Pagina's

donderdag 8 november 2012

De rustige tijden van Sherlock Holmes

Ik mag graag naar afleveringen van "Sherlock Holmes" kijken (die met Jeremy Brett als Sherlock Holmes). Na weer eens een dag hard werken met bergen mail, telefoontjes en ander gemultitask heb ik vanavond zitten fantaseren over het levensritme van toen. 

In de serie is er geen telefoon. Berichten worden persoonlijk gebracht of komen via post of telegram. Er staat geen tv te loeien en er staat ook geen muziek op in de serie. Holmes zit te peinzen of bladert in zijn gegevens. Watson leest in stilte een krant of krabbelt in zijn aantekeningenboekje. 

In de serie zag ik wel een dubbeldekker koets en er wordt nog al eens hard gereden met paarden en koetsen. Maar dat is de actie wel. 

Op sommige dagen oogt een dergelijk tempo erg aantrekkelijk... Al was het voor de lagere werkende klasse waarschijnlijk vooral hard werken, zonder veel afleiding en geld. 


Hoe lijkt het jullie om qua mogelijkheden en apparatuur twee eeuwen terug te gaan in de tijd?

7 opmerkingen:

 1. Heeeerlijk rustig, om eerlijk te zijn lijkt het me heerlijk zoals u het voorspiegelt, geen e-mail, geen telefoon, geen gsm's of gerinkel en hele gesprekken als je net bij de bakker staat door anderen.

  De mobiel is er hier letterlijk uigegooid, als ze me nodig hebben weten ze me wel te vinden, vaste telefoon is er wel, maar daar zit een heeeerlijk standje "stil" op
  Heerlijk naaien of knitten bij een kaars of olielampje lijkt me ook wel wat, (moet alleen dan heeel erg oppassen voor brand
  En de recessie van nu? had je toen niet, want je kon of net werken om te leven en je wist dat je niet lang leefde, of je had geluk en hoorde bij de hogere klasse en kon wat "makkelijker" leven.

  Geen gezeur van bijstand rijken recessie zorgwetjes en aftrek posten en ... noem maar op.

  Maar toch, de mensen hadden ook veel hectiek ook, of ze wel bij de sociale klasse hoorde voor de rijken, en voor de armen hoe ze weer een dag verder kwamen en hoe het dak boven hun hoofd weer bekostigd kon worden.

  maar kiezen tussen die twee, nee ik zou beide werelden graag kunnen bezoeken en zien hoe of wat, heerlijk lijkt me dat zeg!
  Denk dat de mensen van nu toch nog wel van die tijd zou kunnen leren.

  ach je hebt een super stukje uitgekozen om over te meimeren, dus Ruby houdt het hier even bij, maarre vindt hetwel gaaf dat u dit aangehaald heeft ;)

  Veel Liefs,
  Ruby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je inwonend personeel was in de Victoriaanse of Edwardiaanse periode (kinderen kregen al met een jaar of 8 9 een dienstje, als keukenhulpje of schoenenjongen) had je werkdagen tussen half 5 s 'ochtends tot het laatste lid van de familie op bed was. In de fabrieken destijds, en in de mijnen, waar ook vrouwen en kinderen werkten, had je werkdagen van 14 en 16 uur en de fabrieken stonden er om bekend dat er veel misbruik was.
  Dus terug in de tijd - nee zeker niet. "Vroeger" wordt zwaar geïdealiseerd. Maar dat meer balans tussen techniek en natuur nodig is, en tussen handwerk en denkwerk, dat zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) je hebt gelijk, terug in de tijd was het geen pretje om ongeschoold werk te doen.

   De hogere klasse had het een flink stuk beter.

   Als fabrieksmedewerker zou ik zeker niet terug willen gaan ;-)

   Verwijderen
 3. Soms lijkt het me wel heel lekker, de rust, inderdaad. Je werkt natuurlijk wel hard, maar ik denk dat je er ook veel meer voldoening uit kunt halen. Aan de andere kant; het leven was toen natuurlijk ook niet bepaald makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Soms lijkt me een hutje op de hei wel lekker. Alleen wie me lief is om me heen en verder geluiden van de natuur. Geen wereldleed wat de huiskamer binnenkomt en niet doodgegooid worden met verkiezingsnieuws uit welk land dan ook.

  Ik heb een mobiel, maar alleen mijn ouders hebben mijn nummer. Gisteren werd door de een instantie gevraagd of ik geen mobiel telefoonnummer heb. Nee dus. Ik wil niet door Jan en alleman gebeld worden als ik onderweg ben. Ben ik niet thuis dan bellen ze later nog maar eens want aan voicemail doe ik ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je van lezen houdt is het boek de reiziger van Diana Gabaldon een aanrader. De hoofdpersoon gaat nl per ongeluk terug in de tijd. Erg leuk boek!

  BeantwoordenVerwijderen