Pagina's

zaterdag 16 februari 2013

Bakken of kopen?

Wij kopen eigenlijk nooit koekjes in de winkel. Vroeger (zo'n 2 jaar geleden) wilden we af en toe nog wel eens koekjes met stukjes chocolade erin kopen, maar sinds ik nog meer zelf ben gaan bakken is ook die behoefte weg. Eigen baksels zijn gewoon lekkerder en worden meer bewust genoten.

Overigens worden hier zelden koekjes gebakken. Nee... als er dan toch gebakken wordt, doe mij dan maar muffins of (nog beter) taart! 

Voor een paar euro koop je tegenwoordig een klein taartje in de winkel, al dan niet uit het vriesvak. Ik maak ze echter liever zelf. Niet eens zozeer vanwege de kosten en de ingredienten van de winkeltaart, maar vanwege de smaak, de lol van het bakken en het gemak van niet dagen vooraf te hoeven bedenken dat je wat lekkers wilt eten. 

Daarbij: Ik kan op vrijdag wel koekjes kopen voor bezoek wat op zondag komt, maar denk maar niet dat die koekjes (of die taart...) zo lang rond blijven hangen...

Dit weekeinde probeerde ik een nieuw recept uit wat smaakt naar cheesecake. Echt niet moeilijk en klaar in een wip. Kosten: ongeveer 4 euro zonder de elektriciteit voor de oven. Het taartje gaf 8 punten.


Waar kiezen jullie voor? Bakken of kopen?

16 opmerkingen:

 1. Moet je minimaal een euro voor elektra rekenen,ff kijken naar vermogen oven :)

  Daarom staat hij aan gooi hem vol bv gelijk broden bakken koekjes etc...doen wij hier ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laatst had ik de oven een uur aan (180 graden) met een energiemeter er tussen. Kostte 24 cent, dus dat valt wel mee.
   Voor kleine hoeveelheden heb ik een klein oventje van 600W. Dan zou een uur op vol vermogen in het weekend 20 cent zijn, dus in de praktijk een dubbeltje per uur, want hij gebruikt natuurlijk alleen als hij bijwarmt. En als hij in een ruimte staat die verwarmd wordt scheelt dat ook nog.
   Marjolijn.

   Verwijderen
  2. Marjolijn, Dan valt vermogen ook wel oven hier is max 6,4 Kw kijk dan loopt het snel op het verbruik.

   Net appelkruimel 1200 gram 10 persoons gehaald supermarkt voor 2.24 euro :)

   Kun je niet zelf voor aan de gang gaan voor dat geld.

   Verwijderen
  3. Heb je een Turbo/heteluchtoven dan? Die heb ik ook (al is het geen inbouwoven) maar die functie laat ik meestal uit staan.
   Omdat ik zo veel mogelijk biologisch eet (en nu zonder tarwe) maak ik het liever zelf. Afgelopen week bakte ik 8 wafels voor onder de 2 euro, van amandelmeel. Die eet ik meer als maaltijd dan als tussendoortje. Het is niet te doen om reguliere dingen 1 op 1 te vergelijken met bio/dieet producten. Maar als je kijkt wat je bijvoorbeeld per week of per maand kwijt bent valt het toch erg mee. Ik had het eigenlijk alleen over de stroomkosten, en die vallen mee als je het in een breder geheel ziet.
   Marjolijn

   Verwijderen
  4. Yep,maar die van mij werkt wel op gas :) en totaal vermogen weet ik niet wat hij verbruikt per uur bv,maar mijn jaargasverbruik behoort tot de laagste van Nederland dus daar maakt ik geen zorgen om :)

   Verwijderen
  5. Oh! uit een gasoven smaakt alles lekkerder! die had ik vroeger ook, maar die heeft het helaas begeven.
   Wat goed zo'n laag gasverbruik!
   Prettig weekend, marjolijn.

   Verwijderen
  6. Geen idee hoeveel Kw onze oven is.
   Het zet me wel aan het denken: het ding is vrij oud en de rubbers zijn versleten - hij zal dus niet echt zuinig zijn in het verbruik.

   Ben aan het onderzoeken of ik die kan vervangen. ZO nee: dan komt er een andere (tweedehands) oven, waarbij we dan gelijk op het verbruik zullen letten!

   Verwijderen
  7. Staat er vast wel op en vooral die oude elektra die kunnen nogal wel wat uit net trekken waar je niet vrolijk van wordt misschien ook een gasoven overwegen ?

   Verwijderen
  8. Zelf wafels maken van amandelmeel? Vertel meer!

   Verwijderen
 2. Ik ben tegenwoordig ook meer voor zelf koekjes bakken. Lekkerder, goedkoper en best goed houdbaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd van bakken. Bovendien smaakt het vaak lekkerder dan iets uit de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe het wisselend. De ene keer heb ik meer zin om zelf te bakken, de andere keer heb ik een onweerstaanbare behoefte aan een bossche bol van de supermarkt... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het enige winkelgebak waar ik warm voor loop is de rijste-kersen-slagroomvlaai van de hema...

   De rest vindt ik eerlijk gezegd maar zo-zo in verhouding tot eigen baksels. Hoewel ik wel een enthousiast taarten-proever ben in koffiezaakjes... ;-). Mits ze echt goede / aparte taart hebben dan.

   Verwijderen
 5. Afhankelijk van mijn eigen zin bak ik. Toevallig hebben de kinderen gisteren 2 cakes gemaakt. Ik ben mijn eigen recept kwijt van harde wener en dat vind ik heel erg. Ik kende het niet uit mijn hoofd en nu probeer ik constant een nieuw recept op internet maar lukt vaker niet dan wel om de brosse bodem te maken. Helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oe dat is jammer ja...

   Sommige recepten zijn echt het beste op een bepaalde manier en als het dan een niet gangbaar (maar wel succesvol) recept is, dan wordt het lastig.

   Misschien kan 1 van de bakkers hier je verder helpen.

   Verwijderen
 6. Graag zelf bakken. Meestal vind ik cake, taart of koekjes helemaal niet zo lekker als ik het in de winkel koop. En het is erg leuk om te doen. Vanmiddag een gemarmerde cake gemaakt, half chocolade half gewoon. Ik maak altijd een flinke cake en vries direct de helft in. Anders eten we dagenlang cake, en twee plakken in het weekend is wel genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen