Pagina's

woensdag 14 november 2012

Crisisdipje

Manlief zei vandaag dat hij met alle bezuinigingen het gevoel krijgt dat wij (wij samen, maar ook de mensen in Nederland in het algemeen) niet meer bezig zijn om met werken wat op te bouwen, maar alleen nog maar werken om de regering overeind te houden. Zonder dat dit verder wat oplevert, behalve een nog grotere zuigkracht.

En vandaag denk ik er even precies zo over. 

Op mijn werk komt de ene na de andere bezuiniging voorbij. Mensen worden boventallig en dat doet me huiveren voor mijn eigen baan. De clientenzorg zie ik met deze eerste bezuinigingsronde van een reeks somber in. 

Een grote fabriek in de regio (Thermphos) is failliet en daarmee staat een grote club mensen op straat. Ondertussen las ik op NU.nl dat je straks een probleem kunt hebben met je spaarhypotheek als je spaarbedrag in box 3 staat in plaats van in box 1. Ook weer iets wat opeens verandert en wat dan weer gecontroleerd moet worden. En zie er maar eens achter te komen hoe het zit! Ik ben al 2 maanden bezig om mijn vragen over bijstorten beantwoord te krijgen! (en weet nog steeds niks).

Ondertussen werk ik met het schompes en doet manlief zijn uiterste best om meer werk binnen te halen. 

Maar waarvoor eigenlijk? Zodat we nog meer mogen afdragen?


Nou ja... goed... jullie lezen het al: ondanks het mooie weer heb ik even last van een crisisdipje. 

Hopelijk waait dat snel weer over. 

11 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar hoor! Ik probeer het zelf maar een beetje op kleine schaal te bekijken; zolang ik genoeg binnen kan trekken voor de lasten, dan zijn we er nog. Maar het motiveert niet echt, als je gaat nadenken over hoe NL er op dit moment voor staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus je wilt minder onderwijs,zorg, sociale zekerheid etc. Dat is nl " de regering" zoals jij het formuleert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is de ellende van al die negatieve berichtgeving.Je moet sterk in je schoenen staan om er niet door aangeslagen te worden. Een mens zou eigen kracht en creativiteit vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moest even nazoeken wat je bedoelde met dat bericht op nu.nl. Wij hebben destijds nl. nadrukkelijk advies gekregen om onze spaarpolis in box 3 onder te brengen en niet in box 1.
  En dan zou er nu ineens weer een probleem mee zijn? Volgens mij betekent het bericht dat je vanaf 1 jan. er niet meer voor kunt kiezen om het bedrag van de spaarpolis in box 3 te verhuizen naar een kapitaalverzekering eigen woning in box 1. Dat mag kennelijk tot 31 dec nog wel. Is dat nou erg, dat wist je toch toen je de polis in box 3 onderbracht? nou, het venijn zit 'm er in dat je vanaf 1 jan geen keus meer hebt. Heb je dus gekozen voor de 'veilige' spaarhypotheek, en bouw je wel 150.000 of 200.000 euro aan spaarpolis op, dan ga je daar boven de vrijstellingen vermogensrendementsheffing over betalen.
  Dat is in het begin niet veel, maar na 15 jaar kan dat bedrag aan belastingen behoorlijk oplopen.Vooral als je nog meer spaargeld hebt, bijv. voor de oude dag of de studie van de kinderen. Verhuis je nu het gespaarde bedrag naar box 1, dan hoef je die belasting niet te betalen. Volgens mij is dat het probleem. De regering verzekert zich door de keuze per 1 jan te beperken van een toekomstige belastingopbrengst. Adviseurs adviseerden destijds juist om de spaarpolis in box 3 te zetten omdat je in box 1 tot aflossen verplicht was, en in box 3 niet. Eigenlijk dus de 'escape' om met een spaarhypotheek toch de mogelijkheid van een aflossingsvrije hypotheek te hebben.
  Heeft iemand nog andere aanvullingen of ideeën, klopt het zo ongeveer wat ik denk dat het probleem is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik jou (en het geheel) goed begrijp moet ik checken of onze spaarpolis in box 1 of 3 staat. Mocht deze in box 3 staan, dan moet ik 'm als de sodeju overzetten naar box 1 (er vanuitgaande dat het hele plan niet in januari weer 360 graden veranderd...)

   Verwijderen
 5. Ach, beter kan je het relativeren. Ben je gezond? Heb je een dak boven je hoofd? Heb je genoeg geld om te eten? Heb je genoeg geld om warm te zitten? Heb je genoeg geld om kleding te dragen (uiteraard hoeft dit niet van de laatste mode)?
  Als je deze vragen met ja hebt kunnen beantwoorden heb je het zo slecht nog niet.
  Groetjes Esmee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoe waar, een collega van mij kreeg vorige maand te horen dat zij borstkanker heeft, nou even een moment waarop je beseft hoe rijk je bent als je gezond bent , kunt werken en weliswaar niet veel overhoud en zuinig moet doen met wat je hebt, je eigenlijk niets te klagen hebt, het word tijd dat we eens niet kijken naar mensen die het beter hebben,maar beseffen dat er mensen zijn die veel slechter af zijn.

   Verwijderen
  2. Toch vind ik dat niet altijd reëel om altijd maar te kijken naar mensen die het slechter hebben. Natuurlijk is het goed om je dat te realiseren, maar als je het zelf eens moeilijk hebt mag dat er ook zijn. Even flink balen, boos of verdrietig zijn of wat dan ook is soms gewoon nodig.

   VeggieMo

   Verwijderen
  3. Ha dank je VeggieMo, ja ik heb het denk ik gewoon een nodig om te balen.

   Ik zie even teveel nare crisisdingen te dicht bij en maak me zorgen.

   Hopelijk waait het dipje snel weer over.

   Verwijderen
  4. Ik herken de zorgen en ik heb ze zelf ook.
   Het helpt mij om er met manlief en met vriendinnen over te praten. Ik denk dat het de komende jaren nog steeds heel moeilijk zal blijven op economisch gebied en dat we naar een andere manier van leven gaan.

   Er het beste van maken met vallen en opstaan, uithuilen en opnieuw beginnen en dat steeds opnieuw.
   Enne, ik ben jarenlang heel erg ziek geweest, doodmoe, kon nauwelijks lopen, zat in een rolstoel, lag vooral op de bank, wilde dolgraag leven maar moest toekijken. Artsen wisten niet wat ik had. Toen heb ik soms gewenst dat het kanker was. Niet omdat ik dat wilde hebben of omdat ik dood wilde. Nee, ik wilde juist graag leven en een diagnose zodat ik wist tegen welke onzichtbare vijand ik aan het vechten was. Het was een eenzame tijd. Mensen om me heen wisten niet wat ze er mee moesten en lieten niets meer van zich horen.
   Nu weet ik dat ik erg ziek was van gluten en dat ik een ernstige vorm van astma heb.
   Weet je even waarom ik zo reageerde.

   Jij ook heel veel sterkte!
   Groetjes, VeggieMo

   Verwijderen