Pagina's

woensdag 6 februari 2013

Wat te doen met stille prijsverhogingen?

Gisteren Merkte ik op dat de tomatenpuree opeens ruim 200% duurder is. Ik vroeg me af of meer producten stilletjes in prijs verhoogd zijn de afgelopen maanden. Jullie beaamden dit. Prijsverhogingen van 20 tot 100 % zijn geen uitzondering. 

Goed om te weten! Maar dan? Wat kun je daar dan mee als consument? Gaan we opnieuw actief prijzen en winkels vergelijken ( met alle waarschijnlijkheid dat verschillende winkels hetzelfde truukje uithalen ). Kopen we minder van hetzelfde? Gaan we zelf tomaten verbouwen voor zelfgemaakte tomatenpuree?

Hoe gaan jullie om met deze stille prijsverhogingen?

11 opmerkingen:

 1. Het zijn altijd van die rondes. Dan gaat overal bijvoorbeeld de suiker omhoog in prijs en straks zakt alles weer. En zijn het weer aanbiedingen.

  Ik ga inderdaad vergelijken en ik vraag waarom iets zoveel duurder is geworden.
  We hebben hier een kleine Plus supermarkt en ik doe op maandagochtend daar wat boodschappen. Het is dan rustig en de manager loopt rond.
  Ik heb gewoon gevraagd waarom de suiker van 1,19 naar 1,49 was gegaan. Het antwoord was onduidelijk. Maar dan weten ze in ieder geval dat het is opgemerkt.

  Kijk over een maand of drie nog maar eens weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga door met bugdetteren voor hetzelfde vaste bedrag per week dezelfde boodschappen proberen te krijgen. Als dat niet mogelijk is bezuiningen op de luxere boodschappen zoals wijn, snoep en andere snacks.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga op zoek naar alternatieven zoals "mijn" maandverband. Die kan ik bij de kruidvat "nog" wel voor 1.10 halen! Maar het kattevlees was bij de appie het goedkoopst, dus ik zal helaas de verhoging wel moeten betalen.

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik werk in een supermarkt en dit is iets wat altijd aan het begin van het jaar is. Een aantal producten stijgen altijd. Dat is niet bij 1 maar bij allemaal. Alleen zijn het niet overal dezelfde producten.
  Maar aan het begin merk je het beter dan de rest van het jaar. Want elke week worden producten een paar centen duurder of goedkoper. Er is bij ons elke week wel iemand die prijsstickers verandert. Soms maar 0,02 cent, soms meer. Kan zowel goedkoper als duurder worden.
  Waarom het a het begin veel meer opvalt, ik weet het niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd de nieuwe contractafspraken gaan in. Aan het begin van het jaar valt het meer op omdat mensen na de dure december maand de kosten beter in de gaten houden.

   Verwijderen
  2. Hallo hobbycus,
   Dank je voor je toelichting.

   Op zich fijn om te weten dat de prijzen op EN neer gaan.

   Hoewel ik de huidige prijsverhogingen hier en daar wel echt fors vind. (van 6 naar 16 cent is ruim 2 x zoveel).

   Verwijderen
 5. Ik ga een lijst bijhouden van de prijzen van de producten die ik koop, dan kan ik gemakkelijk vergelijken en zien hoe de prijs verandert. Verder blijf ik hetzelfde budget hanteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zal de komende tijd weer braaf mijn prijzenlijstje bijhouden in de computer. Als ik weet dat het bij een bepaalde supermarkt echt veel scheelt, dan pak ik daar altijd een voorraadje mee. Zo ga ik altijd even langs de Jumbo voor thee, als ik bij de drogist een pakketje moet wegbrengen. Normaal kom ik daar nooit, die supermarkt ligt helemaal niet gunstig voor mij, maar als ik er toch ben......

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is mij opgevallen dat het bij sommige producten lijkt alsof het niet duurder is geworden.je betaald nog steeds hetzelfde maar de inhoud van het product is minder. Bijv diepvriespatat is nog steeds 0,99 cent maar eerder zat er een kilo in en nu nog maar 750 gr. Fa douche is 1.99 maar wel 50 ml minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, dat is een taktiek die me al enkele jaren geleden was opgevallen bij de waspoeder van Persil : aanvankelijk 72 schepjes in een verpakking, later 68 schepjes maar nog steeds dezelfde prijs. Ik vraag me af hoeveel consumenten 'destijds' opmerkten dat er minder waspoeder was voor dezelfde prijs....

   Verwijderen
 8. Dank jullie voor je input!

  Hier houden we het oorspronkelijke budget aan en dan zien we wel hoever we komen.

  Dat soms de inhoud wordt aangepast in plaats van de prijs is voor mij een eyeopener.
  Overigens kijk ik wel altijd naar de prijs per kg / liter / stuk

  BeantwoordenVerwijderen