Pagina's

zondag 16 december 2012

Wanneer is een reis een reis?

Vrijdag heb ik een halve dag gespendeerd aan het regelen van een reisverzekering. Dit is in ons geval kennelijk gecompliceerd omdat wij dan wel op reis gaan, maar wij geen betaalde overnachting of boeking hebben. 

Tja... en als je niet braaf in een hotel of vakantiewoning zit, of als je niet als standaardmens met het vliegtuig gaat, dan kun je dus volgens veel reisverzekeringen geen aanspraak maken op een 'reisverzekering'.

Een dame vroeg me met een verontwaardigde toon in haar stem hoe we dan wel op vakantie konden gaan zonder betaalde overnachting. Nou.... heel gewoon: je past op een huis, je ruilt met iemand van huis, je reist in een camper (wij staan dan nooit op een camping) of je kampeert in het wild... Ze zei het niet, maar ik meende aan de toon van haar stem te horen dat zij deze manieren van reizen afkeurde en eigenlijk niet eens onder het kopje 'vakantie' wilde scharen.

Bij enig na- en doorvragen bij de verzekering van deze dame bleken de buitenlandse reizen verzekerd te zijn MITS (werd er met nogal wat nadruk bijgezegd) wij deze aan konden tonen met benzinebonnen en dergelijke. 

Een Nederlandse reis is bij alle gebelde verzekeraars per definitie ongedekt als er geen betaalde overnachting in zit (dus ook niet als je via een overeenkomst kunt aantonen dat je wel degelijk 'op reis' was. 

Aangezien die ene dame mij het gevoel gaf dat ze ons eigenlijk helemaal niet wilde verzekeren heb ik nog even verder gezocht. Uiteindelijk heb ik mijn reisverzekering afgesloten bij een wat sympathiekere man die begreep dat niet iedereen volgens de standaarden op vakantie gaat. Hij nam de moeite om een en ander uit te zoeken en me terug te bellen. Toevallig was dit nog de goedkoopste doorlopende reisverzekering ook, dus dat kwam mooi uit.

Alleen bedenk ik me achteraf dat als mijn Nederlandse reis deze winter sowieso niet verzekerd is via de reisverzekering... waarom zou ik deze dan nu afsluiten?

Het is dan goedkoper om te wachten tot we eens een buitenlandse reis gaan maken en dan een reisverzekering af te sluiten. Gelukkig heb je bij het afsluiten van reisverzekeringen via internet 14 dagen bedenktijd... Komende week bel ik het huizenoppasbureau, misschien hebben zij nog tips.

7 opmerkingen:

 1. Als je in Nederland verblijft, heb je toch heel niet een reisverzekering nodig? Je hebt je zorg- en autoverzekering. Mocht je in de oppas woning iets kapot maken, is misschien de wa voldoende?!
  Alleen bij buitenlandse reizen zou ik een reiverzekering nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je komt in Nederland inderdaad een heel eind met WA (daarom maak ik me er ook niet zo druk om). Mocht er in Nederland iets zijn met je eigen bagage, dan is dat dus niet verzekerd, ook al ben je (in ieder geval volgens mijn maatstaven) wel op reis.

   Verwijderen
 2. Anwb reis en kredietbrief? (voor zover die nog bestaat)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zoals bij elke verzekering, vraag ik me altijd af: wat wil ik verzekeren? In welke gevallen moet de verzekering me iets betalen, of iets regelen?
  Van een berg vallen? Vaas breken in andermans huis? Pech onderweg? Koffer weg?
  En daarna de vraag of dat al valt onder een verzekering die ik al op de (administratiemappen)plank heb staan. Mijn auto is voor pech onderweg verzekerd, mijn WA dekt vazen en radiotoren in andermans huis. Wat er in mijn koffer (fietstas) zit, vergoed de verzekeraar niets voor ("dagwaarde" van enkele jaar oude kringloopkleren......). Als ik van een berg kan vallen, of in verweggistan met pech kan komen te staan, dan wordt ik actief en ga ik een verzekering zoeken. Of dat reisverzekering heet, tja.(zoals voor vorig jaar een VS-reis waar ziektekosten bij noodgevallen zinnig zijn om te verzekeren - bijv. via mijn reguliere zorgverzekering)
  Mij gaat het er meer om dat ik de gevallen gedekt heb, niet wat er op de polis staat. Want net als bij hypotheken, ben ik nog steeds van mening dat vragen (luisteren naar de antwoorden) en zelf nadenken en zelf kiezen een lucratieve hobby is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk hoor! Wij hebben alleen nog nooit schade gehad op reis: tot er dit voorjaar een mobieltje van ons gestolen werd tijdens een weekeinde weg (zonder overnachting).

   Toen vertelde onze verzekering dat dit niet vergoed werd omdat er geen betaalde overnachting in zat. Het kwartje dat we dan die reisverzekering voor piet snot hadden viel pas later.

   Nu dus een andere reisverzekering afgesloten die ik ga annuleren omdat reizen in Nederland zonder betaalde overnachting niet vergoed word. Best hoor... we zijn echt niet risicovol qua verzekering dus dat wordt dan een goede bezuinigingspost...

   Verwijderen
 4. Kunnen jullie niet wederzijds een klein bedrag aan huur afspreken? En dat via de bank betalen? Dan voldoe je aan de voorwaarden. Ik wist dat niet van die betaalde overnachting en ga zeker "huur betalen"als we weer op de franse boerderij passen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Izerina,
   Voor nu laten we het maar even zo.
   Mbt jouw oppassen in Frankrijk: de meeste verzekeringen vergoeden wel buitenlandse reizen zonder overnachting, mits je kunt bewijzen dat je in het buitenland was (met behulp van tankbonnetjes en dergelijke).

   Misschien eerst eens (via de mail) navragen bij je verzekering.

   Verwijderen