Pagina's

dinsdag 9 april 2013

Vleespakket

De afgelopen weken hebben we een goede poging gedaan om de vriezer leeg te eten. Dat is niet helemaal gelukt (er is nog een lading bramen, twee visjes en wat ingevroren bananen), maar daarmee kon de vriezer bij de laatste vorst wel mooi ontdooid worden. 

Een goed moment om het lang gewenste vleespakket van 20 kg aan te schaffen. Zonder bio keurmerk volgens mij, maar wel van zeer bewuste boeren (bio krachtvoer cq voer van eigen land, runderen lopen in natuurgebied en er is de laatste twee jaar volgens de boer geen antibiotica gebruikt). En mensen wat zijn we daar blij mee! Het biologische vlees uit de supermarkt is echt geen vergelijkingsmateriaal voor het vlees wat we hebben gekocht: mooi dieprood supermals vlees. Nu snap ik ook eindelijk wat er lekker is aan bieflappen...

Het leuke is dat er best een aantal dingen bij zitten die we (bijna) nooit eten. Van een aantal stukken vlees moest ik echt even opzoeken wat het is en wat je er mee doet (blijven het lappen, moet het in stukken?) Kogelbiefstuk, haasbiefstuk, fricandeau en sucadelappen heb ik bijvoorbeeld nog nooit zelf klaargemaakt. Dat wordt nog een smakelijke uitdaging (of dat hopen we dan maar ;-)). 

Er zit naast het duurdere vlees ook (veel) gehakt, worstjes, tartaar, verschillende soorten stoofvlees, borstlappen, soepvlees, een mergpijpje, schenkels en een soort soepbotten bij. Met onze bescheiden vleesconsumptie kwam ik na een avondje snijden en verpakken op 104 zakjes vlees. Dat is dan precies voldoende voor een jaar lang twee keer in de week een vleesmaaltijd. En komt dat even goed uit. 

Het enige waar ik nog even mee puzzel is hoe je bij kunt houden wat je nog hebt. Ik heb tijdens het invriezen van het vlees precies opgeschreven hoeveel ik van wat heb en per hoeveel gram dat verpakt is (ongeveer dan). Nou nog even verzinnen hoe we bij gaan houden wat er af gaat. 

Hoe doen jullie dat? Hangt er een briefje op de vriezer? En hoe ziet dat er dan uit? Zet je streepjes achter de soort voor elke keer dat je iets pakt? Of hebben jullie andere slimme systemen?

15 opmerkingen:

 1. Hoe doe je dat?104 zakjes uit 20 kilo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 20 kilo gedeeld door 104 is 192 gram per zakje. Is precies genoeg voor 2 personen toch?

   Verwijderen
  2. Inderdaad zoiets. Sommige zakjes zijn zwaarder hoor, tot een pond, andere dingen zoals gehakt of bieflapjes eten wij meer als smaakmaker.

   We eten sowieso heel weinig vlees. meestal maar zo'n 120-150 gram met 2 personen. Dan kom je met 20 kilo echt een heel eind... ;-))

   Verwijderen
 2. Lijkt me ideaal voor een spreadsheet. Een kolom met een korte beschrijving, een kolom met een nummer dat correspondeert met een nummer op het zakje, een kolom met de datum waarop het is ingevroren en een kolom of het al is gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag WKEG,
   die laatste kolom hebben wij niet, wij strepen gewoon door op de lijst als er iets afgaat. Verder een goed systeem toch. Het voorkomt in ieder geval dat je elke avond omgekeerd in je vriezer hangt om te kijken wat er bovenkomt, want je weet wat je nog hebt. En ook waar, als je de pakjes op volgorde bewaart. Bij ons hangt de lijst aan de voorkan van de vriezer met tape.

   Verwijderen
  2. Dit klinkt als een goed systeem voor meer ordelijke mensen dan dat wij zijn...

   Ik vond het al zo knap dat ik overal een stickertje met de naam op had gezet haha!

   Inmiddels heb ik naar aanleiding van jullie tips overigens wel de hele lijst met aantallen in een exelbestandje gezet.

   Verwijderen
 3. Leuk! Morgen komt bij ons een pakket lamsvlees van zo'n boer binnen. Geen gedoe met kunstmatige toestanden, maar ook geen officieel certificaat (teveel gedoe en kost teveel geld, bureaucratie is ook handel).

  Ik heb een lijst bij de vriezer met de omschrijving, bijvoorbeeld 'gehakt' en dan daarachter het aantal pakjes in kruisjes of staande streepjes. Daar streep ik dan één van door als ik een pakje gehakt eruit haal. Is al het gehakt op, dan streep ik 'm helemaal door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah... dit klinkt werkbaar voor zowel mijzelf als manlief.

   Dat ga ik dit weekeinde maar 'ns uitwerken.
   Dank je wel!

   Verwijderen
 4. Wat goed! Wel duurder dan de kiloknallers natuurlijk, maar je weet in ieder geval dat je eerlijk vlees eet! Heb even gegoogled en heb ook zo'n boerderij bij ons in de buurt gevonden (kom er bijna elke week wel een keer langs :)). Denk dat ik ook zo'n pakket ga bestellen :) een jaar zullen we er wel niet mee doen, maar icm vis, kip en goedkoper gehakt komen we een heel eind!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wat duurder, maar je weet dat het dier het beter heeft EN dat je niet onnodig antibiotica en weet ik het wat voor zooi binnenkrijgt (ik las net op nu.nl over het zoveelste vleesschandaal). Volgens mij proef je het verschil ook. (kan ik zelf niet zeggen omdat ik al zo lang geen gangbaar vlees heb gegeten).

   Wat leuk dat je in de buurt ook zo'n boerderij hebt gevonden!

   Verwijderen
 5. Zo'n pakket zou ik ook wel willen, alleen zit hier in de buurt helaas niet zo'n bio-boer...
  Koop daarom toch maar regelmatig biologisch vlees in de supermarkt. Wel prijzig, maar dierenwelzijn vind ik heel erg belangrijk!
  Wat betreft de diepvries: zelf heb ik een diepvries met 8 lades, een grote dus. Ik heb een ouderwetse multomap met blaadjes, met tabbladen gedeeld door 8, en per la weet ik precies wat erin zit. Op het product een sticker met datum, hoeveelheid en wat het is, en dit overnemen in de map bij het desbetreffende tabblad. Bijschrijven als er iets ingaat, doorstrepen als het eruit gaat. Werkt hier ideaal, zelfs met de kinderen!
  Eet smakelijk van je vlees!
  Groet, MB.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt ook bioboeren die bezorgen of toch dichterbij zitten dan je denkt.

   Goed systeem met die 8 lades en dan per lade een overzicht.
   Dat moet ook wel met zo'n grote vriezer.

   Het lastige is alleen dat zowel manlief als ikzelf lichtelijk ongeordend zijn. Wij zijn van die mensen die dan alweer 3 maaltijden in de vriezer hebben gestopt en 6 zakjes vlees eruit hebben gehaald en dan van de helft vergeten zijn om het op te schrijven, maar niet meer weten welke helft dan verkeerd er iets bij krabbelen op zo'n papier en het vervolgens helemaal niet meer weten - en dan werken dat soort systemen niet zo goed.

   Verwijderen
  2. En dank je wel trouwens!

   We hebben nou natuurlijk al 2 dingen geprobeerd (het gehakt en de bieflappen) en ik ben zeer te spreken over de kwaliteit.

   Verwijderen
 6. blijft je vlees dan 1 jaar in de vriezer? Volgens mij is de maximale bewaartijd bij min 18 3 maanden. Iets langer zal niet erg zijn, maar 9 maanden langer?


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op internet verschillen de termijnen voor rundvlees.
   Vet vlees (wat dit is) zou wel wat eerder achteruit gaan.
   Overigens vriezen wij zeer regelmatig vlees langer in dan 3 maanden.

   De enige twee missers die we daarmee ooit hebben gehad (=bedorven vlees) waren 2x de tartaartjes van AH... En of dat nou aan de vriezer of de invriestermijn lag, dat durf ik even te betwijfelen. Volgens internet gaat de smaak en kwaliteit namelijk iets achteruit met de tijd, maar zou het niet moeten bederven.

   Ik heb de vriezer ondertussen voor alle zekerheid wel even 2 graden lager gezet (op -20).

   Verwijderen