Nutteloze waar: broodbakmix
Ik keek vanmorgen nog even de aanbiedingen door en kwam weer een berg "etenswaar" tegen waarvan ik me het nut afvroeg.
En dan bedoel ik niet alleen de "sport"drankjes, de kant en klare maaltijden maar ook zaken als pindasaus, of nog erger: broodbakmix...
Nu in de aanbieding voor 0,99 cent per pond.
Nu in de aanbieding voor 0,99 cent per pond.
Wáárom zou je iets dergelijks kopen? Ik bedoel, welke arbeidsverlichting / versimpeling zit er in vredesnaam in broodbakmix? En hoe moeilijk is het om brood te bakken zonder broodbakmix.
Goed... even voor de absolute broodbakleken onder ons: in zelfgebakken brood zit in ieder geval: bloem, gist en water. Daarnaast kun je nog allerlei andere dingen toevoegen zoals wat zout, suiker, olie of boter en zaken als pitjes en zaden. Bakkers doen er daarnaast ook nog broodverbeteraar in (geen idee wat dat is - wij laten het weg). Nu moet je echter niet denken dat broodbakmixen altijd zo spannend zijn. Je hebt ook broodmix voor "volkorenbrood" (dus zonder pitjes en zaden).
Nou... water kan niet in de mix, dus wat zit er dan in broodbakmix voor volkorenbrood? Gist,zout en mogelijk een piezeltje suiker en gedroogd vet (als ze dat er al in doen dan) en mogelijk broodverbeteraar. Hoeveel tijd extra kost het om dat zelf toe te voegen? Met een beetje georganiseerde keuken ongeveer 1 minuut.
Mijn biologische bloem kost net iets meer dan 50 cent per pond.
Met zelf bakken verdien ik dus al zo 50 cent (oh nee... sorry: 40 cent ik moet natuurlijk wel de kosten van zout, suiker en olie aftrekken) in die ene minuut en dan is m'n brood biologisch. Winst uitgerekend op uurbasis: 60 x 0,40= 24 euro per uur.
Uitgaande van de aanbiedingsprijs dan.
Uitgaande van de aanbiedingsprijs dan.
Wat is voor jullie nutteloze waar?
Al die wereldmaaltijdmixen en andere sauzen en potten. Het smaakt grotendeels hetzelfde,zit vol smaakversterkers en ander gespuis dat ik niet in mijn lijf wil hebben. Bovendien spaart het nauwelijks tijd en kost een hoop, zeker op bv jaarbasis. Vers en zelf snijden, gevulde kruidenkast en je komt een heel eind. Naar eigen smaak, natuurlijk en nooit elke keer exact hetzelfde, omdat je neemt wat je hebt of waar je zin in hebt. Restjes maken vaak een lekkere lunch of met wat aanvulling, soep.
BeantwoordenVerwijderenPannenkoekenmix. Gewoon 500 gram bloem, snufje zout, 2 eieren en 1 liter melk mixen. Olie in de pan: bakken maar.
BeantwoordenVerwijderenWG
Broodverbeteraar gebruiken bakkers volgens mij om de rijstijd van het deeg te verkorten. Wat juist zo fout is omdat het juist veroorzaakt dat je de voedingsstoffen uit het brood minder goed kan opnemen. Er blijft (in volkorenbrood) fytinezuur inzitten, wat door langer rijzen afgebroken wordt. Dit fytinezuur zorgt ervoor dat de vezels uit het brood niet goed door je darmen verwerkt kunnen worden. Weg is dus het effect van volkorenbrood! Niet kopen dus!
BeantwoordenVerwijderenNutteloze waar: heel veel!! Maar kant-en-klare pastasaus vind ik zoiets. Gewoon een blikje gepelde tomaten kopen en zelf kruiden toevoegen: veel goedkoper en smakelijker. Met verse tomaten kan natuurlijk ook!
Inderdaad en van sommige broodverbeteraars wil je volgens mij niet weten wat er in zit...
BeantwoordenVerwijderenHetzelfde met cakemix, browniemix en ook pannenkoekenmix! Of poedersoep, chemische smaakjes thee en eigenlijk heel veel bewerkte producten.
Zakken met ijsblokjes, gesneden blokjes kaas en stukjes worst. Hoe lui kun je zijn?
BeantwoordenVerwijderenZakjes met ijsblokjes... Echt?!
VerwijderenDie had ik gemist.... Bizar gewoon!
Ik gebruik ook nooit bakmixen gewoon omdat ik veel liever zelf mijn 'mengeling' maak en dan weet ik tenminste wat erin zit. Ik vind al die kant en klare producten vaak veel te zoutig en veel te duur.
BeantwoordenVerwijderenDan ben ik wel benieuwd naar jouw recept van een brood. Als het echt zo simpel is....
BeantwoordenVerwijderenWat ik echt nutteloos vind zijn idd pannekoekenmix, appeltaartmix en boterkoekmix. Maar als je het nooit zelf hebt gemaakt komt het niet in je op dat je zoiets ook heel gemakkelijk helemaal zelf kunt maken, daar ben ik pas door het lezen van blogjes achtergekomen en nu maak ik graag gebruik van die wetenschap :)
http://genietenvaneten.blogspot.nl/2012/02/een-simpel-licht-volkoren-broodrecept.html
VerwijderenZuurdesem:
http://genietenvaneten.blogspot.nl/2012/05/zuurdesembrood.html
Ik zet er binnenkort nog een recept voor een melkbrood bij.
Er is zoveel,dat je zelf kunt doen. Zelf groenten snijden,kaas raspen,sausjes maken,soep maken.
BeantwoordenVerwijderenWeer een inspiratieblogje-met-inzicht (fijn!!); misschien is gemakkelijk-uit-pak wel helemaal niet zo gemakkelijk mits je kasten 'op orde' zijn. Lijstje maken en toch maar weer even naar de molen!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel!
VerwijderenVan de week 'Brood om in te bijten' van Ursul Norman voor €1,- op de kop getikt bij de Kringloop. Een mooi jaren 70 boek met ambachtelijke recepten..
BeantwoordenVerwijderenIk ben heel benieuwd, koop vaak brood bij de bakker om de hoek omdat het mij minder bewerkelijk brood lijkt dan van de supermarkt, maar daar kan ik naast zitten. Zelf aan de slag dan maar ;)
google eens op no-knead-bread of kijk op de blog van wie dit leest is vrek. Dan wordt brood bakken een fluitje van een cent.
Verwijderenhet enige wat ik zo bak zijn cup-cakes, maar voor de rest gebruik ik altijd pakjes. Pannenkoeken van bloem, melk en eieren vind ik niet lekker, die voeden naar mijn gevoel niet genoeg.
BeantwoordenVerwijderenBeetje volkorenmeel erbij, ongeveer een kwart van het meel dat je nodig hebt? Roggemeel geeft een lekkere volle smaak. En het vult beter.
Verwijderennog 'beter' een beetje boekweitmeel erbij op speltmeel.
VerwijderenOverigens een broodbakken zonder mix is bij geheid een baksteen :-(
Groet,
Joke
op speltmeel moet natuurlijk of speltmeel zijn.
VerwijderenGroet,
Joke
Misschien moet je eens kijken naar de ingredienten van je pannenkoekmix.
VerwijderenAls je volkoren pannenkoekmix gebruikt en dan (bijvoorbeeld) witte bloem als je zelf bakt, dan vullen de eigen pannenkoeken minder.
Mijn eigen favoriete recept: http://genietenvaneten.blogspot.nl/2011/02/pannenkoeken-pannekoeken.html
Met kikkererwtenmeel inplaats van tarwemeel maak ik heel lekkere pannenkoeken, hartig en zoet te vullen. Er zit dan meer eiwit, meer vezels in en de smaak is heerlijk. Wel duurder..... Ik wil eens uitproberen of ik zelf gedroogde kikkererwten in mijn keukenmachine kan malen, heeft iemand van jullie dat wel eens gedaan?
BeantwoordenVerwijderenmarjolijn.
Zowat de stoemste blog van 't internet. Zal het wel bij mijn broodmixen houden, lekker duits brood, kostprijs 72 eurocent per brood van 750 gram (water niet inbegrepen) en gratis aan huis geleverd vanuit Duitsland hier in België. En nooit geen droog of kruimelig brood. Get a life.
BeantwoordenVerwijderenHallo Anoniem, wie levert er vanuit Duitsland broodmix naar Nederland?
Verwijderenhet nut van een broodbakmachine begrijp ik nog wel, hierdoor kun je tijdens het ontwaken die geuren lekker opnemen met dank aan de timer op het apparaat. En ja in de huidige maatschappij is het bijna niet te doen om normaal en voedzaam te eten. Een vriend van mij is met een moestuin bezig, zo'n tomaat als hij kweekt is in geen supermarkt te koop.
BeantwoordenVerwijderenNog veeeeeel nuttelozer: fles water kopen
BeantwoordenVerwijderen"Zeezout" kopen.
BeantwoordenVerwijderenDuh, hoe ontstaat zout anders dan door verdamping van zeewater. Wordt toch eens wakker!
Dat het hier en daar diep in de bodem wordt gevonden en gewonnen doet daar niets aan af, hooguit was er in die tijd minder water- en luchtverontreiniging en is het dus tikje minder ongezond (zolang ze er geen kernafval in dumpen). Maar: gebruik het zo min mogelijk;
voorgesneden kaasblokjes....voorgesneden groenten...idd de ijsblokjes-zakjes (ik zag laatst in de super dat je die ook kan kopen, hoef je ze ook niet te vullen met water en in de vriezer te stoppen :-/) ...komt even niks anders in me op. Ik koop wel zelf van een bepaald merk de cakemixen in een pak. Dit omdat het me maar niet lukt om een naar mijn smaak goede cupcake te maken..
BeantwoordenVerwijderenEn niet te vergeten :} ook uw verse sinaasappetjes kunnen ter plekke worden geperst.....
BeantwoordenVerwijderenbroodbakverbeteraar met L-Cysteïne... word je niet vrolijk van als je keuringsdienst van waren in seizoen 2014 kijkt. Nooit meer broodverbeteraar voor mij
BeantwoordenVerwijderen