Pagina's

dinsdag 12 november 2013

(wat kun je doen tegen) buikgriep

Na een weekeinde met rommelende darmen werd ik gisteren opeens helemaal naar. De symptomen: buikpijn, misselijk, duizelig en algehele beroerderigheid. 'Buikgriep!' Was de conclusie van mijn collega's.

Ik heb nog even tegengesputtert dat ik nooit buikgriep had en dat het vast wel weer zou zakken, maar toen collega's met geurige borden warm eten van de kantine aan kwamen zetten was ik klaar. Dat kon mijn maag niet aan. 

Thuis gekomen besloot ik eerst eens te kijken wat je tegen buikgriep kunt doen. De conclusie is dat het vooral belangrijk is om ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt en dat je je huisgenoten niet besmet. Buikgriep is namelijk nogal besmettelijk. 

Iedereen goed de handen laten wassen na de toiletgang en voor de voedselbereiding, dagelijks schoonmaken van wc-bril, lichtknopjes en deurklinken was volgens diverse sites een goed idee als je een poging wilde doen om je huisgenoten niet te besmetten.  Ook is het verstandig om de voedselbereiding even aan anderen over te laten. Verder moet je veel drinken en zou het niet uitmaken wat je eet. Ors zou verstandig zijn om in te nemen als alles er gelijk weer uitkomt. 

Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus. Er zijn er meerdere soorten virussen die buikgriep veroorzaken. Het ene virus is wat kwalijker dan de andere.. Vooral voor kleine kinderen is het rotavirus iets om mee uit te kijken. Volgens wikipedia wordt 6% van de sterfgevallen bij jonge kinderen veroorzaakt door het rotavirus. Bijna alle jonge kinderen krijgen dit virus wel een keer. Diagnose van het virus is mogelijk en er bestaat een vaccin tegen. 
Het enige reinigingsmiddel wat goed ontsmettend werkt bij het rotavirus is een chlooroplossing.

Kijk even op wikipedia voor een meer uitgebreide uitleg over buikgriepvirussen.

Als echte consuminderaar hou ik me gewoon een paar dagen rustig. Manlief kookt en regelt de vaatwasser. Zolang er geen sprake is buitensporig spugen / diaree hoef ik geen ors en is een bezoek aan de huisarts niet nodig. Als het me lukt, dan haal ik vandaag nog even een doekje met chlooroplossing over wc-bril , deurklinken en lichtknopjes.

Voorlopig is gewoon zitten echter al genoeg actie...


Heerst er bij jullie buikgriep?

10 opmerkingen:

 1. Nog niet gelukkig! Dit klinkt als een pittig buikgriepje. Nu weet ik in ieder geval alvast wat de symptomen zijn.

  Veel beterschap gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier heeft het halve dorp platgelegen geloof ik, wegens gek virusje. Binnen een paar uur hondsberoerd, spugen en/of diarree.... Was gelukkig ook snel weer opgeknapt, maar met drie kindjes is leuk echt anders. Zonder kindjes ook maar compleet deaud drie ondergekotste bedden verschonen.... pfff blij dat t over is. Jij heel veel beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oef... drie kotsende kinderen is niet leuk nee...

   Hier valt het qua diaree mee en hoef ik gelukkig niet over te geven.
   Heb alleen buikpijn en ben erg gammel, met misselijkheid en heel gemene buikkrampen als ik me beweeg. Wat heel motiverend is om heeeeel rustig aan te doen..

   Verwijderen
 3. Ik hou mijn hart alweer vast voor de volgende uitbraak van het norovirus op mijn werk... Ook omdat ik zelf ook altijd gezellig mee doe met dit vervelende virus.

  Gelukkig is nu alles nog rustig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wel grappig dat iedereen altijd bij de eerste symptomen al weet wat je hebt EN dat het heerst ;-)
  Hier zijn wel alle 4 flink verkouden geweest, vervelend maar gelukkig weer achter de rug. Ook daar kun je je flink gammel van voelen en je hebt volgens velen altijd meteen "griep". Gelukkig was dat het niet.
  Lekker rustig aan doen voor jou, en beterschap!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mocht je erg misselijk worden dan is cola fijner dan ORS. Gewoon wat cola in een glas doen en dat een kwartiertje laten staan. Dan af en toe een theelepeltje nemen.

  Veel fruit eten is goed, zijn je darmen sneller weer schoon en ziektekiemen opgeruimd.
  Maarre, misschien is het geen buikgriep. Het kan net zo goed zijn dat je iets verkeerds gegeten hebt.

  Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel geen light cola, maar de gewone cola.

   Verwijderen
  2. Ik heb ooit eens voedselvergifteging gehad en dat was echt wel een stuk heftiger dan dit... Manlief heeft (gelukkig!) nergens last van en at hetzelfde als ik. En HIJ is juist degene die juist snel last heeft van maag en darmen gewoonlijk.

   Ik denk dus dat he wel buikgriep is.

   Verwijderen
 6. Bedankt voor de tip van de cola.
  Eten en drinken gaat gelukkig goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier loopt de plaatselijke kleuterschool leeg door dit virusje....
  Ik hoop echt dat het deze keer onze deur voorbij gaat...Ik ben meestal solidair en doe verschillende keren mee ;)

  Van harte beterschap hoor!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen