Pagina's

zondag 3 maart 2013

Reparaties: inspiratie gezocht!

Vandaag kocht ik bij de dorpswinkel (een soort winkel van sinkel) een metalen ringetje om het gebroken lipje van een rits te vervangen. Voor 15 cent en 2 minuten prutsen heb ik daarmee weer een rits die naar behoren werkt en een winterjas die nog wel 1 of 2 winters mee kan. 

Bij diezelfde winkel kocht ik ook nog een dweil voor mijn leifheit dweilsysteem en een nieuw afdruiprekje. Op zich legitieme aankopen: de dweil die ik heb gaat al zo'n 8-10 jaar mee en wordt nu wat dun. Dat mag ook wel na zo'n tijd. Het afdruiprekje wat we hadden was na een paar jaar van gebruik verroest. Niet iets om je schone vaat op te zetten. Nu heb ik een geplastificeerd rekje gekocht in de hoop dat die dan langer mee gaat. 

Met deze spullen weer thuisgekomen sloeg ik aan het denken. Als iedereen nou elke paar jaar afdruiprekjes weg gaat gooien, dan tikt dat hard aan qua afval. Het was een makkelijke oplossing om een nieuw rekje te kopen en ik ben best tevreden met dat ding, maar had ik het oude rekje ook op kunnen knappen? 

Met de dweil hetzelfde: aan de oude dweil zitten een soort plastic klemmetjes (nodig om te kunnen dweilen met het dweilsysteem wat ik al jaren naar volle tevredenheid gebruik) die verder nog goed zijn. Alleen de dweil is dun. Had ik die klemmetjes ook over kunnen zetten op iets anders? Een oude handdoek of zo? 

Ik ben niet super handig en heb ook niet de behoefte om uren te gaan klungelen met dit soort projectjes, maar ik vroeg het me gewoon af. 


Hoe ver gaan jullie in hergebruik / opknappen van spullen?
Iemand trouwens nog een slim idee voor dat rekje?

11 opmerkingen:

 1. Dat afdruiprekje heb ik jaren geleden niet vervangen, ik gebruik een vaatdoek en met een beetje slimme volgorde bij het afwassen druipt het prima af door borden bv schuin tegen een schaal aan te zetten.
  Bestek sorteer ik gelijk als ik het neerleg. En die vaatdoek gaat na het drogen van aanrecht en fornuis in de was. Elke dag een schone om hygiene regels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik overwogen, maar stapelen gaat hier op het afdruiprekje zelfs al mis... Dus zonder gaat niet werken.

   Verwijderen
 2. Ik heb ook al 2 afdruiprekjes door roest versleten. Hoewel de eerste geheel van plastic was, werd dat gewoon een heel vies ding. Totdat wij weer aan een nieuwe toe waren en wij die van moeders mochten hebben. Dit was nog eentje van mijn oma en die wil gewoon niet roesten, dus al jaaaaaren in gebruik! Toch de kwaliteit van vroeger, denk ik, die onverwoestbaar was. Het kleurtje is wel niet zo spannend, licht geel, maar hij wordt ook niet voor decoratie op het aanrecht gebruikt, toch?
  Een andere oplossing kan zoals Willemien hierboven schrijft een oud handdoekje of een vaatdoek om op het aanrecht neer te leggen.
  Verder proberen we ook het een en ander eerst op te knappen alvorens te gaan vervangen. Heeft ook wel een beetje te maken met de energie die we hebben. Als we meer energie hebben, vliegen we niet direct naar de winkel toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hm... ik heb nu een afdruiprekje gekocht wat qua vormgeving op de ouderwetse rekjes lijkt geplastificeerd metaal) ben benieuwd of die net zo gegelijk is als het afdruiprekje van je oma! (en ik realiseer me gelijk dat we niet 2e hands hebben gekeken voor een afdruiprekje...)

   Verwijderen
 3. Zo'n dweil zou ik ook vervangen door een nieuwe, want ook al ben ik best handig, toch zou ik de oude niet opknappen. En gelukkig doe je erg lang met zo'n dweil, zodat je het geld wat je daaraan hebt uitgegeven best terug verdient. Maar goed, het betekent inderdaad wel extra afval!

  Wij hebben een vaatwasser, maar toch was ik vaak op de hand af. Toch zeker de grote dingen. Een wasrekje heb ik niet en ik zet borden en schotels ook schuin tegen iets anders aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een afdruiprekje heb ik niet. We hebben een vaatwasser, en datgene wat ik met de hand afwas zet ik gewoon zo op het aanrecht om uit te druipen. Voor mijn dweil-systeem (wat een raar woord eigenlijk) had ik zelf een nieuwe dweil in elkaar genaaid. Maar dat bleek het toch niet zo te zijn. Na een tijdje ging ie toch loslaten. Nu kan ik het wel op mijn naaikwaliteiten gooien ;-), maar die dweilen moeten best sterk zijn en dat lukt me blijkbaar niet. Oplossing: dweil-systeem de deur uit en weer gewoon op mijn knietjes en zelf dweilen. Werkt ook prima ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de knieen dweilen zie ik mezelf echt niet doen. Of in ieder geval niet heel de woonkamer. Dat is me net iets teveel werk naast allebei 4-5 dagen werken.

   ZO doe ik de keuken trouwens soms wel even tussendoor hoor en badkamer sowieso ook.

   Verwijderen
 5. Ik heb een geheel plastic afdruiprekje en af en toe goed schoonmaken met harde borstel en een oude tandenborstel in alle hoekjes en gaatjes en dat ding gaat weer jaren mee.

  Het viel mij op dat mijn doucherekje van Ikea, wat geplastificeerd is, al roestplekjes vertoond. Pas een jaartje oud! Jammer dat zaken zo snel aan vervanging toe zijn.

  En inderdaad; kijk eens hoe je dingen zou kunnen repareren ipv direct wegdoen. Een ringetje is zo een goed alternatief voor een heel nieuwe rits of - wat ik ook wel hoor - een nieuwe jas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt op de markt bij de fourniturenkraam van die jasdingetjes kopen. Oude kapotte eraf, nieuwe erop voor nog geen euro en je jas kan weer een hele tijd mee! Handig als dat oogje waar het ringetje door heen moet ook afgebroken is.

   Verwijderen
 6. Het is zo jammer dat er zoveel spullen worden gemaakt voor de korte duur tegenwoordig.
  Eigenlijk zouden we met z'n allen moeten gaan klagen bij de fabrikanten.

  Misschien helpt het om een nieuw rekje in te smeren of spuiten met iets tegen het roesten? Moet je wel weer opletten dat het niet af kan geven of giftig kan zijn.

  Kleine roestplekjes weghalen met zo'n pennetje waarmee je ook roestplekjes op de auto weg kunt halen en dan lakken met ook zoiets dat je kunt gebruiken voor de auto??? Vraag is weer, is het niet giftig. Van je auto hoef je niet te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb overwogen om 'm te lakken met hamerite :-)
   Maar wist idd niet of het dan geen giftig rekje werd.

   Aanstippen van de roestplekjes zou betekenen dat ik het halve rekje onder moet dompelen in de anti-roest...

   Enfin.. Dat rekje laat ik dus maar in de container liggen.
   Hopelijk gaat het nieuwe rekje langer mee.

   Verwijderen