Pagina's

woensdag 16 januari 2013

Zelf poedersuiker maken

Onbedoeld vonden we vandaag een nieuw less-waste / consuminder truukje uit. Er bleek namelijk geen poedersuiker meer te zijn voor op de pannenkoeken. Tja en dan ga je eens wat testen en uitproberen...

Wisten jullie dat je suiker tot poedersuiker kunt malen in een elektrische koffiemaalmachine? 

Ik wist het niet en het is bijzonder goed gelukt. De poedersuiker zit in een vers potje en de poedersuiker hoeft dus ook nooit meer op het boodschappenlijstje. Dat scheelt weer een dikke rol karton en een plastic dingetje. Volgens mij is poedersuiker nog duurder dan gewone suiker ook, dus dat is weer mooi meegenomen.




21 opmerkingen:

  1. Wat een ontzettende goede tip! Dankjewel vanaf nu koop ik geen poedersuiker meer!! gr. petra B.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mag ik vragen hoe je de koffiesmaak tegen gaat van de bonen die er eerder in gemaald werden? Ik kan me slecht voorstellen dat je die geur er echt helemaal uit krijgt.
    Groeten,
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben het bakje van ons electrische maalmachientje gewoon even uitgeklopt en het afgedaan met een droog doekje.

      Dat overigens na enig beraad of we wel of niet poedersuiker met een lichte koffiesmaak wilden... Ons leek het een gat in de markt!

      Verwijderen
    2. Oh ja: er zat daarna geen koffiesmaak aan de poedersuiker.

      Verwijderen
  3. oh jeugdherinneringen. Mijn moeder deed dat een jaar of 30-35 geleden al. Ze had z'on rond blauw molentje. Suiker erin even malen en de poedersuiker lekker op de pannenkoek.
    Groeten Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn schoonmoeder maalt het altijd in de keukenmachine. Dan heb je in ieder geval geen last van koffiesmaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zou dat ook gaan in een gewone handmatige koffiemolen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zag het juist vorige week bij 24Kitchen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik doe dat ook al heel erg lang, met de keukenmachine. En het werkt ook met rietsuiker, net zo lekker op de pannenkoek cq poffertjes. Ik heb zaterdag in elk geval mijn zoontje niet horen piepen:-)
    En voor mijn gevoel ook goedkoper, ik heb het in een glazen potje zitten en even roeren en het is weer klaar voor gebruik.

    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh jee, de redenen voor mij om zo'n prachtige keukenmachine aan te schaffen worden steeds maar groter ;-)
    Want waar haal ik nu zo'n koffiemolentje vandaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op marktplaats staan er de wereld, oh maar dat wilde je natuurlijk niet weten ;)

      Verwijderen
  9. Ik doe het met het "hakmolentje" wat bij mijn staafmixer zit (heb ik wel 'n hele dure, de Bamix, als je het kunt missen, is die z'n geld zeker waard!). Ook koffiebonen maal ik er mee, gaat perfect in dat ding.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Met de staafmixer-met-bakje van de Braun handmixer gaat het ook goed. Ik laat het altijd wel even staan voordat ik het bakje opendoe, anders stoft het zo.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goeie tip, klein maar wel handig!
    Hier nog meer van dat soort:
    http://willemjansen.blogspot.nl/2013/01/in-het-kader-vancolumns-waar-u-wel-wat.html

    BeantwoordenVerwijderen
  12. O, als je toch een koffiemolen hebt, dan kun je er ook pindakaas mee maken, op dezelfde wijze.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb, jaren geleden, mijn kenwood mishandeld door kristalsuiker te willen malen tot bloemsuiker : ik had de kristalsuiker in de blender van de kenwood gedaan en zette het toestel aan. Ineens rook ik 'smeltende plastiek' en zette de kenwood uit. Toen ik mijn blender van de kenwood afnam, merkte ik dat het plastieken onderdeel waarin de draai as van de kenwood past, vervormd en gesmolten was. Gevolg : nieuw stuk moeten kopen dus 'die' bloemsuiker kwam me een heel pak duurder uit of de aankoop van een pakje bloemsuiker in de winkel. Ik doe het in elk geval nooit meer want het leverde me alles behalve een besparing op....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap niet goed hoe het plastic kan smelten van het malen van kristalsuiker.... Zo'n ding moet toch ook zwaar deeg ed kunnen malen en dat is voor zo'n apparaat zwaarder dan suiker.

      Heeft het niet te lang aangestaan / was het geen toevallige samenloop van omstandigheden? (dat het gewoon een kwestie van reguliere slijtage was).

      In ieder geval malen wij buiten koffie ook kruiden en nu dus suiker in de koffiemaalmachine.

      Onze tweedehands keukenmachine levert zwaar werk met het kneden van deeg en wordt ook voor andere hak en snijwerk meerdere keren per week gebruikt. Hij heeft inmiddels 1 reparatie achter de rug.

      Slijtage door gebruik.

      Verwijderen
  14. De ouderwetse electrice koffie molen van de kringloop van 5 euro is bij mij voor elke maalklus paraat

    BeantwoordenVerwijderen
  15. dit deden we vroeger thuis al in de koffiemolen das zeker 40 jaar terug en werkt perfect
    groetjes tineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind dit zo grappig: wat voor de 1 een ontdekking is, doet de ander dus al 40 jaar...

      Leuk om te lezen!

      Verwijderen
  16. ik doe het altijd in de blender

    BeantwoordenVerwijderen