Pagina's

vrijdag 28 september 2012

Burgerlijk ongehoorzaam

Vandaag heb ik met manlief weer eens de garage opgeruimd.
Het lukt ons al jaren goed om ons huis redelijk opgeruimd te houden, maar de garage blijft altijd een uitdaging. Niet in de laatste plaats omdat manlief zijn werkspullen daar ook in moeten passen en die spullen nemen in omvang steeds meer toe.

Enfin... een goede reden om regelmatig even grondig op te ruimen. 

Nu brachten wij na enig uitzoekwerk een aardige stapel zooi naar de stort. Ik doe dat niet graag, want ik gooi niet graag dingen weg. 

Terwijl ik spullen in de juiste bakken stond te gooien zag ik opeens een grote rieten mand. Een hele mooie, complete en hele rieten mand... 

Nou had ik ergens gehoord dat je geen spullen mee mag nemen van de stort, maar ja... alles wordt verbrand / vernietigd... Hoe zonde is dat? Dus auto leeg gehaald en burgerlijk ongehoorzaam de mand ingeladen en thuis gelijk de aardappels opgeborgen in hun nieuwe opbergplek.

Nemen jullie wel eens wat mee van de stort? 
En kan iemand mij vertellen hoe dat zit met het meenemen van spullen van de stort?

15 opmerkingen:

 1. Bij ons in het containerpark is het ook niet toegelaten om gerief dat in de containers ligt mee te nemen omdat alles wat in de containers ligt eigendom is van het containerpark. Gerief meenemen kan bestempeld worden als diefstal. Ze reageren er wel niet op als je aan iemand die iets in de container wil gooien vraagt of je het mag hebben en die persoon ermee akkoord gaat en dan wordt dat niet beschouwd als diefstal. Jaren geleden was de reglementering in de containerparken niet zo streng en dan kon en mocht je zonder vragen gerief uit de container halen en mee naar huis nemen.Ik vind het vaak erg dat gerief dat vaak nog bruikbaar is en in de container belandt niet mag worden meegenomen door een andere containerparkbezoeker want zo zou de afvalberg toch wel een beetje verkleind worden....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb een buurman die komt geregeld met dingen van de stort thuis, maar hij vraagt gewoon aan iemand die hem wel geschikt lijkt, of hij het mee mag nemen. Mag eigenlijk altijd...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Officieel mag het niet bij ons. Maar men knijpt wel eens een oogje dicht. Vreemd eigenlijk,want opnieuw gebruiken is toch beter dan vernietigen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook hier mag het niet maar ik ben erg allergisch voor dingen die niet mogen ;-)) en kom dan dus juist met leuke dingen thuis!! Gooi graag het argument in de strijd dat spullen best nog een ronde mee kunnen en dan alsnog naar de stort kunnen om te worden verbrand.........hoe zinloos is dat????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had geen zin in een discussie en was te moe om mijn charmes in de strijd te gooien: daarnaast...

   Moeten lobbyen om iets mee te nemen wat anders wordt verbrand vind ik uh... te raar voor woorden!

   Zeker met het oog op dat gescheiden inzamelen en dat we milieuvriendelijker moeten doen. Dat klopt niet met elkaar.

   Verwijderen
 5. Nog nooit aan gedacht zelfs.... ik weet wel dat bij onze stort de auto vooraf wordt gewogen en achteraf en het verschil betaal je (als je je strippenkaart al vol hebt)... dus in dat op zicht zou het hier valspelen zijn op het gebied van gewicht ;) Maar verder heb ik er nog nooit bij stil gestaan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wegen... wauw... dat gaat wel heel ver (qua big brother).

   Hier (platteland) breng je wat je wilt brengen en dan ga je weer weg...

   Al gaan we elke dag naar de stort, dan nog is het gratis.
   (beter ook - anders gaan sommige mensen zooi dumpen).

   Verwijderen
  2. Dat hebben wij ook: auto wordt vooraf gewogen en achteraf ook, met opgave van naam, huisnummer en postcode aan het loket bij de ingang. En dat terwijl wij meestal nog geen kilo aan afval hebben. We laten de auto wel eens staan voor de ingang van het afvalpunt omdat we geen zin hebben om dat nutteloze rondje te maken en die weegbeurt te ondergaan. Als we alleen maar klein spul hebben, wat we zelf kunnen dragen wordt dat getolereerd..

   Verwijderen
 6. Bij ons staan er bij elke container wel mannetjes, en als ze iets zien dat nog bruikbaar is, dan vragen ze of ze het mee mogen nemen. Ik denk inderdaad dat het niet mag om iets uit de containers te halen, en dat zijn die mannetjes dan voor.
  Maar ik zou er niet wakker van liggen. Als je nog eens iets eruit haalt, en je wordt er op gewezen dat het niet mag, kun je altijd nog je vrouwelijke charmes in de strijd gooien, dat je het "absoluut niet wist dat dat niet mocht.... en dat het toch zonde is.... en ah, voor 1 keertje...." (hahaha).
  Ik ben niet blond, maar kan me op zo'n moment wel zo gedragen hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De containers zijn hier op de gemeentewerf zo geplaatst, dat je er met je auto over een verhoging langsrijdt en het er zo kunt inkieperen. Dat betekent dat de containers niet meer bereikbaar zijn, helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik neem wel regelmatig iets mee wat langs de weg ligt om opgehaald te worden, weet eigenlijk niet of dat wel mag. ook op het werk mag je eigenlijk niets meenemen wat weggegooid is dat word ook gezien als diefstal, zou eigenlijk wel moeten mogen want het is eigenlijk te gek voor woorden dat bruikbare spullen weggegooid worden, dat zou eigenlijk strafbaar moeten zijn, het is toch een kleine moeite om spullen naar de kringloop te brengen i.p.v. naar de vuilstort,bovendien kun je daar goede spullen gratis brengen, eigenlijk ben je een dief van je eigen geld als je goede spullen naar de vuilstort brengt zeker omdat je daarvoor moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou je hebt iig een mooie aardappelbak :) en het zal misschien niet mogen maar er mag al zoveul niet. Groot gelijk
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toevallig is dit mijn werkgebied. Die regel is natuurlijk ingesteld om te voorkomen dat mensen gaan 'winkelen' op de milieustraat(stort is voor bedrijven, ik neem aan dat je daar niet komt ;)). Mensen die hun spullen daar brengen willen dat deze vernietigd worden. Dat het soms niet te geloven is wat er weggegooid word, tsja helemaal mee eens.
  Het is de verantwoording van die mensen zelf. Er zijn heel veel opties om je spullen een tweede leven te geven, ze kiezen hier bewust niet voor of dat nou uit gemakzucht is of niet.
  Gaan ze toestaan dat je wel wat uit de containers pakt(hetgeen ook nog gevaarlijk is, geloof mij maar dat hier ernstige ongelukken mee gebeurd zijn) dan is het hek van de dam.
  Jammer dat de mensen zelf in sommige gevallen voor een ander initiatief kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je de andere kant beschrijft.

   Even voor de duidelijkheid: ik zou nooit in een container klimmen of dozen open gaan wrikken.
   De mand stond boven op de bult spullen en was zonder buigen of strekken en zonder gevaar te pakken.

   Ik vind het wel heel jammer dat er niet nog een selectie plaats vind van wat vernietigd wordt en wat alsnog een 2e leven krijgt. Ik kies soms noodgedwongen voor de stort omdat ik geen nieuwe eigenaar kan vinden. Dat wil niet zeggen dat het materiaal geen tweede leven zou kunnen vinden.

   Veel mensen brengen om die reden hun spullen naar de stort (volgens mij hebben wij een combi van stort en milieustraat).

   Verwijderen
 11. Hier mag je niks uit de containers halen, maar als iemand anders iets wil weggooien mag je wel aan deze persoon vragen of jij het mag hebben. Maar zodra het in de container ligt mag het dus niet meer.

  Maar goed, ook ik neem wel eens iets bruikbaars mee terug naar huis wat al in zo'n container lag...

  Hier worden auto's niet gewogen. Voor puin moet betaald worden.

  BeantwoordenVerwijderen