Pagina's

maandag 18 februari 2013

Lichtelijk doorgeslagen...

Gisteravond maakte ik rijstsalade (en een halfjaar voorraad bouilonpoeder - maar dat is nog niet klaar...). Het is een recept wat bestaat uit restjes en beetjes. Ideaal voor mensen die een gevulde groentenla hebben en een restje rijst daarvoor willen bewaren. 

Manlief vindt dat ik op dit moment lichtelijk doorsla qua koken (wat ook zo is), maar vindt tegelijkertijd dat hij er goed van eet. Dat is mooi dus. 

Met alle vegetarische kookboeken van de bieb gaat het ook even niet anders... Bovengenoemd recept komt uit 'De dikke vegetarier', wat naar mijn mening een absolute must is voor iedereen die meer wil leren doen met groenten. Wat een ongelofelijke hoeveelheid recepten en combinaties staan daarin. Zelfs nog meer dan de dikte van het boek doen vermoeden. 

Kijk wel uit: als je het boek eenmaal geleend hebt van de bieb, dan wil je het waarschijnlijk niet meer teruggeven en ben je dus bijna genoodzaakt om het boek aan te schaffen...


Wat is jullie absolute must-have qua kookboeken?


14 opmerkingen:

 1. De dikke vegetarier staat bij mij ook op mijn verlanglijstje. :)

  Ik heb geen favoriete kookboek, maar een kookwebsite: www.groentenabonnement.nl Hier haalde ik bijna al mijn recepten vanaf. Tegenwoordig verzin ik ook veel zelf of combineer ik recepten met elkaar. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag gelijk al een lekker gerept, dus die is gebookmarkt ;-)
   Dank je!

   Verwijderen
 2. Op mijn 15-de kreeg ik "neerlands kookboek". Gewoon voor de basis. Vergeeld ligt het op de plank. Toch kijk ik er nog wel eens in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaha, de "Dikke vegetarier" is absoluut verslavend. Ik heb 'm inderdaad gekocht nadat ik eerst van de bieb geleend had. Maar er staat zoveel achtergrond-info in, en een onuitputtelijke hoeveelheid recepten dat ik die perse wilde hebben. Veder is mijn bijbel "Het Margriet Kookboek". Ook zo'n ideaal basisboek!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kook Ook is het favoriete boek binnen familie. Alle basis staat er in. Ook ideaal voor de kinderen als ze iets willen weten als 'hoe lang moeten aardappelen eigenlijk koken?'
  Mijn eigen favoriet is van Koken met Karin - kleine moeite, groot effect.
  (zie ook http://kokenmetkarin.nl/kookboeken/)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken haar filmpjes van youtube. Erg grappig om naar te kijken. Er zit een nonchelance in die ik erg leuk vind.

   Verwijderen
 5. Ik heb niet echt een musthave van kookboeken, maar ik ben wel benieuwd naar hoe je bouillonpoeder maakt! Ik wist niet dat je dat ook zelf kon doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kwartje dat je ALLES wat je kunt kopen (aan eten) ook zelf kunt maken is hier pas kortgeleden gevallen.

   Maar het is echt zo: je kunt alles zelf maken. Ook bijvoorbeeld tahoe (wil ik ook ooit nog 'ns uitproberen) en weet ik wat niet.

   Sommige dingen zijn te bewerkelijk om blijvend te blijven maken, maar toch leuk om eens gedaan te hebben.

   Het recept van het bouillonpoeder zet ik binnenkort op m'n eetblog, maar dat meld ik hier dan ook nog wel even

   Verwijderen
 6. Ik gebruik eigenlijk geen kookboeken, al heb ik er wel een paar wo. de dunne vegetariër. Die mag je wel van me hebben!: zenaswereld@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn favoriete kookboeken zijn alle drie de boeken van Yvette van Boven n.l Home made, Home made zomer en Home made winter, had ik ook alle drie van de bieb geleend en ik moest ze gewoon hebben, ik gebruik ze heel veel en wat ik zowel in het nederlands en frans heb zijn de boeken van Joanne Harris, De Franse keuken, de foto's zijn ook super.
  Groet Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik door mijn vegetarische fase heen ben (qua kookboeken dan), dan ga ik hier eens wat van lenen.

   Ik ken ze niet trouwens. Allebei de schrijfsters niet (en ben toch een aardige kookboekenlezer) dus dat is interessant.
   Dank je voor de tips!

   Verwijderen
  2. Moet je echt doen, ik heb van de zomer heerlijke tomatenketchup gemaakt, helaas heb ik nog maar een potje, geweckte bietensalade, rode vermout, ontbijtkoek en allerlei heerlijke taarten. Ik heb bij de bieb gisteren gelijk De dikke vegetarier gereserveerd. Jij ook bedankt voor de tip. Wij wonen in Frankrijk maar gaan toevallig dit weekend naar onze dochter en dat boek is er, we hebben een hele grote moestuin dus ben ik zeer nieuwsgierig.

   Verwijderen
 8. Ik heb de dikke vegetarier, de dunne vegetarier en puur plantaardig. Ik gebruik de dunne erg veel. Dikke meer als naslag. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen