Pagina's

woensdag 3 oktober 2012

Eigen bijdrage GGZ geschrapt

De eigen bijdrage voor de GGZ wordt teruggedraaid. Dit is vastgelegd in het deelakkoord dat de VVD en de PvdA overeen kwamen. 

Ik juich dit deelakkoord toe. Naast de al aanwezige plannen om mensen met een psychiatrische beperking meer zelfstandig te laten wonen en stukken die vol staan met woorden als "destigmatisering" wordt op deze manier een goede stap gezet op het gebied van werkelijke emancipatie van mensen met een psychiatrische beperking. 

Mensen kiezen er niet voor om levenslang een ernstige psychische ziekte te hebben zoals bijvoorbeeld schizofrenie, autisme of depressies. Mensen kiezen er ook niet voor om als kind (of volwassene) zodanig beschadigd te zijn dat zij hier een leven lang last van ondervinden.

Al die mooie, kwetsbare en krachtige mensen worden nu niet meer achter gesteld op mensen met een lichamelijke beperking en hoeven straks hopelijk geen extra bijdrage te betalen (boven op het standaard eigen risico).

Ik weet niet wat de bezuinigingen ons nog gaan brengen maar DIT akkoord maakt mij blij.

9 opmerkingen:

 1. Ik kan me je blijdschap voorstellen. De gewone eigen bijdrage is al hoog genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig, want ik vond het te belachelijk voor woorden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie ook eindelijk weer wat mededogen in het akkoord.
  Ik denk dat Nederland het meest gebaat is bij compromissen, ik hoop dat er zo nog heel wat gesloten worden. Ook wij kunnen weer opgelucht ademhalen nu de forensentax geschrapt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel voor deze woorden. Ik zit letterlijk met tranen in mijn ogen. Als psychiatrisch patiënt wordt je door zoveel mensen, inclusief artsen, in een verdomhoekje gezet want je bent gek. Maar ik ben niet gek ik heb alleen een niet zo´n leuk verleden, netjes gezegd, waardoor ik inderdaad ernstig beschadigt ben.Ik ies er niet voor en ik wil dit al helemaal niet maar je ik heb geen keus.
  Maar zoiets lezen doet dan even heel erg goed dus dank je wel!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan hoor!

   Ik zie van dichtbij hoe hard mensen in de psychiatrie werken om iets van hun leven te maken.

   Verwijderen
 5. Wat een fijn stukje! Ook ik ben er enorm blij om. De mensen hebben het al moeilijk genoeg en kiezen er niet voor. Ik ken de wereld van nabij en wens helemaal niemand de problemen van psychiatrische patienten toe...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anoniem: iedereen die de strijd met zichzelf aangaat heeft mijn diepe, diepe respect. Psychiatrisch patienten hebben daar meestal een heel batallion herinneringen/spoken/... tegenover zich, dus voor hen heb ik meer respect dan voor de meeste (top)sporters. Maffe mening misschien, maar "gewone zaken" bereiken vanuit een achterstand kost minstens zoveel strijd dan een hoge sportnotering. En ze doen het met minder applaus en coaching onderweg.


  (en daar hoort idd geen extra bijdrage als belasting bovenop!)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi verwoord lady's. Ik sluit me volledig bij jullie aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik werk bij de GGz en ik sprong een gat in de lucht, wat een ellende gaf die bijdrage onze cliënten!

  BeantwoordenVerwijderen