Pagina's

vrijdag 1 februari 2013

sparen-sparen-sparen

zoals ik al eerder schreef zijn wij bezig met adoptie. Na jaren wachten ligt ons dossier nu daadwerkelijk in een ander land en is het 'echte' wachten begonnen. Sinds begin dit jaar heb ik daardoor de kolder in de kop: dit jaar zou 'het' telefoontje wel eens kunnen komen! En dan.... wil ik ook zonder veel hoofdbrekens weg kunnen. 

Dan dus die hoofdbrekens maar vooraf. Een van de dingen waar ik nu mee bezig ben is het regelen van verlof. Als je zwanger bent is dat goed geregeld: je hebt wettelijk recht op 16 weken zwangerschapsverlof. En dat is mooi. 

Minder mooi is dat je bij adoptie slechts recht hebt op 4 weken. Nu mankeer ik lichamelijk natuurlijk niets na de adoptie, maar het kindje (en wij!) zal zich moeten hechten aan ons. Zeker in de beginperiode is het belangrijk dat je de tijd neemt om samen een gezinnetje te worden en dat betekent SAMEN zijn. 

Daarnaast moeten we 6 tot 8 weken naar het land van waaruit we adopteren. Alles bij elkaar denk ik aan 3 maanden voltijds vrij. Daarna wil ik een periode 16 uur per week werken. Manlief zal dan de 2 dagen die ik werk thuis zijn. 

Na enig nazoekwerk kom ik op het volgende:

Ik vind 3 maanden voltijds vrij het minimum voor het kind. Dit zijn ruim 12 weken.
Dat wordt dan:
 • 4 weken adoptieverlof
 • 2 1/2 week aan bovenwettelijke vakantiedagen die ik al 3 jaar opspaar voor dit doel.
 • 2 weken aan vakantiedagen, die ik wil overhouden t/m december (want ik weet niet zeker of het telefoontje dit jaar komt).
 • Nog 4 weken aan onbetaald verlof, deels vergoed vanuit levensloopsparen. 
Daarna is er de mogelijkheid van onbetaald ouderschapsverlof (50 % van je werktijd, 26 weken lang. Dit is iets wat de werkgever in principe niet mag weigeren), deels betaald vanuit levensloop sparen.
De levenslooprekening ga ik dit jaar maximaal aanvullen, zodat er tijdens mijn verlof toch inkomen is (manlief heeft een eigen bedrijf, dus voor hem geldt: niet werken = geen inkomen). Op zich komen we met het  huidige bedrag al een heel einde, maar beter iets teveel, dan te weinig gereserveerd. 

Daarnaast ga ik in gesprek met mijn leidinggevende. Hij weet al van de adoptie en dat ik dan langere tijd verlof op wil nemen. Het wordt tijd om meer concreet te zijn en een plannetje te maken voor de vervanging van mijn taken. 

Al met al ben ik er eigenlijk best trots op dat we enige jaren geleden al begonnen zijn met het sparen van tijd en geld-voor-tijd. Dat maakt dingen nu wel een stuk makkelijker. 

Wat ik wel heel jammer vind is dat de overheid regels steeds veranderd: de regels voor levensloopsparen zijn veranderd en dit wordt in 2022 helemaal afgeschaft. Dat is ver voor mijn pensioen. Ouderschapsverlof wordt in 2015 geschrapt. 

Wat vinden jullie ervan dat dit soort regelingen opkomen en een paar jaar later weer verdwijnen? En hebben jullie iets geregeld om lang verlof te kunnen nemen om zo bijvoorbeeld eerder met pensioen te gaan?

17 opmerkingen:

 1. Dat steeds veranderen van de regels, door de overheid, 'zweemt' naar onbetrouwbaar bestuur.
  'k Hoop voor jullie dat alles een beetje lukt zoals je het voor ogen hebt, en en vooral! dat alles dit jaar nog voor elkaar komt:)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat vind ik ook. Er zijn nog meer regels die veranderen hoor... De tegemoetkoming in de adoptiekosten is er sinds 1-1-2013 ook helemaal af en zo worden er wel meer tarieven rondom adoptie steeds aangepast (lees: meestal verhoogd).

   We hopen van harte dat het dit jaar gaat gebeuren.

   Verwijderen
 2. Wat een ontzettend spannende tijd gaan jullie dan in zeg! Als je zwanger bent dan weet je in elk geval ongeveer wanneer je kindje komt, maar jullie kunnen elk moment iets horen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O en sorry, nu geef ik nog geen antwoord op je vraag, maar inderdaad, het is wel lastig dat alles steeds verandert. Daarom vertrouw ik ook eignelijk niet op al die regelingen en regel ik liever dingen zelf.

  (Ik had trouwens net mijn volledige naam gebruikt, maar bovenstaande berichtje van Danielle was ook van mij ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij regelen ook zoveel mogelijk zelf.

   Haha en ja dat je niet weet wanneer is wel een extra onhandigheid bij adoptie... ;-)

   Verwijderen
 4. Gefeliciteerd dat jullie nu eindelijk zover zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!

   Het is echt wel een stap verder, ook gevoelsmatig.

   Verwijderen
 5. Dan wordt het nu wel spannend. Vreemd dat je maar 4 weken krijgt. Die ben je al ruim kwijt in het buitenland en dan moeten jullie nog met je kindje in Nederland aankomen.
  Je mag idd blij zijn dat je al gereserveerd hebt hiervoor. Ik zou ook de werkgever nu inschakelen zodat ze weten dat het nog maar kort duurt voordat het zover is.
  En nee, wij hebben geen regeling om eerder te stoppen met werken. We zien wel wat er gebeurd met 65 jaar. In principe zijn wij dan lastenvrij en als manlief dan een of twee dagen per week minder wil werken kan dat. Daar hebben wij ons nog niet in verdiept.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is jammer dat je maar 4 weken krijgt. Maar ja... ik probeer er maar niets van te vinden. Daar schieten we toch niets mee op.

   Lastenvrij zijn op je 65e is wel verstandig.
   Dat geeft lucht.

   Verwijderen
 6. Ik vind het mooi dat je zo de tijd neemt voor je toekomstige kind! En goed dat je al van te voren zo goed gepland hebt.

  Ik kan me voorstellen dat dit een superspannende periode is zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja best wel spannend.
   We voelen ons nu pas echt 'adoptiezwanger'.
   Hahaha inclusief nesteldrang trouwens...

   Die tijd is gewoon nodig trouwens.
   Adoptiekinderen (en ouders trouwens ook) hebben tijd nodig om zich te hechten. En dat gaat gewoon niet als je een kindje gelijk op de kinderopvang zet.

   Verwijderen
 7. Wat spannend dat jullie papieren in het 'land'liggen. Hopelijk rinkelt snel de telefoon met Het langverwachte belletje. Al een tijd volg ik jullie blog, leuk om alle stukjes over besparen te lezen. En zo toevallig bij ons was / is de reden van het sparen ook adoptie. Eind vorig jaar is ons kindje thuis gekomen, na een adoptieprocedure die in totaal ruim 6,5 jaar heeft geduurd. Maar het was het zo waard. Veranderende regels zijn heel lastig, zeker op dit gebied, niet alleen wat betreft verlof, maar ook vergoedingen.Goed dat jullie op tijd begonnen zijn met het verzamelen van dagen, dat betaald echt uit. Het is zo fijn en goed om een periode thuis te kunnen zijn voor de hechting. Zelf heb ik gespaarde dagen / extra gewerkte uren opgenomen, en naast het adoptieverlof onbetaald ouderschapsverlof. Dit kan omdat we altijd rekening hebben met een tijd weinig tot geen inkomsten en ik dit heel lang van te voren met de werkgever had besproken. Als je vragen hebt dan hoor ik het graag.
  Groet Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel veel succes!

  Ga je goed na of je tijdens je onbetaald verlof doorbetaald aan je pensioen en je arbeidsongeschiktheidsverzekering, AWBZ, ziekenfonds, etc? Mijn ervaring is dat P&O-medwerkers daar niet alert op zijn, of je er toch niet op wijzen.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Siebrie

   Ik kan m'n pensioenopbouw voortzetten, maar dan moet ik werkgevers- en werknemersdeel betalen. Aangezien ik me afvraag wat daar uiteindelijk van overblijft als wij 67 zijn ga ik dat waarschijnlijk niet doen (moet nog even doorberekend worden).

   Arbeidsongeschiktheid en overlijden kan ik gratis verzekeren, maar daar moet ik dan tzt wel een formulier voor invullen.

   Uh... dan moet ik voor AWBZ en ziekenfonds nog informeren. Nou scheelt het mogelijk wel dat er maar 1 volledige maand niet deels gewerkt wordt naast het onbetaalde verlof, maar toch... wel iets om even uit te zoeken.

   Heel erg bedankt voor je input.
   Het zou heel vervelend zijn als er uiteindelijk extra kosten uit de kast komen of we naar gedoe krijgen doordat dingen niet goed geregeld zijn.

   Verwijderen
  2. Dat worden spannende maanden voor jullie.

   Maar als je niet geheel onbetaald verlof opneemt, gaan alle verzekeringen door. Je kunt dan bijvoorbeeld 8 uur op papier werken wat je met je vakantie en gespaarde uren weer opheft.Zou ik zeker naar informeren op je werk!

   Groetjes, Roelie

   Verwijderen
 9. Ow wat spannend en wat heb je het goed op de rit allemaal nu het moment daar is! Komt wel goed met jullie, hoor. Houd ons op de hoogte!
  Spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als huisvrouw weet ik hier bar weinig van... Maar ik vind het heel goed van jullie dat jullie je al jaren zo voorbereiden op de adoptie. Omdat het een emotionele zaak is, zou je de praktische kanten haast vergeten, maar dat hebben jullie goed geregeld.

  Ik vind het trouwens wel sneu dat je bij adoptie niet gewoon een paar maanden betaald verlof krijgt. Dat zou toch hetzelfde moeten zijn als bij een zwangerschap.

  BeantwoordenVerwijderen