Pagina's

maandag 17 september 2012

Liefde is... samen consuminderen?

Mijn zeer lieve en zorgzame man is een echte bourgondiër. Meer is altijd beter. Consuminderen was heel lang een vies woord en als je meer geld over wilt houden kun je beter meer gaan verdienen dan dat je bespaart. 

Ondanks af en toe een frisse tegenwind wordt hier door mij vrolijk doorgeconsuminderd. Ik zeur niet als manlief twintig minuten onder de douche staat, maar douche zelf wel kort en bestel ondertussen watersavers om in de douchekop te zetten... ;-)  Ik doe de boodschappen (en kom met de helft tot een vierde van het geld uit), vergelijk premies en energieleveranciers en hou manlief op de hoogte van de laatste consuminderacties én wat het oplevert. 

Want opletten levert geld op. Dat heb ik inmiddels wel door en het besef lijkt bij manlief ook te komen. 


Niet dat hij altijd kiest voor de goedkoopste optie, maar tegenwoordig rekent hij zaken vaker door en kiest hij meer bewust. De aanbiedingen komen meer in beeld en prijzen worden vergeleken. 

En zo komen we samen een heel eind, ook al staat de kachel soms wat hoger dan ik zou wensen. 


Hoe werkt dat bij jullie?
13 opmerkingen:

 1. Man heeft hier niets met consuminderen. Hij verdient een fijn salaris (en ikzelf overigens ook zeker niet slecht) en hij vindt het onzin dat ik diverse supers afloop voor de aanbiedingen. Daarnaast houdt hij erg van een lekker stuk vlees feestelijk aangekleed met champignons, uitjes of een zelfgemaakt sausje. Uit eten, een terrasje of een weekendje weg daar is hij gek op. Roken en drinken doet hij niet en ik ook niet dus dat valt dan wel weer mee. Ik hou zeker wel de hand op de knip. We sparen goed en vanaf volgend jaar wil ik ook gaan aflossen op ons huis. Wij hebben een normale hypotheek met overwaarde, maar een deel is aflossingsvrij en dat vind ik niet prettig.
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je dit vol liefde geschreven! Ontroerend hoe jullie er samen mee omgaan. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons gaat het ook op die manier. Vriendlief moe(s)t er niet zoveel van hebben, dus ik doe het gewoon op de fronten waar hij er geen last van heeft. En tegenwoordig rekent hij ook al meer door, zegt hij vaker 'wat zonde/duur/afzetterij' e.d. Wel heel fijn, want dan heb je ook het idee dat je het samen doet en dat de één niet al jouw besparingen weer wegdoucht, eet, enzovoorts.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Manlief heeft eerst de (consuminder)kat uit de boom gekeken, hij vond het allemaal prima als ik maar niet doorsloeg. Nu hij weet dat dit niet het geval is werkt hij volop mee, al ben ik wel degene die alle bezuinigingspunten 'bedenkt'.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha! Wat een herkenning!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grappig, want hier gaat het op dezelfde manier. Manlief heeft de verwarming al weer aangezet vorige week omdat ie het koud had. Ik zou 'm nog wel even uitgelaten hebben.
  Maar tegenwoordig bedenkt ie wel dat we iets misschien beter bij de Kringloop kunnen kopen, draagt ie z'n kleding tot het echt niet meer kan en heeft ie z'n hele Science fiction boekenverzameling verkocht.
  Leuk he, dat het zo gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn vriend sinds ruim 10 jaar kent de prijzen van zijn standaard boodschappen al jaren uit zijn hoofd, heeft een budget en houdt zich daar voor 98% aan, een enkele keer probeert hij iets anders, maar zijn motto is: wat goed is hoef te niet anders te doen.
  Hij geeft ook een veel beter geheugen voor cijfertjes (weet ook alle typenummers van aparaten etc. uit zijn hoofd). Hij repareert alles zelf al kost hem dat de hele dag en koop vaak oude dingen op om daarmee andere dingen te repareren. Soms gaat dat me te ver en vind ik het tijdverspilling. Bovendien heb je heel veel ruimte nodig om alles te bewaren wat misschien nog wel eens van pas kan komen.
  Ik koop bijna alle kleding in de kringloop en het gekke is dat hij het dan raar vind dat ik dat ook gewoon zeg als iemand me complimenteert met mijn vonsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hebben wij dezelfde man? Ik merk wel dat het kwartje bij hem ook steeds meer begint te vallen (gelukkig!)
  Het levert hier nog wel (te) vaak discussies op, ik ga uit van dingen die we (niet) nodig hebben, terwijl man wel iets kan kopen wat we niet nodig hebben, maar wel heel trots is, omdat hij het met 75% korting heeft gekocht bijvoorbeeld. Ik denk dat ik nog een paar jaartjes geduld moet hebben, maar we komen er wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad bij ons is het hetzelfde. Misschien is liefde juist wel,die ander zichzelf laten zijn. Trouwens in de loop der jaren is mijn man qua denkbeelden in de richting van mijn milieuzorg gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn man is eerder een gierigaard ipv een consuminderaar...In de winter vindt hij 15° een aangename kamertemperatuur en als ik de thermostaat opzet op 17° dan 'stook' ik volgens hem.....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij doen het samen :) Mijn man vindt het soms zelfs nog belangrijker dan ik

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Voordat wij 'samen' waren, was mijn vriend ietswat onhandig met zijn financiën. Sinds wij samen zijn, ben ik degene die de administratie doet maar wel alles in overleg. Zo ook het (be)sparen; samen overleggen over hoe en wat waarbij hij mij af en toe wat af remt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Grappig dat er kennelijk qua consuminderen een hoop dubbelgangers van mijn manlief rondlopen :-)

  Leuk om te lezen dat jullie je niet laten weerhouden om toch te consuminderen en dat de heren kennelijk allemaal toch langzaam maar zeker mee gaan doen :-)

  Wie weet hoe ver je impact reikt! (en dan bedoel ik dat als je je geliefde partner meekrijgt, beetje bij beetje, dat dat dan misschien ook wel voor andere mensen geld).

  BeantwoordenVerwijderen