Pagina's

donderdag 6 september 2012

Waar blijft het geld?

Nou was ik deze maand zo blij dat we eindelijk van die doorzeurende maandelijkse bijdragen aan waterschapsbelasting en gemeentelijke heffingen af waren, dat ik ons iets te rijk gerekend heb. 

Eerst werden er kattenbrokjes gekocht, want die waren op. Toen kochten we een buitenlamp op zonne energie, radiatorfolie en waterbespaarders voor in de kraan. Vervolgens bedacht ik me dat ik nu eindelijk mijn biologische bulk aankopen kon doen (risotto, rijst en linzen).

Heel leuk allemaal, maar daarna kwam dus de rekening voor een jaar woonverzekering... En die had ik dus even niet ingecalculeerd! Resultaat: een zielig lege huishoudrekening. 

Niet leuk en eigenlijk gewoon een sukkelige actie, want dat hád ik kunnen weten! Toch gaan we proberen om geen geld van de spaarrekening over te schrijven.


Herkenbaar?


20 opmerkingen:

 1. Best wel.. wij kregen van de week een brief dat volgende week een bedrag voor de zorgverzekering wordt afgeschreven, eigen risico.. dat gaat dus blijkbaar 1x per jaar.. en vandaag een brief van het rdw, mn man heeft nog ergens een brommer in de schuur staan die hij elk jaar schorst omdat hij dat ding 'ooit nog op wil knappen...' en die 2 dingen had ik dus ook niet ingecalculeerd...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Spaarmama, ik zit bij CZ en ik heb het geregeld dat ik 10 keer 22 euro per maand aan eigen risico betaal. Als ik het niet verbruik storten ze het (resterende) bedrag, in januari van het jaar erop, terug. Misschien een tip voor anderen?? Ik heb het zelf ook wel eens, wordt inneens de tv gids geïncasseerd, of de bibliotheekpas. Vooral jaarlijks terugkerende rekeningen eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien is een jaaroverzicht een ideetje. In I-bankieren terug kijken welke jaarlijkse rekeningen wanneer zijn betaald en je staat niet meer voor dit soort verrassingen in de toekomst!
  Ik ben dat gaan doen nadat we van rekening waren gewisseld ën ook nog verhuisden en in de zomer daarop ontvingen we uiteindelijk een dikke incasso-opdracht van de ANWB. Was de jaarbijdrage die altijd in december wordt betaald opeens dubbel zo duur. Kwam toen ook heel slecht uit. Toen ben ik begonnen met het jaaroverzicht en is het me niet meer gebeurd!
  Maar voor nu wel balen, zoiets! Mss is een (klein) extra bedragje weg zetten wel een ideetje.
  We hebben een vaste lasten rekening waar ik elke 15e van de maand 1600 euro op stort, eigenlijk hebben we iets minder nodig, maar het vangt zo lekker dit soort dingen op zo! In de maanden dat het waterschap en de gemeente niet meer afschrijven, stort ik evengoed 1600 euro. Hebben we wat extra's voor (idd) de anwb erop staan in december!

  Maar gelukkig kun je nog linzen met risotto eten en hoeft de kat ook niet enkel van de muizen te leven :) ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk met dat jaaroverzicht en misschien moeten we dat inderdaad toch maar doen.

   Op de één of andere manier roepen dat soort klusjes alleen een ontzettende weerstand op.

   Ik ga er toch nog eens over peinzen. Bedankt voor de tip!

   LOL en ja de basis is in ieder geval in huis... ;-))

   Gelukkig maar, want er staat nog 60 euro op de huishoudrekening voor de rest van september... (oeps!)

   Verwijderen
 4. Nee, met vaste lasten heb ik gelukkig geen verrassingen meer omdat ik daarvoor vooruit spaar. Wel af en toe een verkeersboete van manlief....grrr.... Dat zijn ook nooit leuke verrassingen. Ook al zijn het nooit hoge boetes, vervelend blijft het wel.

  Je bent wel groen bezig hoor! Dat gaat straks ook z'n geld weer opleveren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het!

   In ieder geval gisteravond alvast een waterbespaarder in de douche boven en kraan beneden gemonteerd.

   Verwijderen
 5. Een overzicht per maand maken van je vaste lasten werkt perfect.
  Deze pas eens weer doorgenomen en ik kwam tot de conclusie dat de telefoonrekening die automatisch wordt geincasseerd dit jaar 6 keer niet van de rekening was gehaald. Hiervan heb ik geen enkele aanmaning/bericht van gehad. Waarom incasseren niet lukt en de andere 2 maanden wel, het is mij een raadsel want err staat genoeg geld op de bankrekening om dit er af te halen. Nu zelf de overschrijvingen gedaan zodat het als nog betaald is.
  Met overzichten heb ik wel vaker fouten opgemerkt, handig want zo kom je niet voor verrassingen te staan en met een overzicht ga je ook nog eens bekijken of je echt een bepaalde dienst nog wel wilt afnemen of deze stop wil zetten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet wel heel goed wat er vast, maandelijks af gaat. Alleen die jaarlijkse bedragen...

   Enfin... waarschijnlijk moet ik er gewoon eens even voor gaan zitten en een jaaroverzichtje maken.

   Verwijderen
  2. Misschien is deze methode iets voor jou: deel het jaarlijkse rekening door 12 en zet dat bedrag per maand apart zodat je het klaar hebt liggen.

   Bulkaankopen, hierin heb ik dus nog geen enkel systeem wat nou werkelijk goed werkt. Reken jij dat van het weekbudget of heb je daarvoor een ander potje voor?

   Nathalie

   Verwijderen
  3. Ik heb in principe een vast weekbudget van 40 euro.
   Daarnaast is nog wat ruimte om zaken als kattenbrokjes en bulkaankopen te doen.

   Die ruimte is - nu we even van gemeentelijke heffingen en waterschapsbelasting zijn verlost - 180 euro (anders 60 euro)- wat behoorlijk ruim is. Mits je natuurlijk niet teveel dingen van die 180 euro wilt doen.

   Verwijderen
 6. Ik zou ook altijd zorgen voor een kleine buffer op de huishoudrekening voor dergelijke onverwachte uitgaves. Zeker dat soort onverwachtse uitgaves zoals eigen risico, abonnementje en incidentele uitgaven kunnen oplopen in een maand. Eigenlijk moet je daar gewoon een potje voor maken en gebruiken indien nodig, waarna je die vervolgens weer aan kunt vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Balen zeg! Maar wel heel herkenbaar ja, ik houd het over het algemeen goed bij, maar soms zie je gewoon wat over het hoofd. Dan moet ik weer terugboeken, wat ik echt niet graag doe. Maar goed, de rekeningen moeten wel betaald worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maar een aantal van je uitgaven, zoals een tuinlamp op zonne energie, leveren uiteindelijk natuurlijk wel besparingen op.
  Gaat het je lukken om niet aan het spaargeld te zitten? Ik streef daar ook naar, maar soms kan het gewoon niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of het gaat lukken om niet aan het spaargeld te gaan zitten.

   Er staat nog 60 euro op de huishoudrekening voor de rest van september en dat is toch best krap...

   Aan de andere kant zijn komt er 5 kg rijst, 5 kg risotto en 5 kg linzen deze kant op (m'n bio bulkaankopen..) en komt er nog best veel van de groententuin af.

   Dus... we gaan het gewoon proberen. Niet geschoten = altijd mis!

   Verwijderen
 9. Heeeeel herkenbaar, ik heb blijkbaar nog niet alles op een rijtje en heb nog niet veel gespaard dus als ik dan van de spaarrekening moet halen dan is het helemaal vervelend.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zelfs ik reken me vaak te rijk. Een bankrekening voor vaste lasten en een voor prive werkt het beste. In mijn jaarbudgetten heb ik de 2 procent btwverhoging nog niet meegerekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Herkenbaar hoor; ik heb alle maandelijkse en jaarlijkse kosten wel in beeld maar kosten als eigen bijdrage etc. die worden automatisch afgeschreven en (te) kort vantevoren pas aangekondigd zodat ik er niet meer op kan schakelen.

  BeantwoordenVerwijderen