Pagina's

woensdag 17 april 2013

Huismiddeltjes tegen het hoesten

Manlief ging hoestend weg op klus en kwam ook weer hoestend terug. Niet raar als je weet dat hij dagen van 12-16 uur maakte met dus een half ziek lijf. Ondertussen was er geen codeine in huis en geen tijd om dat te halen. Naast de gewone dingen van de drogist hebben we dus maar wat huismiddeltjes opgesnort om manlief door de werkdagen heen te sleuren.

Hieronder de huismiddeltjes tegen hoesten op een rijtje. Manlief testte voor jullie tip 1,3 en 5. Hij was het meest te spreken over het gorgelen met zout water. Dit middeltje werkte na een minuutje of 10. Het effect hield langdurig aan en hielp ook tegen het nachtelijk hoesten.

Ik ben zelf erg benieuwd naar ervaringen met de laatste 2 tips... (gorgelen met water met tabasco en water met het drankje van onder andere mosterdzaadjes). Heeft iemand daar ervaring mee?

Ik hoop overigens van harte dat jullie deze tips de komende tijd niet nodig zullen hebben! 
Hebben jullie deze winter 'de griep' ook gehad? Of zijn jullie fit en fruitig de winter doorgekomen?En wat is jullie beste huismiddeltje tegen het hoesten?

Tip 1: gorgelen met zout water

Meng een theelepel zout op een groot glas lauw-warm water. Gorgel dit mengsel meerdere keren per dag. Volgens internet verbetert dit de bloedtoevoer in je keel. De haarvaten zetten hierdoor uit en dat vermindert de keelpijn.

Tip 2: je tong poetsen

Door je tong te poetsen verwijder je aanslag en bacteriën die zich daar ophopen. Dit kan de keelpijn verminderen. Daarna natuurlijk wel even je tandenborstel goed schoonspoelen.

Tip 3: thee met tijm

Neem 5 steeltjes tijm met de blaadjes eraan of wat gedroogde tijm. Doe ze in een beker en vul de beker met gekookt water. Laat het geheel vijf minuten trekken en drink het op of gorgel ermee.

Tip 4: honing in de thee

(Te combineren met tip 3 en 5). Als je keelpijn hebt helpt het om heel de dag door thee met honing te drinken. Honing heeft bacterieremmende eigenschappen. 

Tip 5: gemberthee

Gember schijnt goed te werken tegen keelpijn. Snij hier een paar dunne plakjes van en kneus deze. Doe de gember in een pan en doe er water bij. Breng het geheel aan de kook en laat even trekken. Doe het geheel in een beker met wat honing. Drink de thee langzaam op en laat het even achter in de mond rusten. Gorgelen met deze thee helpt ook.

Tip 6: gorgelen met water en tabasco

Los 5 tot 10 druppels tabasco op in een groot glas met lauw-warm water. Gorgel twee minuten met dit mengsel en spuug het dan uit. Zorg dat je wat te drinken klaar hebt staan om de brand in je mond weg te spoelen.

Tip 7: Drank van mosterdzaadjes

Vermaal een theelepel mosterdzaadjes. Combineer dit met het sap van een halve citroen een halve theelepel zout en een lepel honing. Doe er afgekoeld gekookt water overheen en laat het mengsel 15 minuten staan. Gorgelen met dit drankje schijnt goed te werken tegen de keelpijn.


5 opmerkingen:

 1. gorgelen met tijm water is niet tegen hoesten maar verzacht de keel. Tijm heeft een verzachtende werking.

  Gorgelen met zoutwater is ook perfect voor keelpijn.
  Het gaat een beetje de bacteriën tegen.

  Echter als je man al zo lang hoest zou ik toch een arts even.bezoeken.
  Mogelijk heeft hij een ontsteking opgelopen of zit er iets in zijn longen.
  Hoest is namelijk een natuurlijke reflex als er iets in de luchtwegen zit.

  Beterschap!
  Ik ben zelf een paar dagen aan het hoesten en blijk een longontsteking te hebben en een flinke benauwdheid erbij.
  Zonder antibiotica kun je die niet te boven komen is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tip over de huisarts.
   Ik heb manlief er nog niet heengekregen, maar hou het wel in de gaten.

   Ook fijn de uitleg over het verschil in werking tussen thijm en zout water. Manlief gaf inderdaad al aan dat het gorgelen met thijmthee niet zoveel deed tegen het hoesten.

   Verwijderen
 2. Gemberthee helpt inderdaad erg goed tegen ontsteking(en). Verder helpt gemberthee erg goed tegen een opgeblazen maaggevoel en tegen maagzuur! Ik slikte de laatste 12 jaar maagzuurtabletten van het kruitvat (3 pillen per dag, kosten 8,95 per 24). Sinds ik sinds 3 maanden gemberthee maak, heb ik zelden nog een pilletje nog. ( nog maar 2 per week ipv 21). Ook had ik last van bloedend tandvlees(ontsteking). Nu ook al 3 maanden geen last meer. Gemberthee is echt een wondermiddel! (ik ben geen zwever!).
  mvrgr, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Kees, ik heb zelf nog wel eens last van bloedend tandvlees en ga dit onthouden.

   Vanavond allebei al een lekkere mok gemberthee genomen voor de keel. Het drinkt lekker weg moet ik zeggen.

   Verwijderen
 3. 's Nachts met de waterverstuiver even in de slaapkamer spuiten wil ook wel helpen, en een hoger kussen, zodat het slijm je keel inzakt en niet andersom helpt soms ook.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen