Pagina's

dinsdag 19 februari 2013

Brandende zon

Ik las vanmorgen op nu.nl dat er gewaarschuwd werd voor Multisol zonnepanelen die spontaan in de fik konden vliegen. Iets met een aansluiting tussen de panelen wat niet helemaal goed in elkaar zit. Met het verstrijken van de tijd stijgt het risico op brand.

De fabrikant van de panelen: Scheuten Solar,  wist volgens de berichten in 2010 al van het brandgevaar, maar heeft pas nu iets ondernomen. Er zijn 650.000 panelen in omloop en het bedrijf is vorig jaar failliet gegaan. Mensen worden geadviseerd om de zonnepanelen niet meer te gebruiken.

En daar zit je dan met je investering van duizenden euro's. Zet ze maar uit en doe ze maar weg. In plaats van een besparing heb je een gigantische kostenpost. Heel fijn, zeker omdat deze panelen, vanwege het (degelijke?) Nederlandse fabrikaat een hogere prijs hadden dan de Chinese varianten.

Het Nederlandse bedrijf wat ze leverde is failliet verklaard, maar draait ondertussen na doorstart onder dezelfde naam verder. De eigenaar van het bedrijf heeft gelukkig nog een ander bedrijf en hoeft zijn geld niet te besteden aan de schadeclaims die binnen stromen. Hij behoud gezellig zijn plaats in de top 500 van rijkste mensen in Nederland met een flinke 50 miljoen. Zijn klanten kunnen hoogstwaarschijnlijk naar hun geld fluiten.


En waarom wordt ik hier nou een beetje onpasselijk van? 

7 opmerkingen:

 1. Met 50 miljoen behoor je toch niet tot de 500 rijksten ter wereld? Misschien wel van Nederland. Maar ik begrijp wat je bedoeld. Eerst lekker cashen, failliet gaan en gewoon zonder geld kwijt te raken weer verder gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk: hij hoort bij de rijkste 500 mensen van Nederland.

   Verwijderen
 2. Ook ik heb me verbaasd over dit bericht. Dat dit kan! En inderdaad, je zal je rot gespaard hebben voor die panelen en dan nu de stekker eruit kunnen trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik schrok hier ook van, en snap echt niet dat dat zo maar kan. Nu zijn er wel behoorlijk wat mensen die de schadeclaim naar de curator hebben gestuurd dus ik ben benieuwd hoe dat afgewikkeld gaat worden.
  Geeft me wel weer het gevoel dat we ons heel erg goed moeten laten informeren als we zonnepanelen gaan aanschaffen. Want dan denk je het goed te doen en bij een Nederlandse fabrikant te kopen, poeh....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dat het kan in nederland, rijk worden over de rug van een ander is niets nieuws, anders zou het programma Opgelicht ook geen bestaansrecht hebben , het feit dat dit programma elke uitzending genoeg materiaal heeft om weer een uitzending te vullen is daar het bewijs van, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik begrepen heb is het een probleem met de connectoren, dus niet de hele installatie is naar de knoppen. Er zullen denk ik wel leveranciers van die connectoren instappen, zodat alleen dat onderdeel vervangen hoeft te worden. Evengoed schrikken als je dat op je dak hebt liggen (ik nog niet); denk je dat je goed/groen bezig bent....
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Belachelijk verhaal inderdaad!
  We kregen trouwens direct een mailtje dat onze zonnepanelen niet van dit merk waren, maar dat wisten we al :)

  BeantwoordenVerwijderen