Pagina's

woensdag 13 februari 2013

Wel of geen onderhoudscontract voor de cv?

Wij kregen deze week een rekening binnen voor het onderhoudscontract van de cv voor het komende jaar. Wat mij betreft een verrassing, omdat ik me niet kan herinneren dat we die hadden afgesloten. 

Los van de kwestie of het bedrijf al te enthousiast heeft gereageerd op een 'ik zal erover denken' (wat ik me herinner) of dat ik vergeten ben dat we wat hebben afgesloten, vraag ik me af wat nou handig is..

Is het wijs om een onderhoudscontract aan te gaan voor de cv of is dat eigenlijk maar geldklopperij? Eens in de 1-2 jaar gewoon iemand laten komen is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Hebben jullie een dergelijk contract? En waarom wel / niet?
En (als ik zo brutaal mag zijn...) wat betalen jullie voor contract / onderhoud?

19 opmerkingen:

 1. Heb je een handtekening gezet, zo niet dan toch ook geen contract?. Wij hadden een contract van 65 euro per jaar. 1 keer in het jaar kwam er iemand om te controleren en schoon te maken. Op een gegeven moment zat er ander half jaar tussen de controles. Contract op gezegd en nu doet een kennis van ons de controles, hij zit in de cv branche

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja onderhoudscontract maar krijgen altijd alleen een rekening als ze geweest zijn 1 keer per jaar dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker bij nieuwe ketel hoeft het pas na 3 jaar, hoorde dat er mensen zijn die 200 euro per jaar betalen :( koop je na 5 jaar een nieuwe ketel voor.

  Doe het zelf, steld niets voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn nieuwe ketel had nogal wat kinderziektes en toen was ik erg blij met mijn onderhoudscontract want die kwamen! De leverancier liet het afweten na de eerste keer om onduidelijke redenen. Na 6x kleine dingetjes draait hij nu al 16 jaar zonder verdere problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Welnee joh! We hadden pas na 5 jaar een controle door de installateur laten doen en de ontsteking was aan vervanging toe. Hij heeft hem verder schoon gemaakt. Uurtje werk. Kosten: 90 euro incl. materialen. Nu doen we het weer na vijf jaar (is voldoende zei de installateur ons). Bijvullen kun je wel zelf!
  Veel te duur. Gewoon een lokale vakman zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook wij laten gewoon onze lokale vakman komen, wanneer wij willen. Zoek er wel eentje die je ook wil helpen op kerstavond, bij -15 graden of zo. Of daar 'n goede en betrouwbare vervanger voor heeft.
  volgens "onze" vakman, worden bij degenen die 'n onderhoudscontract heeft bij de grote bedrijven, gewoon eens per 2(?) jaar een aantal onderdelen vervangen waarvan ze, volgens de statistieken, de meeste problemen kunnen verwachten. Het maakt dan ook niet uit of het onderdeel goed is of niet. Gewoon vervangen, op moeten draven omdat jij een paar weken later panne hebt, is voor die bedrijven veel duurder dan gewoon het standaard vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou wij hadden nooit een onderhoudscontract. Want ach als je elk jaar de ketel goed schoonmaakt en na laat kijken hoeft dat niet. Totdat onze cv uitviel, op oude jaarsdag. Geen monteur te bereiken, want er waren heel veel problemen. Drie dagen in de kou gezeten. Want eerder geen tijd. Je zie het altijd, de ketel valt uit in het weekend , wanneer het berekoud is. Veel problemeb, waardoor weinig monteurs of heel hoog tarief wat je moet betalen. Met onderhoudscontract binnen 24 uur geregeld en een goede prijs. Dus ja ik vind onderhoudscontract een stukje zekerheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moet ik er wél bijzeggen dat wij ook nog 2 houtkachels hebben. Dus last van kou zullen we niet hebben. Maar de onderhoudscontracten zijn vaak zo duur vanwege die standaard vervanging van onderdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, geen onderhoudscontract, maar ik moet wel zeggen dat ik het lastig vind om een betrouwbare installateur te vinden om het onderhoud te doen. Eerst hadden we er 1 die de tweede keer zo'n idioot hoge rekening stuurde voor het onderhoud dat me afvroeg of ie een nieuwe ketel had geplaatst ;-( Ik heb de rekening niet betaald en ze het uit laten zoeken. Bleek dat de monteur zomaar extra uren had geschreven, ja dag! Daarna een herziene rekening gekregen maar ze hoefden van mij niet meer te komen (een jaar later waren ze failliet). Nu heb ik er 1 die wel in noodgevallen komt (maar ja, dan zit je wel eerst een dag in de kou), maar de reguliere klussen voor zich uitschuift (ik zit nu al drie maanden te wachten tot ie belt, en als ik bel alleen maar excuses maar geen afspraak). Dus ik ga maar weer een ander zoeken, want dat werkt niet. Oh ja, en de loodgieter die de boel hier heeft aangelegd, daar heb ik helemaal maar niet over.
  Je merkt het al, hier weinig goede ervaringen met installateurs ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nee wij hebben geen onderhoudscontract maar wij zitten dan ook op stadsverwarming. Van het uitgespaarde geld van een onderhoudscontract kan ik nu indien nodig een nieuwe ketel kopen. Ketel is 16 jaar oud en nog inorde. In jouw geval zou ik ook gaan voor de lokale vakman die eens in het jaar of eens in de twee jaar een onderhoud aan je ketel doet.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hele foute bezuiniging, bezuinigen op die paar tientjes in het jaar. Maar dan waarschijnlijk wel zeuren als je cv kapot gaat en er niet direct iemand op de stoep kan komen staan en flinke voorrijkosten rekent. CV's gaan altijd kapot als het koud is en je komt altijd achteraan in de rij te staan. Dus wordt je pas na een paar dagen geholpen.

  Ik betaal 75 euro per jaar voor onderhoudscontract van CV, en dan zit daar dus ook bij dat ze met storing binnen 24 uur voor je deur staan zonder buitensporige voorrijkosten. Tevens zorgt onderhoud voor een langere levensduur en een optimale afstelling van je CV.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn niet zo van die mensen die zeuren over dat soort dingen (hoewel je natuurlijk wel even kunt balen van gemaakte keuzes, maar dat vind ik wat anders). Ach soms kies je goed, soms kies je fout. Dat lukt soms ook nog wel als je een veilige keuze denkt te maken.

   Weet je: de afgelopen jaren heb ik geleerd dat duurder niet per definitie beter is en dat je sommige dingen gewoon goed moet regelen en andere dingen best tzt kunt bekijken.

   Vandaar ook mijn vraag.

   75 euro is trouwens een net bedrag.
   Is dat inclusief voorrijkosten en arbeidsloon?

   Verwijderen
  2. Onderhoud kun je zelf ook wel en vaak mankeerd ketel niets eerste 10 jaar spaar je toch even 750 euro uit :) daar kun je een andere ketel voor kopen.

   Optimale afstelling van cv, nou dat zijn er weinig die hem waterzijdig afstellen en cv vermogen terugschroeven op juiste kw,s etc monteur weet toch niet hoeveel radiatoren jij gebruikt hoe kan hij hem afstellen ?

   Cv-contract is vergelijkbaar met wegenwacht kan handig zijn maar heb je het niet nodig kost het geld :)

   Verwijderen
 12. Wij hebben geen onderhoudscontract. Ik vind ze allen aardig aan de prijs voor een controle 1x per 2 jaar... En reparatie binnen 24 uur ben je ook niet zeker van bij een aantal grote organisaties. Weet ik van een vriendin van mij die gewerkt heeft bij 1 van de grootsten als telefoniste. In drukke tijden ga je gewoon op de lijst, en grote bedrijven krijgen alsnog voorrang.
  Mocht er wat met mijn ketel zijn, heb ik nog wat electrische kacheltjes achter de hand, en gaan we lekker op bezoek bij familie.
  Bij mijn vorige ketel kostte een schoonmaakbeurt en controle bij de lokale vakman slechts €45,00. Ik geloof niet dat een onderhoudscontract hier tegen op kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 1 keer een weekend in de kou gezeten. Sindsdien een onderhoudscontract.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Afgelopen zondag zaten we in de kou. Binnen een paar uur de monteur op de stoep. Heel erg fijn. Ik heb die paar tientjes per jaar er graag voor over. En onze ketel is nog niet eens heel oud en goed onderhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank jullie wel voor jullie reacties.
  Dit helpt me een heel eind op weg.

  Ik ga eerst eens bellen met het bedrijf wat er wel en niet in de jaarlijkse kosten zit. Daarnaast ook maar eens kijken wat andere lokale vakmensen rekenen voor een servicecontract en voor losse oproepen / reparaties (en of ze ook komen op zaterdagavond).

  Verder bedacht ik me dat het niet aangaan van een servicecontract een hele goede reden is voor het kopen van een houtkachel... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja, die houtkachel is natuurlijk zowiezo een prima optie, zeker als back-up mochten er problemen zijn met de cv. Dat geeft mij ook wel rust, de wetenschap dat de houtkachel altijd nog aan kan. Onze cv is nu ruim 7 jaar oud en nog nooit nagekeken. Ik wil het wel heel graag laten doen en zojuist heb ik de discussie met mijn man maar weer eens aangezwengeld naar aanleiding van je blogje...Onze vorige ketel [ook een vaill...t] heeft ook maar zelden onderhoud gehad en hebben we bij een verbouwing vervangen na ruim 16 jaar trouuwe dienst. Ik heb weleens gehoord dat iemand wel een onderhoudscontract had en na 9 jaar problemen kreeg en dat de monteur zei dat het ze niet binnen het contract wilden repareren omdat de ketel zowiezo al afgeschreven was! Dus dan betaal je zeg maar 90 euro per jaar en moet je alsnog een nieuwe ketel kopen na 900 euro gedokt te hebben voor het af en toe vervangen van een pakking.
  Het lijkt me alleen wel lastig om een goed bedrijf te vinden die gewoon éénmalig onderhoud wil plegen. Succes er mee, en laat ons nog even weten wat je beslissing is en hoe je het aan gaat pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier hebben we stadsverwarming, dus geen onderhoud aan cv nodig. Wel vermoed ik dat de centrale afzuiging eens nagekeken mag worden, zal na de oplevering 12 jaar geleden niet meer gebeurd zijn. Maar twijfel over contract of niet. Dat zijn nl. ook aardige bedragen. Tegelijk kan je niet altijd een contract afsluiten als er niet regelmatig onderhoud is geweest...

  BeantwoordenVerwijderen