Pagina's

zaterdag 25 augustus 2012

Raar

Eergisteren schreef ik een stukje over een etentje wat manlief en ik hielden ter ere van zijn verjaardag. De volgende dag tikte ik een stukje over ons maandelijkse huishoudbudget waar ik binnen wilde blijven, wat ons voor komende week een budget van 3 euro overlaat. 

Is dit niet raar? Dacht ik bij het tweede stukje: wel uit eten voor 50 euro en dan ondertussen heel zuinig aan doen met dat huishoudbudget. 

Was het niet logischer geweest om die 50 euro in de huishoudpot te steken? 
En toch, als ik opnieuw kon kiezen, dan deed ik het weer precies zo. 

Waarom? 
Omdat we juist zuinig zijn om én goed rond te kunnen komen én andere dingen te kunnen doen. 

Een groot deel van die andere dingen bestaat uit sparen voor onze adoptieplannen. Dat kost namelijk bakken met geld (met name voor het Nederlandse deel - laat dat duidelijk zijn). Daarnaast blijft het echter belangrijk om het samen leuk te hebben. Dat kost heel vaak niks, maar soms is het goed om er een etentje of ander uitje tegenaan te gooien. We willen immers wel sámen onze kinderwens vervuld zien worden...

Tja en verder vind ik het eerlijk gezegd wel een sport om binnen het huishoudbudget te blijven...  Wat op dit moment niet eens een heel moeilijke sport is eerlijk gezegd. Met een volle vriezer, voorraad melk en een moestuin die op dit moment dagelijks meer oplevert dan dat we weg kunnen eten moet dat goed te doen zijn. 

Hoe gaan jullie om met de combinatie van zuinig zijn / je houden aan budgetten en af en toe uit de band springen? 

8 opmerkingen:

 1. Ik doe het precies hetzelfde. Ik ben juist zuinig op sommige vlakken om op andere vlakken uit te kunnen geven. Wij hebben heel lang zuinig aangedaan om onze droomreizen te kunnen bekostigen en een huis te kopen. Daarna hebben we verder gespaard zodat ik evt. thuismoeder zou kunnen worden en we op 1 salaris zouden kunnen leven.
  En door minder vaak uit eten te gaan kunnen we er wel extra van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb dat dus met biologisch eten/inkopen. Bio mag meer kosten. Een 10-je voor een complete maaltijd met z'n drietjes is hier heel gewoon. En een biertje of wijntje op z'n tijd samen, zorgt dat we zelden hoeven uit te eten. Zo geweldig is dat nou ook weer niet en niet eens bio wat je krijgt. Vega schotels zijn 9 van de 10 keer niet te (vr)eten. Ik schaam me dus niet voor een boodwschappenbudget van 600 euro per maand. Ik heb wél een schoon geweten naar dieren, boeren en milieu. En mijn kind eet niet veel. Maar wat ie eet is vrij van chemische troep, e-nummers en weet ik veel wat ze er allemaal nog mee uitspoken. Dat gevoel is voor mij gewoon onbetaalbaar. Dan maar minder frutsels in huis, minder (nieuwe) kleren enzo.

  Zo zie ik dat dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is het wel uit de band springen? Het lijkt mij een goede balans, niet achteloos maar ervan genieten.


  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het juist heel logisch klinken. Kijk, als je dik in de schulden zit en helemaal niets hebt, dan moet je misschien inderdaad dat geld bij die pot steken, maar dat is niet het geval. En dan vind ik het heel slim om ook geld apart te houden voor leuke dingen. Ik vind het soms wel eens wat kortzichtig als mensen dan zeggen; als je dit kunt, dan kun je dat ook. Want als je ervoor kiest om het aan A uit te geven, heb je het dus niet meer voor B. Niet erg natuurlijk, want daar kies je voor, maar dat is nu juist de crux; je laat het één, om het ander te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat omschrijf je dat mooi.

   Ja zo is het inderdaad. Geld kun je maar 1 keer uitgeven en soms gaat het naar het één en soms naar het ander.

   Verwijderen
 5. Dat heb ik nou ook gehad. Steeds schuldiger voelen als wij uit eten gingen. Wel zeker 2 keer per maand. Daar zijn wij mee gestopt. De kwaliteit van eten in de restaurants vind ik steeds slechter worden en de prijs duurder.
  Wij kopen steeds vaker lekkere dingen en koken uitgebreider. Als je dat dan afzet tegen de prijs van een restaurant verdien je gigantisch. En die keer dat je dan nog gaat, genieten, genieten, genieten. Dat mag dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij moeten op het moment echt rustig aan doen.
   We hadden alleen al een weekendje weg geboekt eind september. Maar eigenlijk was er geen geld voor de etentjes in die dagen. Nu zijn er sites die je laten weten op welke plekken je voor onder een 10tje kan eten. Maar ik heb 2 3 gangen diners voor 25 euro per stuk via etentjeveilen.nl dus dan probeer ik via die kanalen toch iets leuks te regelen. Lukt natuurlijk niet altijd maar ja. Bramen gaan wij de komende dagen ook plukken en dat van die uien enz wist ik niet. verder eten wij ook uit ons mini moestuintje. Boontjes zitten er niet zoveel aan (zijn ook niet zoveel planten) augurken eten wij als komkommers. lekkere pluksla hebben we (al maanden geen sla meer gekocht) rucola,andijvie, chineese kool, spinazie en koriander komt nu op dus ben benieuwd wat dat doet. Het geeft echt een kik om het op die manier te doen.

   Verwijderen
  2. Leuk om te lezen.
   En ja het geeft inderdaad een kik om met wat opletten en zo'n minimoestuin fijn toch rond te komen ook al moet je rustig aan doen.

   Verwijderen