Zorgverzekering: de bomen en het bos

Net zoals voorgaande jaren heb ik mij in deze tijd van het jaar geworpen op het uitzoeken van de juiste zorgverzekeraar. De aanloop naar kerst krijgt zo haar eigen echt Nederlandse tradities moet ik zeggen. 

Nu is het kiezen van de zorgverzekeraar zelf wat mij betreft niet eens zo heel moeilijk. Nee... het zijn de bijkomende keuzes: gaan wij wel of niet ons eigen risico ophogen? En zo ja: naar welk bedrag? Moeten we wel of niet een aanvullende verzekering nemen? En gaan we de verzekering een jaar vooruit betalen?

Waar kiezen jullie voor? En waarom?

Reacties

  1. Wij blijven wel bij dezelfde verzekeraar (veilig gevoel,denk ik)Wel voor mij een verhoogd eigen risico,voor man niet i.v.m medicatie.Tandartsverzekering voor beiden afgezegd.We denken er goed aan te doen en kunnen in geval van echte nood de pijn wel hebben van het genomen risico.Maar we hopen er natuurlijk van over te houden!Jaren geleden al gekozen voor alleen de basisverzekering en hadden een potje voor eventuele fysio.Dat geld hebben we er al lang uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die tandartsverzekering is er bij ons vorig jaar uitgegaan. Manlief heeft op zijn 42e nog steeds 0 gaatjes, dus dat zal zo'n vaart niet lopen met zijn gebit...

      Ik heb niet zo'n fantastisch gebit, maar de verzekering dekte zo weinig dat het uiteindelijk nog steeds goedkoper is om het zelf te betalen.

      Verwijderen
  2. Voor het eerst alleen de basisverzekering....dus niet meer aanvullend....kijken of we er goed aan doen?!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier al jaren alleen basisverzekering en hoogste eigen risico. Nog maar een keer gehad dat we het complete extra eigen risico hebben moeten bijbetalen voor manlief. Je moet je bij de beslissing over je zorgverzekering niet laten leiden door irrationele angsten. Bekijk het puur zakelijk. Heb je vorig jaar gebruik gemaakt van de aanvullende verzekering? Zoja, heb je de premie eruit gehaald? Verwacht je dat je volgend jaar gebruik moet maken van de aanvullende verzekering? zo nee maar je bent toch bang om het te laten schieten, kijk dan eens welk risico je precies neemt want ook een aanvullende verzekering verzekert maar een bepaald aantal behandelingen. Reken eens uit wat de dekking die de aanvullende verzekering biedt jou zou kosten als je het zelf moet betalen en trek daar de premie vanaf. Bij een eventueel extra eigen risico moet je bedenken dat je meestal(afhankelijk van welke verzekering je kiest) de helft van dat extra risico terug krijgt in de vorm van een korting. Als je die korting wegzet is het risico dat je loopt nog maar 250pp. Bedenk ook dat verzekeringen goud geld verdienen aan de angst van mensen. Wij verzekeren alleen dat wat wij bij pech niet zelf kunnen betalen. Dat is voor ons dus naast de basiszorgverzekering, WA, opstal en inboedel. Om een beetje risico te kunnen lopen moet je natuurlijk wel een buffer hebben. Succes met de puzzel ;).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb berekend dat we bij 600 euro aan zorgkosten (per persoon) quite spelen. Dus vanaf 1200 zorgkosten per jaar verliezen we op een hoog eigen risico...

      Die 1200 euro per jaar hebben we de afgelopen 2 jaar niet uitgegeven aan zorg (de jaren ervoor overigens wel - maar dat was ivm onze kinderwens...).

      Verwijderen
  4. Voor mijzelf heb ik nu alleen de basis genomen, voor manlief overgestapt en basis met tandarts genomen met het hoogste eigen risico voor de basis. Scheelde 1032 per jaar.
    Vorig jaar had ik fysio erbij genomen omdat ik een nieuwe heup heb gekregen. Daarboven had ik ook nog de tandarts die ik nu niet meer pak. Wel met volledig eigen risico door mijn medicijnen.
    Manlief neemt wel tandarts omdat dochter nog een beugel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. volgens mij vallen beugels onder de aanvullende verzekeringen(en dus niet in een tandartsverzekering) Kijk dit dus nog even na.
      Yasr

      Verwijderen
  5. Dank voor je uitgebreide reactie.

    Ik ben nog even aan het puzzelen. Het idee is (als we meer risico gaan nemen) om het verschil tussen wat we nu maandelijks betalen voor de zorgverzekering (met minimaal eigen risico + aanvullende verzekeringen)en wat we dan gaan betalen apart te zetten, zodat er wel een buffer is.

    Dat verschil komt bij elkaar op zo'n 840 euro op jaarbasis, dus dat is een mooie buffer.

    Maar goed we puzzelen nog even door.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik blijf bij dezelfde verzekeraar met hetzelfde omvangrijke pakket, dit omdat ik gewoon geen sterke gezondheid heb. Maar het mooie is wel dat mijn werkgever net nu een collectiviteitskorting voor deze verzekeraar aanbiedt, dus ben ik volgend jaar wel goedkoper uit dan wat ik voor 2012 betaal. Is een korting van 17 euro per maand, dus hier ben ik wel erg blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts