Pagina's

zondag 10 februari 2013

Boodschappen week 6 : kruiden!

We hebben deze week fijn een bergje kruiden gekocht in een Chinese supermarkt in Antwerpen. Jammer genoeg waren de zakjes van 2 ons grotendeels uitverkocht, anders hadden we die meegenomen. Met deze hoeveelheden kunnen we echter ook wel een poosje vooruit. 

In vergelijking met de prijzen voor kruiden in Nederlandse supermarkten is dit een koopje. Ik zag dat in zo'n klein plastic potje van Silvo 18 gram zit. Wat dat gekost heeft weet ik niet, maar zeker geen vijfde van de prijs die we nu betaald hebben. 

Bij ons gaan de kruiden hard, want we eten regelmatig Indonesisch, Vedisch of gerechten uit de Noord-Afrikaanse keuken. De meeste toko's hebben naast kruiden uit verre landen ook gedroogde basilicum, peterselie enzovoorts. 

In Rotterdam heb je een Chinese supermarkt aan het begin van de West-Kruiskade, maar ook de Chinese boot (deze ligt bij de Euromast) heeft een flinke supermarkt. Buiten de prijzen vind ik deze supermarkten persoonlijk ook gewoon leuk om door te kuieren. Vreemde groenten, rare potjes en onherkenbare zoetwaren maken een rondje Chinese supermarkt tot een uitje naar verweggistan. Mocht je dol zijn op  vietnamese loempia's, garnalen, of grootverpakkingen in het algemeen, dan is een tochtje naar een Chinese supermarkt van redelijke omvang misschien ook wel een leuk uitje voor jou.

Met de aankoop van de voorraad kruiden en de gewone boodschapjes kwamen we op een totaal van: 28,72. Dit ligt ruim  5 euro onder het gestelde budget van 34 euro. En dat is fijn, want komende week gaan we weer een berg groenten bestellen bij de biologische thuissuper. 

Zijn jullie ook zo dol op grootverpakkingen? Waarbij wel en waarbij niet? 

D.irk:
Bio melk,  pakken: 4,45
Roomboter, 2 pakjes: 1,98
Kwark, 1 kilo: 1,79
Bio eieren, klein doosje: 1,59
Muurbeschermers*: 0,99
Bio speklap, 2 stuks*: 2,65
Bio katenspek, onsje: 1,49
Statiegeld flessen: 0,60
Totaal: 14,07

Kaasboer: 8 ons jonge kaas*: 6,00

Chinese supermarkt:
Komijnzaad, gemalen, 2 x 100 gram: 1,80
Korianderzaad, gemalen, 1 x 100 gram: 0,65
Paprikapoeder, 1 x 100 gram: 0,95
Fenegriekzaad, 100 gram: 1,00
Kerriepoeder (Madras), 200 gram: 1,25
Koenjit (geelwortel /turmeric), 100 gram: 0,90
Baking soda, 450 gram: 1,10
Totaal: 7,65

Markt: bosje koriander en bosje peterselie: 1,00

4 opmerkingen:

 1. Ow ja joh, pas nog houdbare bio-dingen in grootverpakking aangeschaft. Of 10 liter sonett wasmiddel kopen om de prijs per liter te drukken. Of 25 kilo rundvlees bij onze boer. Ik doe dat zeker! Ik heb er ruimte voor in budget. Beter voedsel groot inkopen dan onzin. Toch?
  Wel hulde dat budget van jou, hoor!
  Ik snap het niet hoe mensen van dergelijk kleine budgetten bio kunnen eten. Als ik alle 'luxe' van ons budget af haal, kom ik er nog niet met 2,5 eters hier! Maar we houden erg van thuis gezellie doen met een biertje, wijntje, tappanade, knaagjes in het weekend enzo.
  Toch maar weer eens in jou recepten neuzen (al eten mijn mannen geen oosterse dingen, behalve van de lokale chinees of knorr-pakket:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Zena,
   Ik volg jouw grootinkopen met interesse! Het is jammer dat we slechts een kleine vriezer hebben (3 lades). Misschien verandert dat ooit nog en dan komt bio vlees er ook in bulk :-)

   Mbt ons budget: dank je! We eten alleen niet alles bio hoor, dat lukt niet als ik onder de 40 - of nu 34 euro wil blijven.
   Deze week zijn de boter, kwark en kruiden gangbaar. Een aantal dingen koop ik sowieso regelmatig gangbaar (olie, room / creme fraiche, roomboter dus en soms wat fruit).

   Bier en wijn valt hier onder luxe en daarmee niet onder het boodschappenbudget. In het weekeinde bak ik regelmatig wat. Dat scheelt ook (mmm net een notenreep gemaakt vanavond...). Doordeweeks proberen we niet te snoepen.

   Mbt het budget: dat wij niet dagelijks + niet veel vlees eten scheelt behoorlijk. Maar volgens mij had jij 2 carnivoren in huis, dus dat is een tip waar je niets aan hebt... ;-)

   Verwijderen
 2. Ik heb gelukkig een behoorlijke kelderkast en ik koop dus ook graag groot in. Dat scheelt enorm. Maar ik probeer wel te voorkomen dat dingen vergeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk naar mijn blogje wemakenalleszelf.blogspot.com ik heb daar ook een relaas getypt over het kopen van kruiden. NB 1 x per jaar kom ik op de bazaar van Beverwijk, een walhalla voor mijn kruidenvoorraad kopen. Helaas woon ik niet in de buurt van Beverwijk anders ging ik vaker.

  BeantwoordenVerwijderen