Pagina's

dinsdag 30 oktober 2012

Gourmetten (lekker makkelijk)

Ik heb mezelf weer eens wat op de hals gehaald...

Wij gaan binnenkort namelijk een weekeindje weg met de familie (mijn ouders met kinderen, aanhang en kleinkinderen). Hardstikke leuk is dat altijd. Het enige lastige is dat er binnen ons gezin verschillend wordt gedacht over eten. Waar de een de nadruk op "lekker" (en min of meer verantwoord) legt, ligt die elders op "makkelijk" met nadruk op makkelijk (en goedkoop). Dat laatste overigens niet omdat het financieel nodig is. De mix qua voorkeuren is ongeveer 50-50.

Goed... nou gaan we dus zelf koken in dat huisje maar verschillende gezinnen zijn om verschillende redenen heel erg druk, of de auto zit al bomvol enzovoorts. Dus had ik bedacht dat ik best alle boodschappen voor het warme eten wilde doen. 

Leuk! Top idee! Iedereen blij. Ik dacht gewoon een berg groenten te bestellen bij de biologische thuissuper, daarna nog een rondje supermarkt te doen en klaar!

Alleen gaan we dus (onder andere) gourmetten. Met daarbij tussendoor nog even vanuit 1 kant de opmerking dat het maar niet bio moest zijn (het vlees dus). Nou en daar heb ik even een nachtje over moeten slapen. 

Dat niet iedereen bio eet, dat is ieder zijn eigen ding, maar ik ga dus mooi geen plofkip kopen. Dat gaat te ver tegen mijn principes in. Daarnaast wil zelf ook wel eens lekker gourmetten zonder een apart (zelf meegenomen) "bio"schoteltje en is het gourmetten in plaats van uit eten, wat sowieso meer zou kosten.

Maar goed... Ik wilde het boodschappenlijstje niet gelijk terugkaatsen en daarbij vind een deel van het gezin lekker wel belangrijk. Dus heb ik eerst maar eens een stapje naar achter gedaan en ben ik eens gaan vragen wat er dan gewoonlijk betaald werd voor zo'n gourmetschotel (die anders altijd kant en klaar wordt gekocht) en ik heb een beetje rondgekeken. Laat de kiloprijs van kant en klare gourmetschotels nou ongeveer gelijk, zo niet hoger liggen dan die van biologisch vlees....

Goed jullie snappen 'm waarschijnlijk al... 

Ik heb hier vanavond een serie schattige minislavinkjes gevouwen, een serie "Oosterse balletjes" gedraaid en kipfilet in blokjes gesneden. Dit deel is alvast ingevroren in aluminium schalen. Morgen wil ik nog wat hamburgertjes maken en verder dacht ik aan wat biefstuk en "shoarmavlees" (= zelfgekruide hamlappen) en wat verse zalm. 

De zalm wordt niet bio en de biefstuk waarschijnlijk ook niet (wel van een goede slager die weet waar zijn vlees vandaan komt). Verder kijk ik qua prijs en aanbod wat er mogelijk is, binnen betaalbare kaders. Want ik hoef mijn ding natuurlijk ook weer niet te veel aan anderen op te leggen.  


Iemand nog tips / ideeen?

7 opmerkingen:

 1. Hai Nans,
  Ik vind dat je heel goed bezig bent en daarbij mag je zeker je principes in de gaten houden. Jij steekt er je tijd en liefde in. En ach, je kan ook nog altijd 50 linzenburgertjes serveren.
  Groeten Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier snijd ik ook altijd het vlees zelf en je hebt dan meer dan op een gourmetschotel. Een kipfiletje geeft een boel vlees.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Neem een pak pannekoekmix mee voor de kinderen! Altijd leuk en gezellig. Röstirondjes doen het ook altijd goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je bent echt goed bezig. Moet eerlijk bekennen dat ik bij dit soort dingen meestal wel mijn principes overboord gooi om niet te moeilijk te doen. Maar jouw oplossing is super.
  Wij gourmetten altijd vega. Ik doe er dan ook weleens aardappelschijfjes bij of bijvoorbeeld een geklutst eitje; lekker met een beetje kaas en bijvoorbeeld paprika.
  Succes, zo te horen gaat het helemaal goed komen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mja... weet je ik doe er gewoonlijk nooit "moeilijk" over. Het gevolg is dat wij bij een etentje altijd ons eigen vlees meenemen en dat op een gegeven moment gewoon wordt (want ik eet dus echt geen gangbaar vlees). Op zich geen ramp hoor, maar dit kwam qua prijs (pakket gangbaar of alles los bio) zo ongeveer op hetzelfde uit.

   Tja... en waarom zou ik dan moeilijk doen? (hahaha los van het snijden en klaarmaken van 2-3 kg vlees... ;-))))

   Verwijderen