn geduld en daarbij vond ik het zonde om die ketel helemaal aan te laten slaan voor een paar losse dingetjes. 

Als test ben ik toen begonnen om af te wassen met koud water. Niet op de Nederlandse manier (met zo'n sloot water met sop wat dan helemaal viezig is aan het einde van de vaat, waarna je dan alles nog af moet drogen). Nee ik pak een sponsje, doe daar een drupje afwasmiddel op, sop alles schoon en spoel het dan kort af met schoon water. De schone vaat gaat op het afdruiprek.

En weet je wat? Het werkt! 

Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik vooral nauwelijks vieze dingen afwas en dan gelijk na gebruik. Dus melkpannetjes, deksels, glazen waar alleen wat limonade of thee uit gedronken is enzovoorts. De rest gaat fijn in de vaatwasser, die dan eens in de 3 dagen draait.

Overigens wordt een koekenpan waar vlees in gebraden is ook prima schoon als je 'm eerst met een papiertje goed uitdoet om 'm dan nog even na te soppen met wat meer afwasmiddel en koud water. 


Hebben jullie nog bespaartruukjes waarvan je denkt dat die voor veel andere mensen te ver gaan?

10 opmerkingen:

 1. Wij doen net als de grieken bij het toilet boven het closethpapier in het afvalemmertje. Alleen bij de plas dan en dan hoef je maar een heel klein beetje door te spoelen. Dat scheelt heel veel water. Als je met closethpapier een beetje doortrekt krijg je verstoppingen omdat je geen genoeg waterdruk hebt en het closethpapier de toilet dan verstopt. Groetjes PBG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. PBG vraag me af of dit goedkoper is, je moet het ook weer afvoeren als afval.Ik let wel op het soort wc papier, klein en dun en niet te dik, omdat dan het toilet ook snel verstopt raakt.

   Verwijderen
 2. Ik was alles met de hand af en op dezelfde manier als jij. alleen heb ik op een gegeven moment wel heet water

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Koekenpannen maken wij hier alleen schoon met heet water en een papiertje, zeepsop schijnt voor vleespannen en koekenpannen niet zo goed te zijn ('k zeg schijnt hè)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat vind ik een hele goede! Ook daar wil ik geen cent te veel aan betalen! Ik ga het ook proberen. Het is een tip die ik niet eerder heb gehoord. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Afwassen met koud water kan volgens mij enkel wanneer je niet vettige dingen afwast. Voor mij zou het gene optie zijn aangezien ik geen vaatwasser heb en alles met de hand afwas. Ik vind trouwens dat je zowiezo elke dag wat warm water nodig hebt om vetspatjes van het bakken van vlees te verwijderen van je kookplaat/kookvuur en dan kan de rest van de vaat evengoed gedaan worden.Ik warm mijn afwaswater elke ochtend op op nachttarief (zijn toch vroeg op) en giet dat over in een thermoskan. Dat hete water gebruik ik dan overdag om de vaat mee te doen.Ik gebruik het goedkoopste afwasmiddel (winkelmerk) en doseer dat met een koffielepel : heb ik tekort aan afwasmiddel dan voeg ik er gewoon nog wat bij maar meestal volstaat de inhoud van die ene koffielepel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grote stukken als pannen, saladebak e.d. was ik ook met de hand af. Ik doe dit echter wel in warm water. Het eerste koude water vang ik op in de waterkoker, senseo en de rest in een kan waar ik bijvoorbeeld de gootsteen even mee na spoel. De vaatwasser hoeft hierdoor minder vaak aan. Hij staat nu 2-3x per week aan i.p.v. om de dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O ja, bij ons staat de cv ketel ook boven en ik laat als ik warm water nodig heb voor de afwas, eerst het koude water 'weglopen' in de fluitketel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik niet… Afwassen met koud water voelt voor mij zo onnatuurlijk. Net alsof het dan toch niet schoon wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik ben ook heel snel met het even omspoelen van de glazen hoor. Anders blijf ik aan de gauw met die vaatwasser.
  Koekenpannen en braadpannen nooit in de vaatwasser. Ook geen sop. Ik werk in de keuken van een restaurant en dat is dus funest voor een goede koekenpan/braadpan. Liefst goed uitvegen met keukenpapier of doek. Bij ons op het werk is het soppen van dit soort pannen een doodzonde.
  Ook doe in bijna altijd een 1/2 vaatwastablet in de machine. Ik merk geen verschil met een het gebruik van een hele, behalve dan dat ik lekker lang met mijn pak vaatwastabletten doe ;-)

  BeantwoordenVerwijderen