Pagina's

dinsdag 25 september 2012

Aan wie geven we ons geld?

Manlief heeft soms extra handen nodig en deed dus een oproepje. Resultaat: een berg reacties van mensen die dolgraag aan de slag willen. Mensen die daar prima geschikt voor zijn. Mensen die nu dus op de bank zitten of allemaal los-vast klusjes doen om toch maar wat geld binnen te brengen.

Jongeren, maar ook ouderen en mensen die niet 100 % perfect zijn (en wie is dat nou?) komen kennelijk niet meer zo eenvoudig aan de bak. 

Ik ben er van geschrokken.

Daarbij lees ik dat steeds meer (vooral kleine) bedrijven het zwaar hebben. Dat is iets wat ik herken. Manlief heeft een eigen bedrijf en we zijn heel blij dat ik daarnaast nog een baan heb en meer kan werken, anders kwamen we simpelweg niet rond.

Nu koop ik, net zoals veel mensen, mijn boodschappen bij "de" supermarkt, mijn bouwinkopen bij "de" bouwmarkt enzovoorts. Ik zeg niet dat ik het anders ga doen, maar bovenstaande heeft me wel aan het denken gezet.

Die grote jongens redden het toch wel. De bazen wonen ergens in een giga villa met nog wat vakantiewoningen elders. Het personeel krijgt een bescheiden salaris met bij voorkeur flexibele contracten. En alle mensen die te oud, te jong, te weet ik veel wat zijn: die hoef je niet aan te nemen. 

De kleine zelfstandigen werken voor zichzelf, zijn eigen baas en hebben eigen inbreng met (als het goed is - en dat is het nu dus niet) voldoende salaris. Daar wordt keihard voor gewerkt.

Mijn reden om bij de supermarkten te kopen is de prijs. Maar waar komt die lagere prijs vandaan? Zijn we uiteindelijk geen dief van onze eigen portemonnee door te kopen bij lui die het geld voor een groot deel doorsluizen naar hun toch al gigantische spaarrekening in Zwitersland (of Bonaire, of weet ik waar).

Kunnen we ons geld niet beter hier houden en het besteden bij de mensen om ons heen? Geen tomaten uit Spanje, maar boerenkool uit Nederland? Kaas van de kaasboer, een klusser uit de eigen omgeving?

Ooit was er een slogan in Nederland:

"Koop eigen waar, zo helpen wij elkaar!"

Het zal wel politiek incorrect zijn met de Europese Unie en zo, maar toch zie ik er wel wat in.


Zo.... en nu maar eens denken of en hoe ik dat zelf in kan voeren en toch op m'n ieniemienie budget kan blijven......

14 opmerkingen:

 1. Blog naar mijn hart, zit zelf ook in dezelfde geestelijke splagaat, laag inkomen, geen kans op beter werk, maar ook nadenkend over die grote supers die maar eenzijdig korting bedingen en boeren die veel te weinig ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aik..wat je schrijft geeft mij ook altijd een dilemma. Mijn excuus is een gering budget en de zwakste..gemakzucht.

  Ben nu bezig om vlees meer van het menu af te halen en als biologisch. Op groente en fruit zal ik meer moeten letten welk land het komt en de markt is ook nog een optie. Kaas van de kaasboer moet ook haalbaar zijn. Mijn strategie is in kleine stapjes.

  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker nu laat mijn portemonnee het niet toe om zoveel mogelijk boodschappen bij de kleine zelfstandigers te halen, maar zou wel mijn voorkeur hebben. Terug naar de pleintjes met al die vers-winkels zoals bij mij vroeger thuis om de hoek. De groente- en fruithoek van de super sla ik al tijden over; haal zoveel mogelijk bij de boer-met-winkeltje. Zou willen dat we meer van dat soort winkeltjes hier hadden want erg vers, prima kwaliteit en niet veel duurder (soms vaak goedkoper) dan de super.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De prijs (en het gemak) is hier ook het probleem.

   Fijn dat je een goede boer-met-winkeltje gevonden hebt.
   Ik ga ook 'ns op zoek! Alleen wil ik dan eigenlijk een boer-met-bio-winkel en dat maakt het wat lastig.

   Omdat ik nu ook geen bio groenten koop, zou ik daar echter ook een gewone boer-met-winkel voor kunnen zoeken..
   (peins-peins).

   Verwijderen
 4. Ik vind het beter om tomaten uit Spanje te kopen (mits niet gespoten) dan uit Nederland. Waarom zouden hier in Nederland de kassen daarvoor warm gestookt moeten worden?

  Laat ik het anders zeggen, zodra de Duitsers zeggen: Geen Nederlandse groenten meer, dan staan hier heel wat banen op de tocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ik had het daarom ook over de keus tussen tomaten en boerenkool ;-))

   Ik weet overigens niet of de zomertomaten hier in een verwarmde kas staan. Weet jij dat?

   Hier groeien ze namelijk ook prima in de tuin (zonder kas) en met onverwarmde kas zou het helemaal goed moeten lukken.

   's winters koop ik nooit tomaten.

   Hier probeer ik altijd groenten van het seizoen uit Nederland te kopen.

   Verwijderen
  2. Mbt die Duitsers die geen Nederlandse groenten meer zouden kopen: ik vertel ze gewoon niet dat ik ga voor Nederlansche waar!

   Mogelijk komen ze er nooit achter. ;-))

   Verwijderen
 5. Ja, een lastig dilemma! Een aantal dingen haal ik hier bij lokale winkeliers: appels direct bij de kweker, vlees bij de lokale slager (helaas niet biologisch, maar zeker geen kiloknallers), fruit- en groentepakket bij de lokale biologische winkel (pakketten zijn wel van Vita, maar ik ga er vanuit dat hij er wel wat aan over houdt), en brood bij de bakker.
  Ik heb me wel eens verbaasd over jouw lage bedragen aan boodschappen, daarmee zou ik het echt niet redden, maar wij eten natuurlijk wel al met z'n vieren. Maar ik zou al wel een stuk goedkoper uit zijn als ik alles bij een goedkope supermarkt zou halen. Ik moet blijven bekijken of het allemaal zo te betalen blijft zoals we het nu doen. Toch moet ik er niet aan denken dat er straks alleen nog maar grote supermarkten bestaan, die hebben zo veel macht, en de kwaliteit van wat je eet leg je dan wel helemaal in hun handen. Maar je geld kun je ook maar 1x uitgeven. Lastig, lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De lage prijzen zijn nu ook omdat ik groenten uit eigen tuin heb EN uit de vriezer / voorraadkast eet (en die zijn nu bijna leeg).

   Verder heb je gelijk hoor... ik let nu in de eerste plaats heel erg op het geld en niet waar ik het koop. En dat scheelt behoorlijk.

   Maar goed... misschien gaat dat ook wel samen. Dat is alleen uitzoekwerk.

   Verwijderen
 6. ja om die reden koop ik de groente bij een boer en een nieuwe wasmachine of tv bij een klein familiebedrijf. Je betaalt misschien meer, aan de andere kant, zeker in geval van witgoed, je krijgt veel betere service.
  Doe gewoon wat je kan en wat past in je budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je moet ook tijden energie hebben om bij verschillende winkeltjes of boeren te kopen. Maar ik probeer het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is hier ook het dilemma: de supermarkten liggen op de route naar mijn werk.

   DIe andere opties (vleespakketten / boer-met-winkeltje) moet ik zoeken.

   Aan de andere kant: eenmaal gevonden is dat zoeken ook klaar...

   Verwijderen
 8. Wat mij tegenwoordig in allerlei blogs opvalt is dat in de loop van deze crisis men steeds meer 'nationalist' wordt. Het recente (en minder recente) verleden heeft wel aangetoond waar dat toe kan leiden! We (dwz Europeanen) moeten met ons allen door deze crisis en in verschillende landen heerst echte armoede. Daarmee vergeleken leven wij hier in West Europa nog in grote luxe!

  BeantwoordenVerwijderen