Eigeel of eiwit over?

Vandaag vond ik eindelijk een goed recept voor een resterend eigeel: banketbakkersroom

Het komt uit een bejaard boekje uit 1935. 'Wij bakken zelf' heet het en het staat vol met allemaal van die echt Nederlandse bakrecepten zoals eierkoeken, kattentongen, soezen en... banketbakkersroom.

Ik had al een fantastisch recept voor resterend eiwit: brosse kokosmakronen (zo lekker koop je ze nergens) en nu dus ook een lekker recept voor eigeel. Fijn hoor. Heb ik tenminste een goed excuus om kokosmakronen EN taart of puddingbroodjes te maken... 

Of het nou zo consuminderig is, dat weet ik even niet. Het is echter wel heel erg lekker! 



Reacties

  1. Ik vind het consuminderig, je gooit immers het eiwit niet weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is waar. Ik ben zelf vooral blij met het recept voor een restant aan eigeel. Die kokosmakronen zijn erg lekker en worden hier met enige regelmaat gebakken. Tot nu toe wist ik nooit wat ik nou met dat eigeel moest.

      Verwijderen
  2. het is natuurlijk alleen consuminderig als je de overige ingredienten anders ook niet gebruikt, als je die er speciaal voor in huis moet halen is het natuurlijk niet consuminderig, maar ja het is altijd nog weer beter dan kant en klare producten kopen en niet te vergeten veeeeeel lekkerder

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha ik ben wel in staat om kokosmakronen te maken, zodat ik een goed excuus heb om ook banketbakkersroom te maken hoor... (en andersom ;-))

      Aan de andere kant: wij kopen nooit koekjes. In plaats daarvan bak ik regelmatig wat lekkers in het weekeinde.

      En lekkerder: echt wel!

      Verwijderen
  3. Een 'overgebleven' eiwit kun je perfect diepvriezen : gewoon in een doosje doen en in de vriezer steken. Voor gebruik natuurlijk eerst ontdooien : het ontdooide eiwit is nog perfect opklopbaar tot schuim en kan gebruikt worden om puree luchtiger te maken. Het eiwit kan ook gewoon bij een paar andere verse eieren gedaan worden om een omelet te bakken. Eidooiers kunnen ook worden ingevroren maar als je ze later ontdooit, blijven ze de vorm van de dooier behouden (dus bolleke) maar je kan ze ook nog gebruiken bij ene omelet. Ik krijg regelmatig eieren van een collega die zeer productieve kippen heeft en als ik er teveel heb, breek ik het aantal eieren dat ik gebruik voor een omelet in ene kom. Klop eiwit en eidooiers los en doe dat in een doosje voor in d ediepvriezer. liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oke dat is een handige tip , want ik koop ook nog wel eens eieren terwijl ik er nog genoeg in de kast had ,mochten ze te lang staan kan ik ze zo in ieder geval ook nog bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts