Eng

We keken vanavond naar een stukje berichtgeving uit Griekenland. Een groep mannen van één of andere politieke partij sloeg de kraampjes van Afrikanen aan diggelen. Zij vonden hun actie kennelijk gerechtvaardigd en brachten zichzelf herkenbaar in beeld. Er werd niet ingegrepen.

Hoewel ik de boosheid van de Grieken ergens begreep, shockeerde de gemeenheid van de actie me. Want wat hadden die mensen met die kraampjes nou helemaal gedaan? 


Toen ging bij mij een lampje branden, wat de boel nog veel enger maakte. De situatie deed me namelijk sterk denken aan een ander land in een andere tijd.

Wat is de situatie in Griekenland (even heel kort en vanuit mijn persoonlijke visie): 
De gewone burgers hebben het heel erg zwaar en daarnaast worden ze letterlijk overspoeld door een ongelofelijke hoeveelheid illegale immigranten die overlast bezorgen en grijpstuivers vangen die de Grieken dan dus mislopen. Het lukt de Grieken niet om hun grenzen goed sluiten. De hulp die er is vanuit de EU is niet afdoende. Een EU waarvoor ze (vanuit de optiek van de gewone Griek) krom moeten liggen. 

Wij waren twee jaar geleden in Griekenland geshockeerd door de bizarre hoeveelheid immigranten. Op het strand bij Athene kwam er elke 2 seconden (en nee ik overdrijf niet!) een immigrant voorbij die spullen verkocht.

Zoveel (arme) mensen die in een land wat aan de afgrond staat nog iets proberen te verdienen (legaal of illegaal), die panden bezetten en zwart proberen te reizen omdat ze geen geld hebben. Ondertussen hadden veel Grieken die wij spraken twee banen om nog enigszins het hoofd boven water te houden (als zij de mazzel hadden om werk te hebben). Terrasjes en restaurants waren leeg, veel winkels werden gesloten.

Aanwezig bij velen was armoede, ontevredenheid en boosheid op andere landen en de illegale immigranten die het land overspoelen.

Een poos geleden, na de eerste wereldoorlog, bleef de Duitse bevolking in ongeveer dezelfde staat achter. Gebrandmerkt als schuldigen aan WO1 moesten zij opdraaien voor de kosten. Het hele volk (of in ieder geval de gewone burgers) lagen krom. Er leek geen licht aan het einde van de tunnel. De ontevredenheid van die gewone burger was uiteindelijk de basis van de groei van de NSDAP en haat jegens alle mensen die niet Arisch waren. Uiteindelijk leidde dit tot de tweede wereldoorlog. 


Misschien denk ik te ver door en slaat mijn vergelijking nergens op. Ik hoop het maar. 

Wat denken jullie?


Reacties

  1. Helaas is de berichtgeving in arme landen dat het geld in Europa nog steeds voor het oprapen ligt.
    Vergeleken met hen zijn we hier ook nog steeds rijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op reis in Senegal kon ik sommige mensen toch echt niet arm noemen, terwijl zij wel uit alle macht naar Europa wilden.
      De nuances zijn daar niet bekend alleen het sprookje dat iedereen hier rijk is.

      Verwijderen
  2. Ik wil toch even een nuancering aanbrengen op je verhaal. Die straatverkopende Afrikaanse immigranten heb ik in Portugal, Spanje, Frankrijk en Italie ook gezien. Niet alleen in Griekenland. Ook hier in Amsterdam zijn nog veel bedelaars, maar die zijn niet arm, maar weigeren zichzelf bij elkaar te pakken. Er is nl. een overvloed aan hulp..Vaak zijn ze verslaafd, of aphatisch

    Mijn zoon werkte 4 maanden in Ghana (Afrika) en er ging geen dag voorbij dat hij aangeklampt werd door mensen die dachten wel op een of ander visum met hem mee terug te kunnen of dachten dat hij wel zijn mobiel, horloge of schoenen wilde afstaan. Net voor Kerst werd hij door een aantal Ghanezen onder bedreiging van een mes beroofd. De politie aldaar vertelde dat dit vaak het geval is bij Europeanen, net voor Kerst, de aanname is dat iedere Europeaan toch wel verzekerd is, en dat de arme Ghanees wel recht heeft op een extraatje voor de Kerst.
    Ik ben niet meer zo naief...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja de immigranten reizen vanuit Griekenland zoveel mogelijk door.

      Het probleem is in Griekenland echter wel heel groot: 1/10 tot 1/11 van de bevolking bestaat uit illegale immigranten...

      In Senegal was het (20 jaar geleden) de ongeschreven regel dat je moest delen als je meer had... (en vragen mag). Of dat was mijn conclusie na een paar maanden reizen.

      Uit ballorigheid door al dat gevraag (geef me je t-shirt, geef me geld, geef me een sigaret) gingen wij ook dingen vragen (gééf me je broodje). Als je het gevraagde dan ook onmiddellijk krijgt schept dat toch verwarring moet ik zeggen...

      Ik denk dat de sociale regels anders zijn (in combinatie met de gedachte dat iedere Europeaan een miljonair is).

      Verwijderen
    2. Ghanese vrienden die hier wonen worden langzamerhand ook gek van het gevraag uit Ghana. Alsof bij hen hier het geld aan de bomen groeit. Volgens mijn vriendin is het een typisch Afrikaanse gewoontw

      Verwijderen
  3. Misschien is het zelfs zo dat die arme immigranten in Griekenland nog steeds beter af zijn dan in het land van thuiskomst. Dat vind ik ook een enge gedachte.

    Maar ik probeer mezelf inderdaad ook die geschiedenislessen van de lagere en middelbare school voor te houden. Zoiets mocht nooit meer gebeuren (niet dat het niet in kleinere vorm her en der gewoon alweer gebeurd is, denk aan Rwanda, denk aan Joegoslavie, denk aan andere gebieden waar mensen elkaar maar de kop gingen inslaan omdat de een tot een andere bevolkingsgroep behoorde dan de ander).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat het zo'n vaart niet loopt, omdat Griekenland niet alleen staat. Hier hoor je het ook; die Polen doen al het werk, Marokkanen trekken een uitkering en sturen die naar het land van herkomst, Afrikanen lichten de boel op. Niet specifiek mijn mening, maar wel wat je veel hoort. En de Nederlandse burger draait er voor op. Dat geeft inderdaad onvrede en dit soort incidenten. Bij WO1 en WO2 stond Duitsland redelijk alleen en kan zo'n gevoel flink broeien. Hier heeft ieder EU-land het in meer of mindere mate, waardoor de schade denk ik ook beperkt blijft tot die landen. Ik kan me wel voorstellen dat de landen op zich er veel asocialer van worden en wie weet waar dat toe kan leiden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grieken hebben wel het gevoel dat ze alleen staan...

      Ik hoop mbt het asocialer worden van landen dat je ongelijk hebt, maar ik vrees van niet...

      Verwijderen
  5. Als alle Grieken, dus ook de gewone handelaar, die zijn handeltje bijvoorbeeld in Nederland inkocht, gewoon zoals het hoort bij zijn grens oa invoerrechten en alle andere belastingen betaalden, was de staatsschuld vast wat minder. Maar ja, iedereen, de grote man en ook de kleine man, kijkt de andere kant op... alles werd (misschien nog wordt) gedoogd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik trek ook altijd snel dat soort parallellen en vind het beangstigend. Nu staat Griekenland er (nog) niet alleen voor, maar dat land zit echt aan de grond als de EU z'n handen er van aftrekt. Wat dan?
    Ik vind het ook niet eerlijk om dan maar te roepen dat het allemaal hun schuld is. Wij hebben ons totaal niet verdiept in de financiele situatie van het land toen we het bij de EU haalden. We hebben alleen maar vertrouwd op mooie praatjes van politici. Waarschuwingen werden in de wind geslagen. Hoe naief!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De situatie heeft veel overeenkomsten. IK hoop,dat de tegenwoordige media ook in Griekenland tegengas kunnen geven tegen het zoeken naar een zondebok.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Griekeland ligt heel strategisch met een kustlijn die lastig te controleren valt. Ligt dicht tegen het noorden van afrika aan en vlakbij het midden-oosten waar steeds de vlam in pan slaat, is al om die reden heel onverstandig om Griekenland uit de EU te zetten en neem het feit mee dat Griekenland een jonge democratie kent.

    Grtz,

    Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik herinner me nog de blijdschap toen in 1974 een einde kwam aan de dictatuur van de kolonels. Ik kwam daarna regelmatig in Griekenland en het was er arm!

      Verwijderen
  9. Leuk om je blog te vinden, heel inspirerend. Het grappige is dat is exact hetzelfde heb gedacht toen de situatie in Griekenland escaleerde en rechts-extreem voedselpakketten stond uit te delen aan 'echte' Grieken enkel. Echt zo'n moment van 'waar heb ik dit eerder zien gebeuren...'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor het compliment!

      Dat van die voedselpakketten aan "echte" Grieken wist ik niet... brrrr... Ik hoop maar dat we ongelijk krijgen en de sfeer en situatie in Griekenland verbetert.

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts