Pagina's

woensdag 10 april 2013

Hoelang kun je vlees in de vriezer bewaren?

Zit ik gisteren vol trots te vertellen over ons vleespakket en dat we daar een jaar mee vooruit kunnen, schrijft Marijke dat je rundvlees maar 3 maanden zou kunnen bewaren!

Oei... daar moest even op gegoogled worden. Op internet vond ik echter geen echte eindconclusie. De genoemde termijn voor rundvlees ligt ergens tussen 3 maanden en 1 jaar, waarbij sommige mensen vertelden dat ze dingen eten die al jaaaren in de vriezer liggen.

De kwaliteit en de smaak van het vlees zou met de tijd wel wat achteruit gaan, zeker bij vet vlees (wat dit is). - 18 graden was kennelijk een grenswaarde. Kouder was beter volgens internet. De vriezer is inmiddels dus op de -20 gezet.

Nou ben ik natuurlijk benieuwd wat jullie ervaringen zijn: hoe lang bewaren jullie rundvlees gewoonlijk in de vriezer? En bij welke temperatuur? Merk je iets van achteruitgang in smaak na verloop van tijd?

12 opmerkingen:

 1. Ik bewaar het meestal tot een maximum van enkele maanden. Ik heb nooit zoveel in voorraad. Wel heb ik nu contact gezocht met een boer waar ik vleespakketten kan bestellen. 20 kg, maar daar doe ik niet zolang mee. Een kleine drie maanden, dus ik hoef mij hier niet druk over te maken. Ik las jouw bericht gisteren ook, maar jij maakt dus pakketjes van 200 gram. Bij mij zijn ze tussen de 300 en 500 gram, al naar gelang het vlees.
  Gehakt voor onder de spaghetti is 300 gr, maar een lekker stuk soepvlees of sudderlapjes is wel ruim 400 gram. Wij zijn met 4 personen.
  Maar ik denk daar een 3 maanden mee uit te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meer door minder10 april 2013 om 23:19

  Mijn ervaring is dat je vlees makkelijk langer dan 1 jaar in een 4 sterren vriezer kan bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @vlijtig, wij doen voor sukade of riblappen wel veel meer in 1 pakketje want het heeft geen zin om iets 3 uur te laten sudderen voor zo weinig. Het moet echt draadjes vlees worden en dan moet het vlees zo lang op, dat ik veel maak en dat dan weer invries (is niet slecht voor het vlees). En ik bewaar vlees ongeveer een jaar of iets langer.
  @bespaarzuinig: rundvlees is niet vet zoals varken, het hangt er dus vanaf (want je schrijft dat het vet vlees is) naar welk runderdeel je kijkt. Entrecote heeft een vet randje en moet ZEER kort gebakken worden aners krijg je een schoenzool Maar aan bieflapjes zit bijna geen vet. Wat ik doe is in dunne reepjes snijden en roerbakken voor nog geen 2 minuten.
  Met vet vlees bedoelt men over het algemeen varken of een varkensprodukt.
  Geniet SUPERlekker van je pakket en ik ben benieuwd wat je ermee gaat maken.
  hartelijke groet,
  yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie, dan eet ik gewoon de vettere delen eerder op (is volgens mij geen straf).

   En dat genieten gaat zeker wel lukken. Die bieflappen (in reepjes) waren al een echte tractatie, terwijl ik dat vlees gewoonlijk dus niet koop in de supermarkt omdat ik het te taai vind.

   Recepten komen op m'n eetblog nog wel!

   Verwijderen
 4. Ik bewaar vlees ook wel langer en zoals je schrijft kan de kwaliteit achteruit gaan, maar het vlees bederft niet. Ik heb dat tenminste nooit gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kan het vlees rustig tot een jaar invriezen, wat denk je hoe lang het 'paardenrundvlees' waar nu zo'n poeha over is al niet in koelhuizen heeft gelegen ( jawel soms tot 5 jaar ).
  't Is misschien idd wel goed om je vriezer op -20 te zetten. Doe ook een beetje voorzichtig met de verpakkingen, als die eenmaal openscheuren, knappen of anderszins kapot gaan, loop je kans op vriesbrand, dan droogt die smeuiige gehaktbal heulemaal uit.
  groet en eet smakelijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zeg je wat ja over dat vlees wat jaren ingevroren wordt... Ik geloof het zo.

   Met de zakjes zullen we voorzichtig zijn. Moet ook: ze zijn niet bijster stevig.

   Verwijderen
 6. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nooit zo nauw neem met bewaartijden. En ik heb nog nooit iets uit de vriezer gehaald wat bedorven bleek te zijn. Misschien gaat de kwaliteit wel iets achteruit, ach ja, met al die gekruide gerechten die wij vaak maken proef ik dat waarschijnlijk toch niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Elk jaar kopen wij een stuk stier van een boer uit de buurt.De vriezer staat op -18C en ikzelf heb nog nooit een probleem gehad met het vlees van bijna 1 jaar oud. De verpakking moet inderdaad wel heel blijven anders droogt het vlees uit of beschadigt het.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik bewaar vlees ook voor langere tijd in de vriezer en echt verschil heb ik nog niet geproefd tussen vers en uit de vriezer, als het erg lang in de vriezer gelegen heeft en ik twijfel of de smaak nog optimaal is verwerk ik het meestal in een stoofschotel of iets dergelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb altijd begrepen,dat de z.g verse lapjes vlees in de supermarkt soms langer dan een jaar ergens in europa in een vrieshuis liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dank je wel voor het delen van jullie ervaringen. Ik laat onze jaarvoorraad vlees nu met een gerust hart dat jaar in de vriezer liggen (als dat lukt tenminste, het is erg lekker namelijk ;-))

  BeantwoordenVerwijderen