Pagina's

maandag 16 juli 2012

Wat zijn we toch handig...

Wij horen vaak dat we zo handig zijn. Manlief kan stucen en timmeren en krijgt nog wel eens een elektrisch apparaat gerepareerd. Ik schilder best heel netjes, heb een paar jaar geleden een geul voor een betonnen fundering van 15 meter zelf uitgegraven én voorzien van wapening, repareer tassen en gaten in wollen truien en naai ook wel eens wat (geen kleding trouwens). 

Nou is al die handigheid niet vanzelf gekomen. Wij proberen gewoon bijna alles eerst zelf. Alleen dingen met gas en dingen waardoor je huis in kan storten laten we altijd doen. 

In al dat proberen en doen zit ook veel vallen en opstaan en letterlijk bloed, zweet en tranen. 

Ik herinner me nog heel scherp de douche die ik wel "even" zou bouwen (zeg nooit "even" als je gaat klussen - het duurt altijd langer). Bij het weghalen van het oude hokje bleek de vloer kuis verrot. 
En daar zat ik dan uiteindelijk: flink ongesteld - zonder douche - met een gat in de vloer, rot hout weg te steken terwijl mijn kat - harstikke krols - aan één stuk door naast me stond te krijsen.

Ik heb er destijds echt even een flink potje om gehuild. 

Die douche is uiteindelijk wel afgekomen: zelf de binten weer opgevuld, vloerplaten gelegd, elektriciteit aangelegd en samen met mijn vader met gasbetonblokken een hokje gebouwd, betegeld en voorzien van douchebak, afvoer en waterleiding.

Van de elektriciteit snapte ik niks, maar dat lostte ik op door een tekeningetje te maken, compleet met de gekleurde draadjes die uit muur en plafond kwamen en met dat tekeningetje naar de elektrische vakhandel te gaan. Daar werd ik steeds meer dan vriendelijk geholpen ook al hebben ze niet veel aan me verdiend.

Het licht deed het uiteindelijk (één tip: ga dit soort dingen nooit uittesten vlak voordat het donker wordt - als je dan toch een draadje verkeerd aansluit dan is het ook binnen gelijk donker).

Waarmee ik maar bedoel dat wij niet handig geboren zijn. 

Handigheid kun je leren met vallen en met opstaan.

En daarmee wil ik eigenlijk ook even terugkomen op m'n stukje van gisteren en de reakties daarop. Nee ik had nog nooit een gordijn genaaid (wel korter gemaakt), maar alles kun je leren. Voor alles zijn er boeken, tutorials op internet en mensen die het wél kunnen. 

Wil je iets zelf doen: zoek, vraag en probeer het gewoon. Alleen als het heel gevaarlijk is / kan zijn, dan zou ik het laten.

Succes!

11 opmerkingen:

 1. Wij doen ook steeds meer zelf, je moet het inderdaad gewoon proberen. Van gas blijven wij ook af en de constructie eveneens. Maar we hebben b.v. wel veel stroom zelf gedaan, houtwerk gerenoveerd, enzovoorts. Daar zouden we eerst iemand anders voor hebben gevraagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een uitdrukking voor mensen zoals jullie Ze hebben "gouden handjes".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen zijn we daar dus niet opeens 's morgens mee wakker geworden.

   Gouden handjes kan iedereen krijgen.

   Als je vanaf nu alles zelf maakt heb je volgend jaar ook gouden handjes.

   Verwijderen
 3. Wij knappen ook ons huis helemaal zelf op en komen we er niet uit, kunnen we altijd nog hulptroepen inroepen. Het is wel eens voorgekomen dat we ergens niet uitkwamen, maar dat iemand langskwam voor een offerte en we toen zelf het licht weer zagen, omdat we toen doorhadden hoe we het moesten gaan aanpakken.
  Meestal duurt zelfdoen wel veel langer, maar dat kost in ons geval geen extra geld. We wonen er en och....als het maar afkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pfoei, ik doe het je niet na. Ik ben wel slim in de goedkoopste en toch vakkundige bedrijven inhuren.

  Pas HR++ glas weer laten inzetten, dubbel glas was gaan lekken.
  Goed gedaan, beter dan de vorige glaszetter. Zoiets zou ik nooit zelf doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het superknap van je! En ik denk dat met een heleboel wilskracht en boeken met instructies je een eind kunt komen. Maar dat kost wel heel veel tijd. En in mijn geval kan ik in die tijd geen geld verdienen. Uiteindelijk is het dan voor mij toch goedkoper om iemand in te schakelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar. Dingen doen kost tijd.

   En als tijd krap is en geld ruimer, dan kan het verstandig zijn om keuzes anders te maken.

   Wij werken er allebei overigens wel bij.
   Het schilderen vindt op dit moment 's avonds na mijn werk plaats.

   Verwijderen
 6. Wij proberen ook het meest zelf te doen, maar sommige dingen zoals stuccen is iets wat we aan de specialist over laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Van proberen kun je leren... Lekker truttige uitspraak, maar een waarheid als een koe. Zo ben ik zelf gewoon gaan tegelen. Eerst een paar oude tegels op een plank geplakt, en toen het resultaat naar wens was, in het echt. Wij vragen ons steeds af: wat is het ergste wat kan gebeuren als het mislukt? Vaak valt dat reuze mee en is het best de moeite waard om het zelf te proberen. Gewoon doen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In ons vorige huis hebben we ook van alles zelf gedaan. Rioleringen aangesloten, samen met mijn vader vloerbalken vervangen, muren weggebikt, elektra. Stuccen hebben we geprobeerd maar dat lukte ons niet. Alleen er ging zo veel tijd en energie inzitten, na 1 huis was het bij ons op! Dus in ons huidige huis sparen we gewoon elke keer lang voor iets en dan laten we veel dingen doen. Alhoewel manlief wel zelf de badkamer er uitgehakt heeft, en we tot onze oksels in de tuin hebben gestaan om elektra door de tuin te trekken naar de schuur. Ik heb ook af en toe echt staan janken bij klussen (en manlief staan vloeken, dat wil je niet weten), maar het geeft wel heel veel voldoening als iets je toch is gelukt. Dus petje af voor jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha ja dat huilen en vloeken herken ik wel!
   Net zoals het besluit om sommige dingen pertinent niet meer te doen... ;-)

   Een complete renovatie zou ik niet snel doen. Wel wil ik ooit nog eens zelf een (heel klein) huisje bouwen van vloer tot dak.

   Verwijderen