Pagina's

woensdag 31 oktober 2012

op de fiets!

(tromgeroffel) vandaag ben ik voor het eerst op de fiets naar mijn werk geweest! 
En mensen... ik ben er erg blij mee. 

Het zit zo: een enkele reis naar mijn werk is 20 kilometer. Voor een niet-regelmatige fietser is dat een behoorlijke afstand. Ondertussen hoorde ik om mij heen dat meerdere mensen vanaf ons eiland, of zelfs het volgende eiland toch op de fiets naar hun werk gaan. 

Eerst wilde ik een electrische fiets aanschaffen, maar tja ga ik met zo'n fiets van 1000-1500 euro dan wel op de fiets? En is het als gezonde, redelijk jonge meid, niet toch gewoon te doen? Veel pubers fietsen het immers ook. 

Long story short: vanmorgen heb ik alle eigen excuses (slecht geslapen, drukke werkdag voor de boeg, matig weer enzovoorts) naast me neergelegd en ben ik gewoon vertrokken. Koffie en rugzak in de fietstassen.

Het blijkt dat de totale afstand op de fiets veel korter is omdat je een stuk af kunt steken. Het totaal komt dan op 14 tot 16 kilometer. De eerste 8 kilometer fiets je dwars door de polders en langs het Veerse meer. Een werkelijk prachtige fietstocht met biddende roofvogels en wegschietende hazen en (heel prettig) zonder auto's. Mijn koffie dronk ik op een bankje met uitzicht over het water. 

Bepaald geen straf om zo een werkdag te beginnen. Terug waren de laatste kilometers zwaar. Iets wat vanzelf verdwijnt als er vaker gefietst wordt, schat ik zo. 

Wordt dus vervolgd (met 1 fietsdag per week - mits redelijk droog en niet teveel wind...).

Fietsen jullie?

14 opmerkingen:

 1. Ik fiets elke dag, maar ja ik kan ook lopend naar mijn werk. Ik ga op de fiets omdat ik mijn dochter eerst naar school breng.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Petje af hoor! Ik vind 20 km een behoorlijk stuk. Momenteel mag ik geen autorijden en niet fietsen en kan ik alleen overal lopend naartoe. Gelukkig woon ik niet midden in de polder en is alles lopend te doen. Ik zou anders helemaal gek worden.

  De auto wil ik straks ook vaker laten staan ook al zal het niet meevallen nu we weer een kleine hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, wat zal ik zeggen... Binnen 8 minuten ben ik op mijn werkplekje, dat dus met de fiets. Maar voor een ander werkplekje heb ik echt de auto nodig, want 's avonds 20 km heen en dan nog terug. Dat zou middernacht worden.
  Maar petje af hoor, ik weet niet of ik dat gedaan zou hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig! Klinkt trouwens niet echt als straf om je werkdag te beginnen op een bankje met uitzicht.:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik fiets twee tot drie keer per week naar het werk. Enkel is het 21 km. Ik fiets om 6.45 aan en fiets een uur. Ik vind het heerlijk. In de zomer fiets ik 3 tot 4 keer per week. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Petje af hoor! Had je toch geen zadelpijn?

  Ik fiets maar heel af en toe naar mijn werk(heen en terug 17 km). Ben echt een mooiweerfietser. Het nadeel van hier in Zeeland is altijd maar weer die wind, want doordat ik ziek ben kost het me best wel moeite om daar tegenin te fietsen. Als de wind harder dan 3 bft is, ga ik daarom met de auto. En mocht ik ooit aan een andere fiets toe zijn, dan wordt het een elektrische...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed hoor!!
  Ik hoef niet naar mijn werk, maar doe eigenlijk bijna alles op de fiets. Maar ja, het meeste beperkt zich wel tot niet verder dan 5 km dus ik heb wel makkelijk praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat goed zeg! Echt petje af. Ik heb een broertje dood aan fietsen. Ga liever lopen. Naar mijn werk ga ik met de auto maar kleine stukjes fiets ik wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat goed van je!Ik heb 14 jr lang 5,5 km naar mijn werk gefietst,alleen met veel sneeuw niet. Zoals je schrijft,je komt heerlijk opgefrist op je werk. Op de terugweg koos ik vaak de b-weggetjes om ontspannen thuis te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. super! Je zult merken dat je het gaat missen als je een keer niet fietst.
  Ik fiets twee keer per week naar mijn werk, zo'n 22km enkele reis. De fietsduur varieert van een uur tot anderhalf uur. Bij echte plensregen fiets ik niet, een buitje onderweg vind ik niet zo erg. Harde wind wel, omdat ik dwars door de polder moet. ' s Ochtends is het vaak windstiller dan ' s middags, dus als het in de middag harder gaat waaien en ik heb wind mee is het zalig.
  Ik heb label "fietskleren" aan en kleed mij even om op het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik werk op 3 verschillende panden en zit elke dag 80 minuten op de fiets om er te komen, best wel eens zwaar, zeker omdat ik fysiek werk doe en het vaak ook nog eens bar slecht weer is,maar ja ik kan niet autorijden en zou het me ook niet kunnen veroorloven ,dus er zit niets anders op. er zijn ergere dingen denk ik maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat zijn jullie allemaal sportief zeg!
  Het lijkt me trouwens heerlijk om het werk op 5 km afstand te hebben.

  Aan de andere kant wonen wij wel heel fijn buiten.

  Als ik zie hoeveel mensen er toch ook 20 km of meer fietsen (en ik fiets er dus 'maar' 16 enkele reis) dan moet ik dat toch gewoon ook kunnen.

  Heel erg bedankt voor jullie input. Ik voel mij gesterkt om echt vaker op de fiets te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik fiets nu 5 jaar steeds vaker naar m'n werk. Begon met 1x/14 dagen (20 km), is nu alle dagen 25 km. Heb ondertussen wel 2x een goede fiets van het fietsenplan gekocht, en dat maakt het plezier alleen maar groter (en het gemak ook). De conditie groeit rustig en redelijk vanzelf. Laatste fiets was wel een investering, maar die haal ik eruit met de reiskostenvergoeding, na 3 jaar (velomobiel.nl).
  Spaar een tijdje je reistkostenvergoeding op en investeer in een goede fiets (met goede versnellingen). Zelf ben ik meer van de ligfiets dan de ebike, ivm tegenwind. Maar zolang jij er lekker op fietst en blijft fietsen, is het voor jou een prima keuze, voor je portemonnee, je humeur en je gezondheid! (en het milieu geniet mee)
  Go Girl

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik fiets eigenlijk altijd omdat ik geen rijbewijs heb. Naar school, naar de winkel, naar de kerk. Ik heb een bakfiets met trapondersteuning, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen