Pagina's

donderdag 13 september 2012

Energiekosten

Twee jaar terug, voor het consuminderen en voor de aanschaf van een nieuwe cv-ketel, betaalden wij maandelijks zo'n 170 euro aan gas, water en licht. Aan het einde van het jaar moest er dan nog bijbetaald worden. 

Twee jaar geleden is er een nieuwe ketel geïnstalleerd. Dat leidde onmiddellijk tot resultaat: In plaats van 200-300 euro bij te moeten betalen zoals het jaar ervoor, kregen wij 300 euro terug! Het voorschotbedrag werd verlaagd naar 150 euro per maand. 

Het afgelopen jaar zijn we aan het consuminderen geslagen. Alles een tandje lager / korter en dan maar zien waar we uitkomen. Tegelijkertijd kochten we een nieuwe A+++ koelkast.

En.... ondanks de gestegen tarieven en de bar koude winter kregen we 275 euro terug!!
Het gasverbruik is gedaald van krap 1600 m3 naar 1200 m3
Het elektriciteitsverbruik is gedaald van 2950 kwh naar 2630 kwh
En het water van 115 m3 naar 105 m3

Het maandbedrag is verder verlaagd naar 130 euro.

Het leuke is het onmiddellijke resultaat op de maandelijkse lasten. Van 190 euro (maandelijks bedrag + doorberekend bedrag wat bijbetaald moest worden) zitten we nu op 130 euro. Dat is een verschil van 60 euro per maand!!! (oftewel 720 euro per jaar)


Helemaal niet gek vonden wij zelf.

Ondertussen zijn we overgestapt naar een energieleverancier die een lager tarief rekent voor zijn gas en gaan we door met consuminderen en isoleren.

12 opmerkingen:

 1. Toch grappig wat een blog over energiekosten kan veroorzaken, een dag later lees ik opeens 3 andere blogs over energie :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij voelt iedereen de winter komen.

   Ik zag namelijk pas na het schrijven de andere stukjes over energiekosten.

   Verwijderen
 2. Toch hebben we niet zo'n hele strenge winter gehad. Weleenswaar herinneren we ons februari, maar november, december en januari waren zo milt. Ik denk dat het mooie cijfers zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tsjonge, dat zijn echt flinke resultaten die je hebt geboekt! Goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed gedaan. Wat een nieuwe ketel al niet scheelt. De kosten heb je dus zo eruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed om zoveel te besparen!
  Wij hebben geen nieuwe ketel gekocht, hij is van 2006. Toch een grote besparing op energiekosten omdat zoons het huis uit zijn. We betalen nu nog maar 92 euro per maand. Dat bedrag is gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.
  Afgelopen jaar hadden we 1150 gas en 2100 elektra verbruikt.
  Zoons thuis is trouwens goedkoper dan ze als uitwonende studenten te hebben. Dat dan weer wel ;-P

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel onze jongste is nu ongeveer 6 weken het huis uit en alleen gaan wonen en ik 'voel' nu al aan het verbruik van elektriciteit dat er een persoon minder is in het huishouden : minder wasmachines draaien, veel minder strijk,minder douchewater opwarmen,minder brood bakken want er is een 'eter' minder, lichten en pc staan na zijn werk niet meer aan tot middernacht. Aangezien ik al jaren wekelijks de standen van water, gas en elektriciteit noteer kan ik toch al een beetje vergelijken en het verbruik is de laatste weken duidelijk gezakt. 'k Hoop dat die daling ook zal te zien zijn in het verbruik van water en gas....

   Verwijderen
  2. De waterbesparing was idd ook heel groot. Oudste is vorig jaar februari uit huis gegaan, jongste vorig jaar augustus. Over dat jaar hadden we ongeveer 70 kub minder verbruikt. Dus ook geld terug gekregen van water en een lager voorschot.
   Zoons zijn nog best regelmatig thuis, maar zijn zuiniger geworden met verbruik. Behalve dan afgelopen zomer toen jongste zoon bijna twee maanden thuis was en zijn grote pc de hele dag aan had. Hij doet een kunstopleiding waarvoor hij de pc nodig heeft. Dat zijn echte energieslurpers.
   Ik las een tip op de website van genoeg om je wasmachine te vullen met warm water uit de douchekop. Dat lukt bij ons niet, want de slag is te kort. Maar ik ga het volgende week wel proberen mbv de snelkoker die ik vul met warm water uit de kraan.
   Dan de machine aanzetten op een programma van 0 graden en zien hoe dat gaat. Het zal meer werk zijn omdat ik de machine na 20 minuten uitzet en na een half uur laten pompen, spoelen en centrifugeren. Hier helaas geen keuzeknop voor een gewone was met koud water. Wel leuk om uit te proberen.
   De verwarming staat nog niet aan. Het begint nu wel wat kil te worden. Hopelijk komt de zon er straks nog doorheen om de kamer te verwarmen.

   VeggieMo

   Verwijderen
 6. Wat een geweldige besparing!

  BeantwoordenVerwijderen