Pagina's

vrijdag 22 februari 2013

Wat kun je nou zelf DOEN tegen die crisis?

De berichten over de crisis sijpelen langs alle wegen binnen als een grote onweerswolk. Het is een vast onderdeel van het nieuws en van nu.nl. En ook al roept af en toe een minister dat de crisis 'echt' snel voorbij is, dat lijkt eerder wensdenken dan realiteit. 

Bij mij op mijn werk verdwijnen alle mensen met een tijdelijk contract, waarmee er minder handen aan het bed komen en hele teams uit elkaar gerukt worden. Dit geeft veel onrust. De banen van een deel van onze broers en zussen staan op de tocht. Mensen piekeren over de verkoop van hun huis en de mensen die zorg ontvangen maken zich zorgen over hun toekomst. Jongvolwassenen komen ondertussen supergemotiveerd bedelen om een onbetaalde werkplek of stage (of iets!) om in vredesnaam maar aan de slag te kunnen.

Ook hier is een lichte ongerustheid. Mijn werkgever weet inmiddels dat we bezig zijn met adoptie en dat ik er een tijdje tussenuit ga zijn (ooit). Mijn contract op deze afdeling loopt tot einde dit jaar. Mocht dat niet verlengd worden, dan moet ik terug naar de sector waar het merendeel van de ontslagen valt en hoewel ik vertrouwen heb in mijn leidinggevende heb ik dat niet in de organisatie.

Manlief werkt zich ondertussen het vuur uit zijn bergschoenen om opdrachten binnen te halen, in een sector waar duidelijk minder te besteden is en waar prijs meer en meer een rol gaat spelen. 


Met al deze factoren en dingen wordt ik tegelijkertijd zo MOE van het onderwerp crisis. Of beter gezegd, van het lijdzaam ondergaan ervan. 

Ik wil wat DOEN. En dan bedoel ik niet alleen het aanleggen van een goede buffer en het bezuinigen op dingen zodat we zo goed mogelijk rondkomen van wat er binnen komt. Met iets doen, bedoel ik positief en actief tegenwicht bieden aan die crisis. Al is het dan een druppel... misschien komen er wel andere druppels bij. 

Via mijn werk probeer ik waar mogelijk clienten zo goed mogelijk te informeren en te activeren om zelf in beweging te komen. Hen te stimuleren om kritisch mee te denken met allerhande zaken. Niet alleen om op te komen voor hun recht op inspraak en voor hun recht op zorg, maar ook om te bedenken wat zij zelf kunnen doen voor zichzelf en voor anderen. 

Voor mezelf heb ik besloten dat ik meer bij kleine ondernemers wil kopen. Bio vlees kocht ik tot nu toe bijvoorbeeld bij de grote supermarkt, maar misschien is het tijd om daar vanaf te stappen. Kaas komt al bij de kaasboer vandaan en groenten bij de biologische thuissuper (een lokale boer, die weer samenwerkt met andere boeren).


En verder weet ik het even niet...


Iemand nog ideeen?
En / of zin om mee te doen?

9 opmerkingen:

 1. Lijdzaam ondergaan. Het gaat wel weer over, denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je niet laten beïnvloeden door de crisis. Net zo blijven leven als altijd en je vooral omringen met positieve mensen. Klinkt heel luchtig, maar ik zou me vooral niet druk maken over de crisis. Deed je dit in de tachtiger jaren van de vorige eeuw ook dan? Nee, ik ook niet. Het heeft namelijk helemaal geen zin om je druk te maken over dingen, die misschien wel eens zouden kunnen gebeuren. Zelf heb ik het idee, dat je rampspoed over jezelf afroept wanneer dingen negatief benadert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind je tip niet luchtig of zweverig, maar juist heel praktisch. Je druk maken heeft zelden zin.

   Ik probeer me er ook niet druk om te maken en laat het nieuws maar even aan me voorbij gaan.

   Het is toch niets 'nieuws'.

   Verwijderen
 3. Zie voor praktische tips: http://zuinigaan.blogspot.nl/2013/02/hoe-overleef-ik-een-recessie.html
  En niet in slaap sukkelen of gaan zweven, daar heeft niemand wat aan.. Verder ben ik het helemaal met je eens, mensen moeten voor zichzelf opkomen en vooral kijken wat ze zelf kunnen doen, zich niet afhankelijk laten maken. Ik ga binnenkort een zonneboiler kopen, heb al een jaar zonnepanelen (en nee, niet diegene die afgelopen week als brandgevaarlijk werden aangemerkt). Wat verder zou kunnen: kleine bedrijfjes die actief werkloze 50 plussers in dienst nemen. Dat is op dit moment heel hard nodig: werkgelegenheid scheppen. Niet makkelijk, want werkgevers moeten aan heel veel wettelijke eisen voldoen, en die eisen veranderen elk jaar weer. Daarom komen er ook niet meer banen in de zorg, werkgevers investeren het extra geld liever in gebouwen en cursussen omdat ze niet weten of het extra geld dat ze krijgen wel langetermijn werk is.

  Werk creëren, dat is mijn prioriteit. En dan bedoel ik natuurlijk betaald werk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Werk is belangrijk inderdaad.
   We zijn nu de vriezer aan het leeg eten.
   De volgende lading biologisch vlees komt van de lokale slager en niet van de supermarkt.

   Als vrouw van een kleine zelfstandige weet ik dat je niet snel iemand in dienst neemt. Het risico is te groot. Je moet dan immers niet alleen voor jezelf het geld verdienen, maar ook genoeg werk binnenhalen om je personeel te kunnen betalen.

   Wat ik ga doen: ik ga een stagiaire zoeken op mijn werk. Er schijnt een tekort te zijn aan stageplekken en zo geef je een jongere ervaring om verder te kunnen.

   Verwijderen
 4. Sinds je de vraag gesteld hebt, heb ik er veel over nagedacht, tot aan zelfs een heel tafelgesprek over gevoerd:)
  Dus... na rijp beraad denken we hier dat:
  - het helpt om zich af te vragen waarom we menen dat we ergens 'recht' op hebben. Tot zelfs het 'recht' op geluk, het 'recht' op een koophuis etc. etc.
  - niet meeklagen met anderen die menen dat het allemaal zo slecht gaat in de wereld en nog veel slechter in Nederland.
  - blij zijn met simpele dingen want dat zijn we verleerd. Bijvoorbeeld blij met een simpele picknick in eigen tuin of het park van de gemeente. Of blij met een mooie zonsopgang.
  - aardige dingen voor andere mensen doen, ook als je ze niet kent. Iemand met weinig boodschappen voor laten gaan, een oud buurvrouwtje een stuk van je zelfgemaakte cake geven.
  Door dat soort dingen klaart de lucht op, in plaats van gemopper heb je vrolijkheid en aandacht. De crisis zal er niet door verdwijnen, maar is veel minder voelbaar. Kortom: er niet onder gebukt gaan of lijdzaam afwachten, maar zorgen dat je en mensen in je omgeving lichter en vrolijker worden.
  En als we dat nou allemaal deden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmmm daar kan ik wel wat mee.

   Dank je wel. Voor je tips en voor het compliment.
   Erg leuk om te horen dat jullie een heel tafelgesprek over het onderwerp hebben gehad.

   Het genieten van de kleine dingen doen we denk ik al.
   Het doen van aardige dingen voor zomaar iemand mag wel wat meer. Ik ga dat gewoon doen :-)

   Verwijderen
 5. Het mooiste om de crisis te lijf te gaan is toch echt de mensen zelf die de grootmachten zijn en ondersteunen en mee samen werken om zo rijk mogelijk te worden hun mentaliteit laten veranderen en hun verantwoordelijkheid te nemen als rijke mensen die voor de wereld en het volk moeten zorgen, wat in houd de landen waar ze geld verdienen minimaal 75 % van hun winst daar te laten!! waardoor meer belasting geint word en door bedrijven te verplichten bij hooooge bedragen boven de miljard ,bedragen geld te investeren in de maatschappij en niet gelijk weer allemaal eigen bedrijven met allemaal administratieve hoogstandjes maar waar de gewone mens ook z'n brood kan verdienen en waar de maatschappij zich zelf ontwikkeld.juist door globalisering en automatisering is die groep zo verschrikkelijk klein en sterk geworden. het pad wat ze nu bewandelen is crimineel een zonder normen en waarden en de enigen die daar een halt kunnen zetten is of een hele georganiseerde massa of een heleboel presidenten, rechters en eerste kamers maar het lijkt of juist daar het probleem van de vriendjes politiek zit doordat de regeringen nu bij hun geld lenen...... tot dat zij uit hun stoeltje worden getild..want belasting ontwijking is het grootste probleem die deze crisis veroorzaakt en het moeilijke is dat de grootste van de grootste bedrijven daarin zitten die eigenlijk door landen tot de verantwoording geroepen moeten worden internationale gerechtshof of vn of wie dan ook die grip kan krijgen op deze mensen en kan eisen dat deze praktijken officieel als illegaal worden bestempeld en het moeilijk is dat 1 of 4 landen dat niet alleen kunnen want die worden natuurlijk gelijk geboycot nee nee de koe bij de horens en inderdaad alle landen of op z'n minst 90% van deze aarde die de overige 10% dan kan boycotten waar deze jongens zichzelf zullen verplaatsen want ze zouden met terugwerkende kracht belasting moeten betalen over de afgelopen 10 jaar wat ze in de landen hebben verdient :) goes around comes around,of het is aftellen totdat de massa zo weinig bewegings ruimte heeft en hun gaat zoeken om het op te eisen ( kaddafi een mooi voorbeeld alleen houd dat een roerige tijd waar weinig zin in hebben maar ja kat in het nauw maakt rare sprongen, daarin dan nog het grootste probleem is dat de meeste mensen snakken naar geld en hun dat hebben.......... daar heb je dus mensen nodig die een sterk moraal hebben en principes eren( en dat is uitstervend en totaal niet gewaardeerd de afgelopen 10 jaar)maar dit is zeker de oplossing voor de crisis!!! wie durft??? wie heeft deze kracht en durft het te gebruiken ik durf maar heb de kracht niet ( financieel) want er zal een heleboel gebeld en gesprekken en gereisd moeten worden en dat is voor de meeste die zouden willen het probleem,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. en genieten van de kleine dingen is zeker goed dat doet een struisvogel ook als ie een leeuw ziet gaat ie wormpjes onder de grond bekijken :) ???? tuurlijk is het belangrijk om van de kleine dingen te genieten , maar ik heb kinderen die groot moeten worden en die ik een rechtvaardige maar ook vredige toekomst wil geven en met gemene hebberige mensen die aan het roer staan is dat moeilijk ik ben opgevoed met samen delen en wil die gedachten behouden anders komen we toch weer ouderwets in een omgeving waar de sterkste heerst, en ik ben wel sterk maar wij zouden civilisatie moet voortbrengen geen dierlijke hiërarchie. dan gaan we terug in de tijd het word tijd dat de echt democratie opstaat!! waar blijft de media??? lijkt toch wel erg sterk dat die ook op hun payroll staan.. ongekend slimme sterke en zeer zeker gevaarlijke jongens in een negatieve manier , want het is wel duidelijk dat de meeste het niet kan interesseren wat er met de mensheid gebeurd ik ikke ikke en de rest kan stikken ??? komop nederlandse rechtvaardigheid waar ben je dan ???

  BeantwoordenVerwijderen