Pagina's

vrijdag 7 december 2012

Zorgverzekering: de bomen en het bos

Net zoals voorgaande jaren heb ik mij in deze tijd van het jaar geworpen op het uitzoeken van de juiste zorgverzekeraar. De aanloop naar kerst krijgt zo haar eigen echt Nederlandse tradities moet ik zeggen. 

Nu is het kiezen van de zorgverzekeraar zelf wat mij betreft niet eens zo heel moeilijk. Nee... het zijn de bijkomende keuzes: gaan wij wel of niet ons eigen risico ophogen? En zo ja: naar welk bedrag? Moeten we wel of niet een aanvullende verzekering nemen? En gaan we de verzekering een jaar vooruit betalen?

Waar kiezen jullie voor? En waarom?

11 opmerkingen:

 1. Ik zal eerlijk zijn: we namen een maximaal eigen risico dit jaar en ik zit dus met samengeknepen billen het jaar uit nadat we alles daarna weer in het huis hebben gestopt, zeker nadat mijn lief een fikse longontsteking opliep begin dit jaar (niet dat die medicatie duur was, maar het idee...). Dus geen extra eigen risico meer voor ons. Ook heb ik voor manlief weer een tandverzekering genomen (komend jaar gaan we die al eruit halen omdat zijn voortand een kroon nodig heeft) en voor mij en zoonlief de hoogste aanvullende verzekering. Ik weet nu al dat ik de premie eruit ga halen de komende jaren en als ik weer fysio nodig mocht hebben voor mijn rug, wordt dat ook vergoed! Dat geeft me ook de mogelijkheid om misschien weer te gaan sporten: ik heb een vangnet.
  Ook heb ik voor een euro extra premie vrije keuze waar ik me laat behandelen. Als ik eens echt iets nodig heb, kan ik me fijn in Duitsland laten helpen. Sneller en beter dan hier in veel gevallen. Bovendien krijgt manlief, als ik een operatie nodig heb, huishoudelijke hulp en kinderopvang vergoed. Dat heeft ie wel nodig met zijn wisseldiensten + niet kunnen koken+wassen! Ook een tegenmoetkoming in reiskosten voor ziekenbezoek is in voorzien (wel handig als in DL in het ziekenhuis ligt:) Momenteel heb ik bepaalde klachten waar ik het allemaal wel eens voor nodig kan gaan hebben.
  Ik heb ook al vernomen dat als je verzekeringen via independer ed. afsluit ze soms net wat andere voorwaarden stellen in de kleine lettertjes en sommige dingen niet of veel minder worden vergoed. Zoals een hele dure cursus tegen stotteren (mbt zoonlief). Het instituut waar ik bij informeerde, liet me dat weten. Dus pas maar een beetje op met internetverzekeringen! Ik ben erop terug gekomen en manlief gaat komend jaar kijken voor een WW-verzekering. Een jaar is namelijk zo voorbij en vadertje staat wordt minder gul, dat zal alleen maar minder worden!
  We hebben een goede tussenpersoon waar we inmiddels alles hebben lopen, van bankzaken tot (zorg)verzekering. En dan heb ik dus echt iemand die voor me spart met verzekeringen en de kleine lettertjes kent. De man heeft zichzelf wel bewezen in 2011 en we danken het aan hem dat we eindelijk de aanbouw van de buurman als eigendom hebben gekregen. Een brief die hij organiseerde van de notaris, heeft de doorslag gegeven. Ik ben best assertief en kan veel zelf regelen. Maar toch is een goede tussenpersoon voor ons soms wel eens heel erg handig gebleken.
  Trouwens voor aanvullende (tand)verzekeringen mogen ze vragen stellen en je weigeren. Ik denk dat deze voorwaarden steeds strenger worden in de toekomst en als je geen aanvullende verzekering hebt, je misschien ook nooit meer eentje krijgt als mocht blijken dat het toch nodig is in de toekomst. Een goede aanvullende kan (hoge) kosten dekken die steeds vaker niet in het basispakket meer komen.
  Verder betaal ik ook niet meer voor een vooruit na de ervaring van afgelopen jaar. Eind 2011 hadden we een mooie buffer, nu het tegenovergestelde. Vandaar. Je weet maar nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je uitgebreide reactie.

   Ik ben nog even aan het puzzelen. Het idee is (als we meer risico gaan nemen) om het verschil tussen wat we nu maandelijks betalen voor de zorgverzekering (met minimaal eigen risico + aanvullende verzekeringen)en wat we dan gaan betalen apart te zetten, zodat er wel een buffer is.

   Dat verschil komt bij elkaar op zo'n 840 euro op jaarbasis, dus dat is een mooie buffer.

   Maar goed we puzzelen nog even door.

   Verwijderen
 2. Sowieso met verzekeringen: heb je mensen in je kringetje(bijv. (groot)ouders of hele goede vrienden) met een flink vermogen, dan zijn verzekeringen misschien ook minder dringend. Wij kunnen zo wel in geval van nood aan een paar duizend euro komen, maar geen tienduizenden of meer.
  Ook goed om mee te nemen in je overwegingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij blijven wel bij dezelfde verzekeraar (veilig gevoel,denk ik)Wel voor mij een verhoogd eigen risico,voor man niet i.v.m medicatie.Tandartsverzekering voor beiden afgezegd.We denken er goed aan te doen en kunnen in geval van echte nood de pijn wel hebben van het genomen risico.Maar we hopen er natuurlijk van over te houden!Jaren geleden al gekozen voor alleen de basisverzekering en hadden een potje voor eventuele fysio.Dat geld hebben we er al lang uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tandartsverzekering is er bij ons vorig jaar uitgegaan. Manlief heeft op zijn 42e nog steeds 0 gaatjes, dus dat zal zo'n vaart niet lopen met zijn gebit...

   Ik heb niet zo'n fantastisch gebit, maar de verzekering dekte zo weinig dat het uiteindelijk nog steeds goedkoper is om het zelf te betalen.

   Verwijderen
 4. Voor het eerst alleen de basisverzekering....dus niet meer aanvullend....kijken of we er goed aan doen?!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier al jaren alleen basisverzekering en hoogste eigen risico. Nog maar een keer gehad dat we het complete extra eigen risico hebben moeten bijbetalen voor manlief. Je moet je bij de beslissing over je zorgverzekering niet laten leiden door irrationele angsten. Bekijk het puur zakelijk. Heb je vorig jaar gebruik gemaakt van de aanvullende verzekering? Zoja, heb je de premie eruit gehaald? Verwacht je dat je volgend jaar gebruik moet maken van de aanvullende verzekering? zo nee maar je bent toch bang om het te laten schieten, kijk dan eens welk risico je precies neemt want ook een aanvullende verzekering verzekert maar een bepaald aantal behandelingen. Reken eens uit wat de dekking die de aanvullende verzekering biedt jou zou kosten als je het zelf moet betalen en trek daar de premie vanaf. Bij een eventueel extra eigen risico moet je bedenken dat je meestal(afhankelijk van welke verzekering je kiest) de helft van dat extra risico terug krijgt in de vorm van een korting. Als je die korting wegzet is het risico dat je loopt nog maar 250pp. Bedenk ook dat verzekeringen goud geld verdienen aan de angst van mensen. Wij verzekeren alleen dat wat wij bij pech niet zelf kunnen betalen. Dat is voor ons dus naast de basiszorgverzekering, WA, opstal en inboedel. Om een beetje risico te kunnen lopen moet je natuurlijk wel een buffer hebben. Succes met de puzzel ;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb berekend dat we bij 600 euro aan zorgkosten (per persoon) quite spelen. Dus vanaf 1200 zorgkosten per jaar verliezen we op een hoog eigen risico...

   Die 1200 euro per jaar hebben we de afgelopen 2 jaar niet uitgegeven aan zorg (de jaren ervoor overigens wel - maar dat was ivm onze kinderwens...).

   Verwijderen
 6. Voor mijzelf heb ik nu alleen de basis genomen, voor manlief overgestapt en basis met tandarts genomen met het hoogste eigen risico voor de basis. Scheelde 1032 per jaar.
  Vorig jaar had ik fysio erbij genomen omdat ik een nieuwe heup heb gekregen. Daarboven had ik ook nog de tandarts die ik nu niet meer pak. Wel met volledig eigen risico door mijn medicijnen.
  Manlief neemt wel tandarts omdat dochter nog een beugel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. volgens mij vallen beugels onder de aanvullende verzekeringen(en dus niet in een tandartsverzekering) Kijk dit dus nog even na.
   Yasr

   Verwijderen
 7. Ik blijf bij dezelfde verzekeraar met hetzelfde omvangrijke pakket, dit omdat ik gewoon geen sterke gezondheid heb. Maar het mooie is wel dat mijn werkgever net nu een collectiviteitskorting voor deze verzekeraar aanbiedt, dus ben ik volgend jaar wel goedkoper uit dan wat ik voor 2012 betaal. Is een korting van 17 euro per maand, dus hier ben ik wel erg blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen