Pagina's

zaterdag 9 februari 2013

Gezien in Antwerpen

Wij waren vandaag een dagje uit in Antwerpen, wat een erg leuke stad is om in rond te struinen. We hebben een paar favorieten waar we graag heen gaan: de vreemdelingenmarkt, de Joodse buurt, de kleine winkelstraatjes rondom de Kaai en de Marokkaanse buurt. Voor tips: kijk even op mijn andere blog en klik op het label 'op stap'.

Vandaag hebben we maar zo'n beetje rondgedwaald en zijn overal zo'n beetje geweest. Op stap in een stad betekent voor ons proeven en smullen... Voor ons geen kledingshoppen, maar wel kruiden kopen bij de Chinese supermarkt, quiche eten op de vreemdelingenmarkt en een kopje koffie of thee ergens drinken in een gezellig nieuw zaakje. 

Wat me vandaag qua consuminderen opviel:
 • Bij het eerste zaakje waar we binnenliepen kostte de thee 3,90 euro (!!!) We zijn in rap tempo het zaakje weer uitgelopen. Het zag er best leuk uit hoor die kleine theepotjes op tafel en het zal best goede thee geweest zijn, maar ik ga toch echt geen 8,50 gulden betalen voor 1 kopje thee... Uiteindelijk is het toch maar gekookt water met een smaakje.
 • Het Marokkaanse ventje die me hielp bij de aankoop van 2 bosjes verse kruiden kon wel heel rap rekenen. Ik denk dat het ventje een jaar of zeven - acht was, maar het hoofdrekenen met geld ging hem zeer goed af. Dat zie ik het doorsnee kind nog niet zo doen. Waar weer uit blijkt dat de praktijk een goede leermeester is. Misschien zouden kinderen jonger betrokken moeten worden bij geld. Niet alleen voor het besef van de waarde, maar ook omdat dat nou iets is waarbij het heel handig is als je goed kunt rekenen.
 • De lage prijzen van gedroogde kruiden in de Chinese supermarkt! Ik weet dit eigenlijk al lang, maar ben elke keer toch weer prettig verrast. Waar je in de supermarkt zo 1,20-2 euro betaald voor een plastic of glazen potje met een minimale inhoud (als er 40 gram in zit mag je in je handjes knijpen), betaal je bij de Chinese supermarkt 0,70 tot 1 euro voor 100 gram. De kilozakken zijn in verhouding nog een stuk goedkoper, maar dat is me toch net even teveel. Ik kocht zo'n 12 jaar geleden eens een kilozak kaneelstokjes en daar hebben we nu nog de laatste kaneelstokjes van. Die zijn nog steeds goed hoor, maar om nou van al mijn kruiderijen een dergelijke voorraad aan te leggen. Dat is wat al te overdreven.

  De Chinese supermarkt is ook erg leuk als je een grote vriezer hebt en erg houdt van zaken als miniloempiaatjes of garnalen. Wij hebben niet genoeg ruimte in de vriezer en dus lieten we de vriesvakken maar even links liggen. De 20 kg zakken rijst hebben we wel bekeken, maar Chinezen doen niet aan zilvervliesrijst jammer genoeg.


 • Het is heel fijn als je na een dagje rondstruinen thuis nog een stevig soepje hebt staan van de dag ervoor. Met een paar sneden brood en wat verse koriander een fijn maal, zonder dat dit echt werk kost.


Hebben jullie dat nou ook, dat je bij het bekijken van de wereld soms opeens je bespaar-bril op hebt?

12 opmerkingen:

 1. Antwerpen is inderdaad heerlijk om te struinen. We lopen er ook met een bespaarbril op, welke chinese supermarkt hebben jullie bezocht,...ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben de een na grootste Chinese supermarkt in de straat met de Chinese poort bezocht. (dat is in de smalle straat waar ook de tram doorheen rijdt).

   Je hebt een hele grote met nog een eerste verdieping erin en een schijnbaar oneindige hoeveelheid producten, maar die was het dus niet. Deze was iets kleiner. De naam weet ik niet.

   Verwijderen
 2. Zo'n chinese winkel is inderdaad ideaal voor kruiden. Je kunt er ook heel voordelig baking soda kopen.
  Jullie dagje "shoppen" klinkt heerlijk. Zo shop ik ook graag in een andere stad!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die baking soda hebben we inderdaad ook meegenomen (stond naast de kruiden... ;-))

   Verwijderen
 3. Die chineese kruiden vertrouw ik niet. Het waarschuwingssysteem van de eu staat vol met deze kruiden. Allerlei extra ingredienten die er niet in horen en die giftig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het waren geen gezondheidskruiden of zo hoor, maar gewoon koenjit, komijnpoeder, korianderpoeder en dergelijke. Gewoon levensmiddelen dus, zo spannend is het niet.

   En ik geloof nooit dat de kruiden in de supermarkt ergens anders vandaan komen...

   Verwijderen
  2. Juist hiermee staat die lijst vol. Vaak zijn er verboden kleurstoffen aan toegevoegd. De standaard supemarktkruiden hebben een wat zwaardere kwalitietsbewaking en worden alleen na controle vrijgegeven voor gebruik.

   Verwijderen
  3. Ik heb gezocht op internet, maar kon geen lijst vinden van keukenkruiden uit China die ongezond zijn. Kun jij me vertellen waar ik deze kan vinden? ( want ik wordt nou natuurlijk wel erg nieuwsgierig!)

   Verwijderen
 4. Ik ben iets minder enthousiast over je stukje van het hoofdrekenende ventje. Tuurlijk is dat handig voor hem. Dat de praktijk een goede leermeester is ook, hoewel al vaak aangetoond is dat het onderwijs in Belgie veel beter is. Wat ik denk is dat die jongen het zo goed kan omdat hij altijd moet helpen in de winkel. Bij dochter in de klas zit ook een zoon van een groentehandel, hier dan Turks. Hij moet (en dat is dus geen vrije keus) altijd helpen. Dat gaat mij veel te ver. Handig of niet.
  Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kon niet zien of het ventje altijd moet helpen. Wel was duidelijk dat hij dit vaker heeft gedaan.

   Een kind moet natuurlijk ook kind kunnen zijn, maar in Nederland zijn we misschien ook wel wat doorgeschoten daarin.

   In mijn werk heb ik regelmatig stagiaires van 18-20 jaar. Degenen die thuis meewerken in het bedrijf, of op een andere wijze al jong wat verantwoordelijkheden hebben pik je er zo uit. Deze jongvolwassenen staan vaak wat zelfstandiger en zelfverzekerder in het leven. En dat is niet verkeerd.

   Verwijderen
 5. Als wij met z'n tweeën eens een dagje gaan struinen ergens, en we besloten hebben om ergens te gaan zitten voor een kop koffie met gebak, dan vindt ML het altijd nodig om eerst de hele stad door te lopen om te kijken waar het het gezelligst zit, of het wel hygienisch is en waar het niet te duur is. En ik, VL, sjok er maar achteraan met een steeds harder rommelende maag...Het nadeel van consuminderen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een nadeel ja...

   Tip voor de volgende keer: vooraf op internet een betaalbaar en goed tentje zoeken ;-))

   Wij doen er trouwens ook altijd even over om iets te vinden wat naar ons beider zin is. (lekker, gezellig maar niet te druk, betaalbaar en met prettige stoelen - bepaald geen makkelijke combi).

   Verwijderen