Pagina's

dinsdag 6 november 2012

Een goede ruil

Vorige week heb ik mijn overgebleven medicatie van onze voorbije vruchtbaarheidsbehandelingen aan iemand gegeven die ze nog goed kan gebruiken.

Hier stond de medicatie mij te herinneren aan jaren van behandelingen, operaties en heel veel verdriet. Deze terugbrengen naar de apotheek om ze te laten vernietigen vond ik geen optie. De medicatie was netjes bewaard en nog maanden houdbaar.

Mensen krijgen in Nederland hun eerste 3 ivf behandelingen betaald (met een telling die opnieuw start als je minimaal 3 maanden zwanger bent geweest), daarna betaal je alles zelf. In Belgie krijgen mensen in totaal 6 behandelingen vergoed.

Medicatie is ontzettend duur (denk aan 1.000 - 2.000 euro per behandeling of meer) en komt bovenop de kosten voor een behandeling als je deze zelf moet betalen (nog een paar duizend euro). Een dagdosis medicatie komt met een beetje pech (dosis en medicatiesoort varieert per persoon) op zo'n 160-200 euro per dag. Precies voorspellen hoeveel dagen je medicatie nodig hebt is niet te doen. Bijna iedereen heeft dus uiteindelijk wel wat medicatie over. 

Stopt een behandeling (om wat voor reden dan ook) abrupt, dan heb je meer medicatie over.

Nu is medicatie niet iets wat je "zomaar" mag aanbieden op internet. Na enig zoeken is het me uiteindelijk toch gelukt om een stel te vinden dat er heel blij mee is. 

Ik kreeg als verrassing een tasje overheerlijke Belgische bonbons. 

Typisch een geval van zij blij en wij ook blij!


Ik vraag me ondertussen af of al die medicatie die vernietigd wordt als je ze terugbrengt niet beter herverdeeld zou kunnen worden. 

Het is toch van de zotte dat de zorgkosten steeds meer stijgen, eigen risico's omhoog gaan, op veel dingen eigen bijdragen zitten en sommige mensen gewoon niet weten hoe ze hun medicatie moeten betalen terwijl andere mensen diezelfde medicijnen naar de apotheek terug brengen om te laten vernietigen?
 

Zouden jullie medicatie van iemand anders aannemen?  
 

8 opmerkingen:

 1. Ik weet niet, nu zeg ik nee. Maar als de nood hoog is maken we rare sprongen, dus wie weet.

  Ik hoorde vorige week thuiszorg ook zo klagen. De apotheek geeft vaak voor heel veel keer verbandmiddelen mee. En omdat er dan zoveel staat bij de patient, gebruiken veel (niet allemaal) thuiszorgmedewerksters vaak een te grote hoeveelheid. In een mum van tijd is alles op en krijgt de patient even niets meer, wat ook weer heel vervelend is. De apotheek vindt het te veel werk om deze verbandmiddelen gedosseerd te leveren. Maar, als iemand deze middelen plots niet meer nodig heeft, om welke reden dan ook, neemt de apotheek dit ook niet meer terug. Ja alleen om te vernietigen. Thuiszorg neemt die dozen vaak mee, om toch nog weer te gebruiken. Vreselijk zonde om bijv. steriele gaasjes zo weg te gooien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker zonde om die steriele gaasjes zo weg te gooien.

   Fijn is dat de Thuiszorg, thuis komt en dus ook ziet hoe eea bewaard wordt en dingen elders gebruikt

   Verwijderen
 2. Ik vraag altijd de dosis die ik krijg voorgeschreven te halveren of voor mij daar te bewaren. Voedsel bewaren veel mensen al verkeerd, medicatie al helemaal. In de badkamer is te vochtig, in de koelkast te vochtig en te koud, etc. Je kunt de kwaliteit echt niet meer garanderen. Dan maar het zekere voor het onzekere en ze niet terug nemen. Ik zie dus meer in minder tegelijk uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat het af zou hangen of ik de persoon ken of niet, en of de medicatie niet onder speciale omstandigheden bewaard moet worden. Maar zo lang het nog om een dichte verpakking gaat en er zijn verder geen risico's bij, waarom niet.
  Toen ik nog in de zorg werkte, waren er enorme opslagruimtes vol met gebruikte hulpmiddelen (rolstoelen, rollators, ect.). Maar als een client iets nodig had, moest het altijd nieuw aangevraagd worden. Ook zo'n verspilling van zorgmiddelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In principe niet, want je weet niet hoe het bewaard is. Medicijnen zijn geen verbandmiddelen per slot van rekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had een massa hygienisch verpakte spuitjes.
   Nergens kon ik ze kwijt.
   Was niks mis mee, allemaal netjes per stuk verpakt.

   Kon ik alleen terug brengen naar de apotheek om te laten vernietigen.

   Echt zonde hoor.

   Verwijderen
 5. Als ik de persoon zou kennen, zou ik het wel aannemen denk ik, van een wildvreemde wordt het alweer een ander verhaal.
  Toch mooi om te lezen dat je er toch maar 2 mensen enorm blij mee hebt gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, ik zou geen medicijnen die iemand anders zijn
  voorgeschreven, gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen