Slappe actie

Ondanks mijn voornemen om niets over de veranderingen binnen de zorgpremies te schrijven moet me nu toch iets van het hart over dit onderwerp. 

Na twee weken ophef zijn de plannen om de premies voor de zorgverzekeringen naar inkomen te berekenen inmiddels weer van de baan. 

Nou had ik me er niet heel erg in verdiept en waren de plannen wat mij betreft te vaag om voor of tegen te kunnen zijn. Dus weet ik ook niet of ik blij ben dat ze zijn afgeschaft.

Los hiervan vind ik het raar dat deze plannen kort na het besluit opeens niet meer doorgaan. 
Waren de plannen niet goed doordacht en doorgerekend voordat ze naar voren werden gebracht? Heeft de regering zich laten leiden door de massahysterie die ontstond? Of mis ik nu een andere reden om die plannen om te gooien?

Mijn conclusie is dat de regering hetzij zaken beter moet voorbereiden / voorbedenken, hetzij zich niet zo moet laten meesleuren door massahysterie. Als je een werkelijk goed plan hebt, dan moet je het naar mijn mening niet zomaar aan de kant zetten en een beroerd plan moet je misschien gewoon maar niet opperen.

In beide gevallen vind ik het naar voren brengen en weer afketsen van deze plannen een slappe actie. 

Zo komen we toch nergens?!

Reacties

  1. Het was gewoon geen goed doordacht plan, op meerdere facetten was het gewoon niet haalbaar.

    Ik ben blij dat ze het terugdraaien, laten ze maar iets verzinnen wat zorgt voor nivellering (op een iets beschaafdere manier dan nu het geval was) én ook de zorg verplicht om te gaan veranderen.


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb me er ook niet heel erg in verdiept, maar begreep wel dat het geen goed doorgedacht plan was, met name in combinatie met andere bezuinigingen. Dat de massa schreeuwt, o.k., maar er waren nu ook heel veel experts die dit aangaven, dus dat geloof ik dan wel.

    Maar ik ben het helemaal met je eens; ga niet van alles roepen, voor je weet of het wat is en als je weet dat het wat is, dan moet je het gewoon doorvoeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wie wel goed in de materie zit, zag meteen dat het een slecht plan was, gebaseerd op wensdenken. Waarschijnlijk in strijd met het Europese recht, het zou veel banen kosten, er zou een afdeling van de belastingdienst moeten worden opgetuigd, er zouden ambtenaren moeten worden bijgeschoold plus dat het ambtenarenkorps zou moeten worden uitgebreid (tegenstrijdig aan doelstelling kabinet).
    Dit nog los van de koopkrachtplaatjes, het risico dat belastingadviseurs weer uit hun holen zouden kruipen om allerlei slimme sluiproutes te verzinnen, en los van het geschreeuw van de wakkerste krant van Nederland.
    Het was van het begin al aan een slecht plan. Het idee zou misschien wel goed kunnen werken als we het Engelse model van de NHS overnamen. Daar wordt de zorgpremie wel via de fiscus geïncasseerd, maar daar kent men geen private zorgverzekeringsmaatschappijen.
    Maar anderen zeggen weer dat dit NHS systeem bureaucratisch en duur functioneert en dat de publieke zorg daar schraal en armoedig is, zodat degene die het kunnen betalen toch weer uitwijken naar particuliere zorg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En wat zijn de kosten voor deze geweldige ondoordachte actie, en hier moet de nl bevolking vertrouwen in hebben het lijkt de peuterklas wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Juist, ik dacht precies hetzelfde als u. Het plan maakte deel uit van een totaal plan voor Nederland. Aan die onderhandelaars zaten toch zeker niet de minst slimme mensen van Nederland (dacht ik zo), ze zouden het toch niet in hun hoofd hebben gehaald om heel Nederland de afgrond in te sturen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha nou dat laatste weet ik niet hoor... ;-)

      Maar ik vind dat ze zouden moeten kunnen bedenken en doorrekenen of iets een goed plan is.

      Ministers denken ook niet alleen. Als het goed is hebben ze een heel team van mensen achter zich.

      Als iets een slecht plan is, dan moet je daar in de voorbereidingsfase al achter kunnen komen.

      Verwijderen
  6. Ook slimme mensen kunnen wel eens heel slechte plannen bedenken. Vooral als ze te gretig zijn, te graag en vooral te snel willen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat dat mogelijk het knelpunt was.

      Ben benieuwd wat de nog steeds aanwezige haast ons nu gaat brengen...

      Verwijderen
  7. Misschien was het totaalplaatje zo slecht niet. Want er zitten toch rekenwonders achter de plannenbedenkers. Ik vraag me af of de fout niet psychologisch was. Dat men niet heeft ingeschat welke onrust er zou ontstaan en hoe de media dat zouden opblazen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts