Pagina's

woensdag 24 oktober 2012

verdere besparingen op de zolderramen

Bij het nemen van het besluit of we voor de goedkopere HR++ ramen gingen of toch voor de 3-laags geisoleerde ramen zijn de extra aan te schaffen hulpstukken van de HR++ ramen onderwerp geweest van aardig wat uitzoekwerk. 

Met zolderramen werkt het namelijk als volgt: je koopt een dakraam. Vervolgens moet je daar standaard gootstukken bijkopen, waar zo 50 tot 100 euro voor wordt gevraagd. Dat je ook nog een dampdichte kraag (binnenzijde raam) een dampopen kraag (buitenzijde raam) nodig hebt EN dat het ook nuttig is om het kozijn nog te isoleren (isolatiekraag) wordt er niet bijverteld. 

Alle onderdelen kun je los kopen. Koop je alles dan wordt een goedkoop raam uiteindelijk toch nog duur. Voor een raam van 78 bij 98 kom je dan namelijk op het volgende:

Binnenkraag: 30 euro
Buitenkraag: 30 euro
Isolatiekraag: 35 euro
Dan kun je ook nog een standaard aftimmering kopen: 120 euro. 
Zonnewering: 52 euro

Kort gezegd verdubbeld dan in ene de kostprijs van je raam. 

Dat doen wij dus niet. Tegelijkertijd willen we er wel goed geisoleerd en dampdicht (respectievelijk dampopen) bij zitten...

Wat doen wij wel:
 • Binnenkraag maken wij zelf van het folie wat ook tegen de rest van de binnenzijde moet komen (kwestie van netjes uitsnijden).
 • In plaats van de buitenkraag purren we we de aansluitingen goed dicht (buitenkraag zou niet hoeven als je geen dakfolie hebt - vergt nog wat extra uitzetwerk, dit is de informatie die ik van 1 speciaalzaak + 1 aannemer terug kreeg).
 • Isolatiekraag wordt pur.
 • Aftimmering: maken we zelf
 • Zonnewering: kopen we tweedehands via marktplaats (als nieuw te koop voor de helft van de prijs inc. verzenden).
Het totale kostenplaatje van onze methode heb ik niet zo in beeld, maar zal zeker een stuk lager liggen dan als we alles standaard in de winkel kopen. 

Gaan jullie voor standaard? Of gaan jullie ook wel voor de doe het helemaal zelf oplossingen?

4 opmerkingen:

 1. Zou je met jullie aanpassingen ook lekkage tegenhouden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen de buitenkraag is tegen lekkage, of de pur daarin voldoet moet ik dus nog voldoende uitzoeken.

   Wat ik wel begreep is dat veel aannemers die ramen standaard met PUR vastzetten en dat de buitenkraag vaak niet gebruikt wordt. Of wij dat voldoende vinden ben ik aan het uitzoeken.

   Dat is echter lastig omdat je weinig echte informatie vind op internet. Dus dan ga je hetzij af op de filmpjes van de ramenboeren zelf, hetzij op de informatie van aannemers (die ook niet altijd correct hoeft te zijn).

   Verwijderen
 2. Wij hebben Fakro gekocht bij de Karwei die hebben regelmatig ene actie, in de aanbieding en kregen er een zonnescherm bij. Zijn zeer tevreden over de ramen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te horen!

  Die van ons komt trouwens ook van de Karwei...

  BeantwoordenVerwijderen