Pagina's

dinsdag 15 januari 2013

Hoe DOEN andere mensen dat toch?

Je kent ze vast wel: van die mensen bij wie het huis altijd op orde lijkt, de tuin netjes bestraat en redelijk onkruidvrij is en goed uitziende planten op terras en in de vensterbank. Zelf lopen ze er meestal ook netjes bij en ook het wagen- en fietsenpark oogt schoon, ordelijk en heel (zonder putten in de voorruit of zo).

De koffie lijkt nooit onverwachts op, er is zelfs voor onverwacht bezoek een koekje bij de thee en zelfs als ze verhuizen is alles in no-time weer helemaal spik en span.

Nou hoeft het hier allemaal niet zo perfect, maar soms vraag ik me wel af wat het truukje nou is...

Het is niet dat hier niets gebeurd, maar al met al lijkt het maar weinig op te schieten. Met hele kleine stapjes raak ik steeds kleine beetjes verder. Simpelweg omdat er tussen het werken, huishouden en slapen gewoon weinig energie en tijd over blijft om te klussen in huis.

Oftewel: hoe DOEN andere mensen dat toch?! 33 opmerkingen:

 1. Ze huren voor klussen poetsen meestal mensen in, is mijn ervaring in deze. Wij doen alles zelf, dan duurt het ook langer.

  Zo simpel is het vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je het serieus wilt weten: routines. Dat is het enige dat helpt. Ik heb in de afgelopen jaren een scala aan routines opgebouwd waardoor ik nog nauwelijks over het huishouden hoef na te denken en toch nooit misgrijp en het hier altijd redelijk netjes is. met dank aan Flylady.com.

  Groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idem hier. Heb nu eigen routines maar ben daar ook op gekomen via Flylady.

   Verwijderen
  2. LOL ik FLY al jaren (waar ik erg blij mee ben) en het is hier eigenlijk altijd wel redelijk netjes. Het is hier echter nooit EN netjes EN alles geschilderd EN de auto heel en schoon EN alle klusjes gedaan EN.... snap je?

   Die routines lukken wel, maar die extra dingen kosten erg veel moeite.

   Verwijderen
  3. Haha. Dat komt omdat mijn routines zich beperkten tot mijn prioriteiten denk ik :-)

   Verwijderen
 3. Die hebben waarschijnlijk een hulp in de huishouding ;-)
  Trek het je niet aan, een beetje rommelig huis is veel gezelliger dan een huis waar alles netjes is en er geen rommel mag zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach trek het je niet aan....misschien steken ze alles gewoon in
  de kasten (grapje natuurlijk;)
  Hier is het meestal ook een rommeltje met vijf mensen in één gezin...en weet je wat? die mensen met hun perfecte huis, auto,
  gezin en (zogezegd)perfecte leventje komen hier heel graag op
  de koffie want ze vinden het hier gezellig!
  Ik integendeel vind het bij hun in hun (bijna) interieurwinkels
  koud en kil en durf bijna niet te gaan zitten of iets drinken uit
  angst om te morsen ;)En meestal heb ik daar dan nog iets voor ook ;)
  Trek het je niet aan! heel veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De enige mensen die ik ken die het zo op orde hebben als jij beschrijft, hebben een huishoudhulp, laten alles installeren door bedrijven en (schoon)ouders helpen mee, al is het maar met het oppassen op de kinderen. Diezelfde kinderen mogen niet schreeuwen, niet rennen, niets kapotmaken en niet smeren. De ene komt zo weinig buiten dat ie niet eens weet hoe hij moet schommelen; hij is 5. Huis is minimalistisch gestyled met meubelen en wat antieke spullen (waarvan ik bij elk bezoek van ons met kids bang ben dat onze kids het beschadigen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hm... daar heb je misschien gelijk in. Wij doen alles zelf en dat kost meer tijd.

   Daarbij verblikt of verbloost er hier niemand als een kind een beker limonade laat stuiteren. Dat laatste wil ik overigens wel zo houden hoor! Dat is namelijk wel zo relaxt.

   Verwijderen
  2. in dorpjes zoals volendam spakenburg barneveld is het vaak ook een cultuur dat je huis netjes is en wordt het zeker verwacht dat ondanks dat je als vrouw met kinderen alles netjes is dus poesten als je jarig ben

   Verwijderen
 6. Je moet ook geen huisdieren hebben. En ja routine regelmaat helpt wel, dan ben je sneller klaar. Maar of die mensen echt leven... ik zou het niet kunnen. Wil ook wel graag dat het schoon is, als mensen komen, maar alles strak op zijn plek...brrrrrrrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha... ik begin hier handvatten te zien....
   Geen kids (of hele brave), geen huisdieren en wel hulp...

   Met regelmatig kinderen over de vloer, 3 katten en geen klusjesmannen en (huishoudelijke) hulp vragen we dus om werk. Misschien moeten we gewoon nog eens nadenken over die hulp ;-)

   Verwijderen
 7. ja ik ken ook zo een iemand maar die heeft volgens mij smetvrees, haar kind moet buiten blijven als het regent want ze is aan het schoonmaken liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat heb 'k me nou ook wel eens afgevraagd, ben ooit met dochterlief (toen 1 jaar) bij zulke mensen op bezoek geweest. Het kind zat opgeprikt, zo zielig... toen heb 'k ter plekke besloten dat 'k zulke types niet meer in de kennissenkring wilde.
  Gewoon lekker doen waar je je goed bij voelt....
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk wel eens...zouden die mensen poetsen etc. als hobby hebben, als enige activiteit naast hun werk ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ophra had een, voor mij, geweldig idee: zet iedere dag een wekker op een half uur en maak zo veel mogelijk schoon/klusjes in dat halve uur. Gaat de wekker af, dan mag je direct stoppen. Morgen verder. Ik heb een fulltime baan en voor mij werkt die wekkertruc perfect. De jongens houden hun eigen kamer opgeruimd (..) En 1x in de twee weken gaan we er met zijn allen even flink tegenaan. Is nog gezellig ook. Alleen de auto... ehhh, die ziet er niet uit : -)
  Fijne dag, Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die werkt inderdaad goed. Het is hier altijd wel redelijk opgeruimd en schoon genoeg.

   Maar hoe doe jij het dan met klusjes? (schilderen, tapijtje leggen, witten, afvoer repareren... enz)

   Verwijderen
 11. Ik werk niet en probeer mijn huis op orde te houden. Maar hier komen manlief en dochter altijd lunchen tussen de middag. Dus altijd gezellig tussen de middag, maar rommel. Een hond, dus haren. Veel sporten, dus veel sportkleren. Ik kook bijna altijd zelf, dus afval en afwas. Manlief weinig tijd door de week. Maar ik ben erg tevreden hoe het nu is. Het huis doe ik 's morgens aan de kant en verder laat ik het heerlijk liggen. Wij hebben afgelopen najaar de schilder het huis laten verven omdat daar gewoon de tijd niet voor was. Dus ons huis zit nu wel netjes in de verf.
  Laat het bij anderen dan maar klinisch schoon zijn. Die hebben idd misschien heel veel hulp.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben thuisblijfmoeder en heb dus alle tijd om ons huis op orde te brengen. Routine heb ik totaal niet en we leven volgens de (onregelmatige) werkuren van mijn man. Het ligt hier altijd gewoon proper maar niet 'gelekt en gestrekt' zoals ze hier zeggen en je kan niet eten van de vloer....Ik kuis als ik vind dat het vuil is en als ik er zin in heb. Ik kook alle dagen vers, bak veel, naai en brei vaak, help heel vaak oudere familieleden en pas regelmatig op de kleinkinderen en op mijn zus haar kinderen. Ik doe alle boodschappen per fiets, heb een grote groententuin en siertuin die ik volledig zelf onderhoud. Jaarlijks heb ik ook veel beitswerk aan onze ramen, deuren, tuinhuis en het verfwerk bij mijn moeder en twee andere familieleden, neem ik ook voor mijn rekening. De dagen dat ik de kleinkinderen opvang, ziet het huis eruit alsof er een bom is ontploft....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier is alles bijna altijd op orde.Maar...ik werk dan ook niet buitenshuis!Wel een (grote) hond, een poes en een volwassen kind thuis.Klussen besteden we wel uit, maar alle dingen er omheen doe ik zelf (niet mijn man)Het sloopwerk,alle regeldingen (wat makkelijker is als je thuis bent)het sjouwwerk, de inkopen..dat doe ik zelf.En heel vaak word er niet geklust,want met 1 loon(tje) hou je niet zo heel veel over voor klussen.Nu wel net in een verbouwing,maar dat is boven en de rest is netjes.Schilderen en sauzen doe ik weer zelf, als 't af is.
  Maar routine is het enige wat echt afdoende werkt,zelfs als je hele dagen thuis bent.Want ook dan kan het een zooitje worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het knap dat je alle bijna altijd op orde hebt.

   Wat ik uit jouw en andere reacties haal zijn de handvatten:
   - routines
   - Hier en daar toch dingetjes uitbesteden.

   Dank je wel voor je input. Eea zal hier iets anders werken omdat we allebei eigenlijk best veel werken en dan daarnaast bijna alles zelf doen, wat gewoon ook tijd kost.

   Dat is misschien iets waar we nog eens over na moeten denken. Een mens kan nu eenmaal niet alles tegelijk.

   Verwijderen
 14. Misschien zijn dat mensen die er zo dwangmatig mee bezig zijn dat ze verder ook niet meer gezellig zijn. Ik weet het niet, eigenlijk ken ik dat soort mensen niet. Bij iedereen waar ik over de vloer kom ligt altijd wel iets van rommel, bij de een klusspullen of klusjes die nog af moeten, bij de ander struikel ik bij wijze van spreken over de stofzuiger.
  En bij ons?? Ehm, daar zullen we het maar niet over hebben. Ik heb nu twee klussende mannen in huis, wil je de bende zien? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kom er steeds vaker achter dat ik echt niet de enige ben. Vriendin was afspraak vergeten, ik bel bij haar aan, doet ze om 13.00 in haar pyama open en werkt in 5 minutende ergste rommel weg.
  Een andere vriendin heeft toegegeven een schoonmaakster te hebben en nog een andere vriendin is minder gaan werken om een dag te hebben om het huis op orde te krijgen.
  Nu ik thuisblijfmoeder ben is het hier redelijk netjes, in ieder geval een stuk beter dan eerst. Maar het is overal echt niet zo perfect als het lijkt. Ik hou juist wel een beetje van rommelig....je mag best zien dat er geleefd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank jullie wel voor jullie tips en herkenning!

   Het helpt me om me niet teveel te storen aan het gegeven dat de woonkamer nu eenmaal niet in een vingerknip geschilderd is (we hebben het over muren, plafond, kozijnen, deuren en radiatoren...).

   De nieuwe routine wordt elke dag 'iets' doen wat de woonkamer meer naar mijn zin maakt en verder gewoon geduld uitoefenen.

   Verwijderen
 16. Hun geheim is: centen. Dan kun je alles laten doen. En een grote trapkast waar je alles snel in kan gooien als onverwachts de deurbel gaat. Ik ken ook zo iemand. Twee kleine kinderen, maar geen speelgoed beneden (???) Ben trouwens benieuwd hoe het er boven uit ziet, maar zover ben ik nog niet gekomen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Centen heb ik niet maar een grote trapkast wel. Hier liggen alle knutselspullen en spelletjes in, worden na gebruik dus ook altijd opgeruimd. Daarnaast hebben we een (speel)zolder waar ze kunnen spelen. De kids 8 en 9 maken ook elke dag hun bed op, ruimen iedere week hun kamer op en de vuile was beland netjes in de wasmand. Ik ken ook ouders die hun kroost niets laat doen zelfs niet hun vuile bord naar de keuken brengen maar daar pas ik voor. Ik maak elke week een lijstje met schoonmaakwerk wat ik persé af wil hebben en zo blijft het redelijk schoon in huis.
   Beneden en op de slaapkamers is het dus opgeruimd maar op de zolder lijkt het wel of er een bom is ontploft.
   Groetjes Roos

   Verwijderen
 17. Ik heb ook altijd vol bewondering gekeken bij zulke mensen (en soms ook wel jaloers ) maar mij lukt het ook niet. Inderdaad heb ik ook wel eens de tip gelezen van de wekker zetten (volgens mij was er ook eentje van: vuilniszak pakken, wekker zetten op 'n paar minuten en dan gewoon niet nadenken en van alles in die zak stoppen. Als de wekker gaat, de zak direct dichtknopen en zo snel mogelijk wegbrengen (anders ga je weer snuffelen en spullen eruit halen)) Af en toe heb ik zo'n bui dat ik inderdaad van alles weggooi. Alleen doe ik dat dan het liefst als er niemand bij is, vooral manlief is zo iemand van "leg nog maar eventjes weg, wie weet komt het nog van pas, de hooizolder is groot genoeg, het vreet geen brood".
  Jaren geleden heeft onze zoon de hooizolder 'n eind opgeruimd, aanhangers vol weggegaan, hij zegt dat hij niet meer thuis mag komen als wij zouden weten wát hij allemaal weggooide. Het leuke/beschamende is echter dat ik nog stééds niets heb gemist.
  Mijn vader zei altijd "voor het goede moet je zo'n 1x per 5 jaar afbranden, ben je 'n heleboel rotzooi kwijt". En inderdaad, 'n dorpsbewoner was met 'n grote verbouwing bezig en alles stond in 'n grote garage (behalve fotoboeken ed) en alles ging door kortsluiting in rook op. Achteraf vertelden ze me, dat m'n vader eigenlijk wel gelijk had, hoewel het op het moment v.d. brand wel grote paniek was.
  Ik geloof niet dat het 'n kwestie van "centen" is, of die grote kast waar je alles kunt ingooien, sommige mensen hébben nu eenmaal de gave om alles goed te organiseren. Misschien onzelf toch eens proberen aan te leren??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je gelijk hebt dat sommige mensen nu eenmaal de gave hebben om alles goed te organiseren en hoop echt dat die mensen hun tips en truukjes hier met ons willen delen ;-)

   Verwijderen
 18. Hoe minder spullen. Hoe minder onderhoud
  Zet alles op zn plaats, o dat je het event in het donker kan vinden.
  Tevreden zijn met wat je hebt en kunt
  Dagelijks prioriteit stellen, het belangrijkste eerst
  Redelijke Russen aan je zelf stellen.
  1x per maand met de vuilbak door het huis, alles wat niet meer. Bruikbaar is afvoeren event naar kringloop winkel
  Opgruimd huis is rust in je hoofd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je tips!
   Ik merk dat we het meeste al doen.
   Minder spullen wordt aan gewerkt en de meeste dingen (niet alles) hebben hun eigen plek.

   Dat van dagelijks prioriteiten stellen en het belangrijkste eerst, dat is voor mij een belangrijke. Je verzand zo snel in de dagelijkse dingen.

   Dat van die Redelijke Russen vind ik een hele mooie... :-)
   Die houden we erin!

   Verwijderen
 19. Hier 5 kinderen en drie dagen oppaskindjes en huis aardig netjes. Rauzen, dat is het sleutelwoord ;). Voordat de kindjes om half acht komen prop ik er een was in en haal die van de vorig dag af. Die neem ik gelijk mee naar beneden om te strijken en op te vouwen (geen staaaapels dus ineens) De kinderen moeten iedere dag zelf gordijnen opendoen en raam open zetten.Na het eten ga ik naar boven, maak bedden op, ruim de kamers op en doe de badkamer ofzo. Om half elf koffie en kijk ik wat ik beneden kan doen. Kamer, kast of keuken. 's middags doe ik meestal niet echt iets van schoonmaken, maar naaien, bakken, winkel, iedere dag half uur lopen. Bijhouden, dan kom je een heel eind en zorgen dat de grote vlakken schoon zijn (salontafeltje, bovenkast kast etc en de troep centreren.) 1 stapel oogt minder rommelig dan overal stapeltjes. Succes! ennuh, ben absoluut geen sopmiep! Hou het wel graag overzichtelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap hoor Moepsje om met 5 kids en 3 dagen oppaskindjes toch alles redelijk op orde te houden EN ook nog tijd voor jezelf te vinden.

   Ik raak vaak in de knoop met werk, maar goed.. kinderen kosten ook werk dus uiteindelijk komt dat op hetzelfde neer (als je geen kinderen hebt dan).

   Wat ik uit jouw stukje haal is dat je eigenlijk een soort dagindelinkje hebt waar je je aan houd.
   Daar ga ik 'ns over peinzen.... Zoiets kan namelijk ook na / naast werk.

   Verwijderen