Pagina's

vrijdag 27 juli 2012

Waar leg je een grens?

Hier in huis zit een ventje wat dol is op groenten en fruit. Als hij mag kiezen tussen een koekje en een appel, dan wordt het een appel. 

Hardstikke goed dus. 

Alleen... er zit geen grens op. Als je hem zijn gang laat gaan, dan eet dat joch rustig 2 kilo fruit per dag (of meer). Vanwege praktische redenen (kosten / gigantische hoeveelheden fruit in moeten slaan) hebben we dus zelf maar grenzen gesteld. Hij mag per dag 2-3 sinaasappels, 2 appels en een banaan. Daarnaast gaat er dan nog 1/4 tot 1/2 komkommer naar binnen, 1 grote wortel, een stapel zelfgebakken boterhammen (4-6), een klein zakje chips of nootjes en / of een ijsje en een avondmaaltijd met voldoende groenten en salade.

Tijdens het koken snaait hij dan nog wel wat sla / tomaat / groene bladgroenten van het aanrecht.  
 

Ergens vind ik dat er aan het eten van groenten en fruit geen grens mag zitten, maar ja... 
De eerste keer vroeg hij na sinaasappel nr 5 of hij er nog eentje mocht...  LOL!

Wat vinden jullie?

15 opmerkingen:

 1. Kinderen ( ook volwassenen) hebben grenzen nodig om goed te kunnen gedeien en zich goed te voelen.
  Nu is het zo dat zo'n ventje op vakantie is en kan je jezelf vergelijken met vroeger als bij Oma alles mocht. Thuis zal hij weer terug naar AF moeten.
  Ik zou dus zeggen laat lekker gaan maar pas het wel aan bij je budget. Iets meer wortels dan fruit enz. Daar ligt jouw grens en daar moet je ook niet aan voorbij gaan.
  Maak elke dag een lekkere fruitsalade en als het op is is het op. Soit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou... mijn oma was heel erg lief, maar stelde wel grenzen hoor!

   We geven inmiddels inderdaad maar wat meer komkommer en appel.

   Verwijderen
 2. wat fijn dat het mannetje zo dol is op fruit.
  Beter dan dat hij heel de dag om snoep of chips zeurt.
  Jammer alleen dat het niet goedkoop is.
  Vind ik trouwens met al het "gezonde".
  Waarom een kilo appels voor 3 euro en een kilo patat voor 65 cent?
  Misschien wat vaker een bezoekje aan de markt/ aldi/ lidl of de turkse groenteboer?
  En seizoensfruit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hij vraagt inderdaad eerder om een sinaasappel dan om een snoepje...

   We hebben bij de biologische thuissuper inmiddels maar 10 kg sinaasappels besteld voor 15,90 euro... Wij eten gewoon lekker gezond mee.

   Op zich valt het nog mee: er gaan 8 sinaasappels in 1 kg, dus kunnen we met zijn allen sinaasappels eten voor 1,59 per dag.

   Verwijderen
 3. Nou frui zit ook boordevol suiker, dus een beetje matigen is niet verkeerd. Ik heb deze dscussie eens gevoerd met de assistente van de huisarts. Zij vond dat mijn dochter, toen 3, wel voldoende fruit moest krijgen, ik vond dat er wel een rem op kon. Waren we alleen even vergeten uit te wisselen hoeveel fruit dochter dan wel at. Toen ik zei dat de limiet op 4 stuks stond gaf ze aan dat dat ook voor een volwassene wel een zeer ruime hoeveelheid is ivm de suikers.
  Onbeperkt fruit is ook niet goed dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeps, dat mannetje heeft geen bodem in zijn maag? Wel lekker dat hij veel gezonde dingen eet, maar ik zou er wel een max. opzetten ivm de vruchtensuikers (en je portemonee).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fruit is uiteraard heel gezond, maar zoals hierboven iemand stelt, zit in bepaalde fruitsoorten redelijk wat suikers. (Nog) gezonder dan fruit, zijn groenten. Dus het fruit lekker afwisselen met komkommer, wortelen, radijzen, ... en je zit altijd safe.

  En inderdaad, jammer dat de gezonde voeding zeker niet goedkoop is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hoe gezond fruit dan ook mag zijn, het is ook niet goed voor zijn tanden. En in fruit zit toch ook nog vrij veel gif (biologisch zeker minder). Alles waar te voor staat is niet goed dus ook teveel fruit.
  Maar een keertje moet het zeker kunnen.
  Groetjes Saar,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een bijzonder ventje. Krijgt hij geen problemen met zijn darmen van al dat fruit?Hij lijkt me moeilijk om hem te complimenteren met zijn gezonde keuze,maar toch niet onbeperkt zijn gang te laten gaan. Uiteindelijk krijgen andere kinderen ook niet onbeperkt snoep.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn dat je zoontje zoveel fruit eet. Mijn kinderen zijn ook gek op fruit gelukkig! Neemt ook liever een appel dan een koekje. Ze krijgen bij mij zowiezo naar school altijd fruit mee, heel af en toe een koekje. 's middags uit school ook fruit, banaan, druiven, nectarine,meloen,mandarijntjes wat er maar in de aanbieding is die week. En 's avonds voor het slapen gaan krijgen ze nog een appel of een bakje druifjes. Meer geef ik ze niet hoor. Dochter wil nog wel eens een sinasappel eten na/tijdens het eten, is ook prima, maar ik ga ze geen 5 appels op 1 dag geven. Komkommer is een goede vervanger, zit alleen maar water in en is in verhouding gezonden en goedkoper dan de rest van het fruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat hij zo gezond kiest is supergoed, maar ik zou er ook grenzen aan stellen. Inderdaad om de praktische redenen die je noemt, maar ook om de suiker e.d. die in fruit zit. Natuurlijk is het anders dan een zak snoep, maar het is niet zo dat het er niet in zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fruit eten is gezond maar ik zou er zeker een limiet op stellen. Fruit bevat, naast vitamines en gezonde vezels, ook veel suiker. Het gaat hier wel om natuurlijke suikers die heel wat beter zijn of toegevoegde geraffineerde suikers maar teveel is teveel. Mijn man is diabeet en ik weet maar al te goed hoeveel koolhydraten fruit (en bepaalde groenten) bevat.... Als je zoontje bijkomend bij de gewone voeding nog eens zoveel fruit eet, zal hij wellicht veel te veel koolhydraten 'binnen' krijgen. Op internet vind je wel tabellen met de hoeveelheid KH van verschillende voedingsmiddelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank jullie voor jullie commentaar. Ik had helemaal nog niet gedacht aan de hoeveelheden suikers.

   We houden de gestelde grenzen dus maar gewoon aan!

   Verwijderen
 11. ook wel eens kindjes van europa kinderhulp gehad voor een vakantie, ook toen was het opvallend dat ze (zo mager waren) en zo ontzettend veel aten, in eigen omgeving blijken ze gewoon niet zo veel lekker en vers fruit te krijgen.dus begrijpelijk is het dan wel.
  maar idd een grens moet je ook om gezondheids redenen wel stelen. 4 stuks lijkt me voor een basisschoolkind ruim voldoende.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. In aanvulling op de voorgaande commentaren: het fruitdieet wordt toch ook afgeraden? Als ik het me goed herinner breken de zuren in fruit het calcium in de botten af? Prima dus, een limiet.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen