Pagina's

dinsdag 11 september 2012

Consuminderen met de auto (apk)

Morgen moet de auto naar de apk. 

Nu ben ik een absolute non-techneut, maar toch heb ik wat dingen gevonden waar je op kunt consumineren. 

 • Vul voor de apk zelf je motorolie en ruitenwisservloeistof. (die eerste niet als je de auto gelijk een grote beurt laat geven, dan wordt de olie namelijk ververst). Zelf erin gooien of laten doen scheelt zo een aantal euro.
 • Controleer zelf even je verlichting. Als het mogelijk is om zelf kapotte lampen te vervangen (bij sommige auto's is dat erg ingewikkeld) doe dat dan.
 • Als je er vroeg bij bent en je kunt zelf banden verwisselen, dan kun je zelf ook checken of de banden vervangen moeten worden, om dan zelf banden te bestellen en te verwisselen (kijk wel even of dat echt voordeel oplevert) of eens rond te kijken voor een goede prijs. Sommige bedrijven zijn gespecialiseerd in het vervangen van banden en die rekenen mogelijk andere prijzen.
 • Ruitenwissers idem dito.
 • Last but nog least: vergelijk garages! Manlief kreeg bij garage nr 1 een offerte van ruim 1300 euro voor zijn kiezen. Garage nr 2 gaf aan dat twee van de zogenaamd urgente reparaties niet urgent waren (en niet nodig voor de apk) en kwam uit op krap 700 euro... Dat is dan snel verdiend!
Er was 1 ding wat me behoorlijk stoorde in het klaarmaken van mijn auto voor de apk (mijn beperkte versie dan...): ik weet dat het mogelijk is om van de ruitenwissers alleen de rubbers te vervangen. 

Vorig jaar heeft de garage dat in mijn opdracht ook zo gedaan. Nu wilde ik dat zelf doen. Losse rubbers waren echter onvindbaar. Iedereen koopt kennelijk kant en klaar ruitenwissers, ook als alleen het rubber op is! Wat een onzin en wat een maxi-waste oplossing weer. 

Hebben jullie nog consumindertips voor de apk?

11 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Die apk-kosten zelf zijn wel laag, alleen kwam ik tot nu toe voor de gevonden reparaties hoger uit dan bij mijn huidige garage...

   Een laag bedrag voor APK kan ook een lokkertje zijn (gevolgd door hogere kosten).

   Wel prettig bij de kwikfit: bij een grote / kleine beurt hebben zij een checklist die ze volgen. BIj andere garages is het vaak vaag wat er voor dat geld gebeurd (voor mij dan).

   Verwijderen
  2. Ligt natuurlijk ook aan de status van de auto. Kwikfit moet natuurlijk geld verdienen aan de reparaties, maar als er geen reparaties nodig zijn kunnen ze er geen extra geld aan verdienen.

   Ik was 3 maanden geleden ook daadwerkelijk maar 19 euro kwijt bij de Kwikfit voor de APK.

   Verwijderen
 2. Zeg wel van te voren dat je de ruitenwisservloeistof hebt bijgevuld. Let op dat ze hier ook een aantekening van maken op de bon!! Was ik een keertje vergeten en als ze er nog een vingerhoedje bij kunnen gooien, staat gelijk het bedrag van een hele fles op de factuur. 't Was zo zonde, ik kon totaal niet aantonen dat deze vol was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de tip! Ik zal dit zeker aangeven.

   Nu is mijn huidige garage tot nu toe kloppend: geen rare fratsen / kosten en als ik stel dat ik iets op een bepaalde manier wil (zoals alleen de rubbers van de ruitenwissers vervangen) dan doen ze dat ook.

   Verwijderen
 3. Onze auto is nog niet aan APK toe maar ook bij een kleine of grote beurt kun je dit soort dingen doen. Wij lieten de voorbanden ook bij een andere garage vervangen omdat het voordeliger was dan de merkgarage.
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze jongste dochter moest naar de APK maar even daarvoor was er iets kapot, ze ging naar de Kwikfit en de garageman keek gelijk even ivm de aankomende APK, kosten ongeveer 900 euro, er deugde van alles niet ook de remschijven en schoenen zouden vervangen moeten worden, deze waren het jaar daarvoor ook al vervangen, ze heeft in die tijd ongeveer 2000 km. gereden. Eigenlijk vindt ze autorijden helemaal niet leuk, ze heeft een passie voor reizen met de trein, ze had de auto om naar ons te komen omdat we in Frankrijk wonen en het makkelijker reizen is met twee poezen.
  Ze besloot de auto aan ons te geven, wij haalden hem op en gingen er mee naar de Control Technique (APK) Er was iets waardoor hij niet door de keuring kwam, in Frankrijk krijg je twee maanden te tijd om het te herstellen en dan moet je weer terug komen voor een nieuwe keuring, je hoeft er niet extra voor te betalen, onze schoonzoon heeft het te vervangen onderdeel besteld, kosten 63 euro en het het zelf ingezet, hij repareert altijd onze auto's.
  En de auto is ok en de volgende APK is over twee jaar. Wij hebben in Nederland nog nooit meegemaakt dat de auto gelijk goed gekeurd werd, altijd belde de garage wat er allemaal kapot was en aangezien wij helemaal niet technisch zijn waren we wel genoodzaakt om wat ze ook zeiden het te laten repareren. In Frankrijk wordt de keuring niet bij een garage gedaan, het is een onafhankelijk gebeuren, dus hoeft een garage en niets aan te verdienen. De keuring is wel wat duurder nl. 60 euro maar is wel voor twee jaar. Ik vind dit een heel wat fijner systeem.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben weer met mijn andere auto bij de Turkse garage waar ik dagelijks langs scooter op weg naar mijn werk.
  Uit zichzelf boden zij aan om hetene jaar een kleine beurt te don enhet olgende jaar en grote beurt,omdat ik hooguit. 6000 km per jaar rij, net zoveel als op de scooter.
  Ik ben blij met deze garage waar ik een leenfiets krijg om mee naar huis te fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De kosten vielen mee!

  Alleen een paar kleine dingetjes. Alles bij elkaar kostte het 71 euro dus dat is netjes.

  Oa wat dingen die ik zelf had kunnen doen:
  Nummerbordverlichting is vervangen
  Ruitewissers zijn vervangen.

  Ruitenwissers wist ik, maar had ik gewoon niet op tijd geregeld.

  Volgend jaar check ik die dingen wel op tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is weinig, maar met nog voldoende voorraad in kast en vriezer, moet het te doen zijn.

  Dit soort uitdagingen geeft ook altijd een leuke 'back to basics' vind ik.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen