Pagina's

zaterdag 17 november 2012

Hypotheek: box 1 of box 3?

Na mijn crisisdipje van deze week heb ik afgelopen vrijdag degene die onze hypotheek bemiddeld heeft, maar eens gebeld. ]

Op internet had ik namelijk gelezen dat sommige mensen het spaartegoed van hun spaarhypotheek in box 3 hebben staan en dat dit na 1 januari financieel nadelig zou worden. Mensen zouden dit alleen tot 1-1-2013 mogen wijzigen, daarna niet meer. 

Aangezien manlief zich meende te herinneren dat onze hypotheek in box 3 zat wilde ik toch even checken hoe het zat met onze hypotheek.

En wat een opluchting: we zitten met onze spaarhypotheek in box 1. Niks aan het handje dus. Overigens vertelde de man van de hypotheken me dat de regering de wijzigingstermijn inmiddels had bijgesteld tot april. Wel zo netjes: zo kunnen mensen in een wat normaler tempo zo nodig dingen wijzigen. 

Weet jij in welke box je spaarhypotheek zit?

12 opmerkingen:

 1. Ik zag gisteren zo'n kerel bij Kassa en die zei dat elke spaarhypotheek in box 1 zat, maar dat er ook mensen zijn die sparen voor hun hypotheek en dat zit dan vaak in box 3. Met een spaarhypotheek kun je het geld niet tussentijds opnemen voor een auto ofzo, maar met zo'n potje wel. Die mensen moeten het dus aanpassen, maar als je gewoon een spaarhypotheek bij de bank hebt afgesloten, en dat geld staat op een voor jou geblokkeerde rekening, dan zit je goed. Tenminste, dat zei die kerel dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet iedere spaarhypotheek zit in box 1. Wel alle afgesloten na 1992. Voor spaarhypotheken voor 1992 gold dat je zelf mocht kiezen of box 1 of 3. Het advies van de geleerden was toen om deze in box 3 te stoppen. Had je altijd nog keuze wat je met het bedrag wilde doen. Wij moeten er dus even achteraan, want eentje in box 1 en eentje in box 3.

  Gek trouwens dat je dan (nog) niets hoort van je hypotheekverstrekker omtrent dit verhaal. Je zou een brief verwachten met informatie hierover.

  Gr. Chanel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is vreemd, wij hebben 'm afgesloten in 2003, en toen kregen wij nadrukkelijk het advies hem in box 3 te doen. En voor zover ik weet hebben we dat ook gedaan, want bij de jaarlijkse aangifte werd dit ook zo verrekend. Ik dacht dat het juist andersom was, voor 1992 ging alles in box 1, daarna mocht je kiezen. In 1992 bestonden de boxen nog helemaal niet.
   Wij zitten in het 52 procentstarief, dus zoals ik het begrijp zou box 1 voor ons niet voordelig zijn geweest, rente uit het spaarbedrag zou dan met 52 procent belast zijn. Dat banken nog niets van zich hebben laten horen, is niet zo vreemd, de regering weet zelf kennelijk ook nog maar net wat en hoe ze het wil.

   Verwijderen
 3. Er wordt op dit moment door de regering van alles besloten in de financiele wereld en er gedropt van regel maar. Dit terwijl de plannen nog niet eens door de 1e kamer heen zijn. Hypotheekspecialisten zitten met de handen in het haar en weten het ook niet. Aankomende donderdag wordt er weer vergaderd met het ministerie van financien....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou... inderdaad!

   Ik heb in ieder geval de rust dat onze spaarhypotheek in box 3 zit en dan is het misschien verder beter om onze regering te negeren totdat ze daadwerkelijk iets besloten hebben (hoewel.... als ik nu weer lees wat ze met de GGZ willen gaan doen)

   Verwijderen
 4. Dank zij jouw blogje ga ik me er ook maar even in verdiepen. Ik denk eigenlijk dat we in box 1 zitten; op de aangifte inkomstenbelasting zie ik staan box 1 "inkomsten uit werk en wonin"g en daar staat het huis vermeld, dus ik neem aan dat dit de box is waar ie onder valt. Maar wel weer zoiets wat je dus makkelijk over het hoofd kan zien. Snap niet dat de hypotheekverstrekker hierover [nog] geen brief heeft gestuurd. Bedankt dus weer voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neehee, dat in box 3 staat 'inkomsten uit werk en woning' slaat hoogstwaarschijnlijk op het eigen woning forfait, die wordt voor iedereen in box 1 bijgeteld. Laat je daardoor niet misleiden!

   Verwijderen
 5. sorry, bedoel 'dat in box 1 staat ínkomsten'.. etc

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sorry hoor, maar jullie weten echt niet waar je het over hebt. Spaarhypotheken kunnen ook na 92 in box 3 zijn gezet. De keuze box 1 of 3 moest je omstreeks 2001 maken. Indien de spaarpolis in box 3 staat moet je dat saldo meenemen in de bepaling of je vermogensbelasting moet betalen. Indien in box 1 kun je gebruik maken van de gunstige belastingvrijstelling van totaal 154k pp. Maar dan moet je met het bedrag uiteindelijk wel je hypotheek aflossen.

  Ga nu geen aannames doen en neem contact op met een specialist, anders kun je jezelf flink in de vingers snijden. Na 1 april is het niet meer mogelijk om om te zetten van box 3 naar box 1.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vandaag met de belastingdienst gesproken. De rente over de hypotheek schuld van de eerste woning komt altijd in box 1. Daar heb je geen keuze in. Het spaarbedrag van een spaarhypotheek kan in box 1 of 3 komen. Daar heb je wel een keuze in. De uitkering uit box 1 mag alleen gebruikt worden voor aflossing van de woning. De uitkering uit box 3 mag overal voor gebruikt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je bondige toevoeging.

   Als aanvulling: de spaarbedragen in box 3 worden dus vanaf dit jaar anders belast. Overigens is dit volgens mij uitgesteld tot april.

   Verwijderen
 8. Er wordt elke keer gesproken dat je contact moet opnemen met de hypotheekverstrekker of tussenpersoon. Staat de keuze Box 3 of Box 1 dan in de hypotheekstukken, of gaat het er gewoon om waar je hem opgeeft bij de belastingdienst ?

  BeantwoordenVerwijderen