Pagina's

maandag 2 juli 2012

Less waste stapje 15: de schaamte voorbij.

Er zijn in ons dagelijks leven een aantal wegwerpartikelen waar we (nog) niet vanaf willen / kunnen. Omdat het wel prettig of gemakkelijk is of omdat we ze ergens bij krijgen.

Tegelijkertijd probeer ik om toch voor minder afval te zorgen (terwijl we die artikelen nog steeds gebruiken).

Ben benieuwd wat jullie er van vinden... LOL! 

Ik heb namelijk geaarzeld om het neer te schrijven omdat ze voor mij onder de echte vrekkentips vallen of (de plastic handschoentjes) stiekum niet erg no waste zijn. Een beetje rare dingen dus, maar hier werken ze best.
 • Flosdraad: korter stukje + 2 dagen gebruiken (dag 1 afspoelen natuurlijk).
 • Bindtouw van zakken bloem voor opbinden planten.
 • Plastic handschoentje bij benzinestation: wordt hergebruikt tot ie op is (en dat duurt heeeeel erg lang)
 • 1/2 vaatwasblokje in de vaatwasser (doorknippen werkt hier het beste)
 • 1 tot 1 1/2 schep wasmiddel in de wasmachine
 • 1 drupje afwasmiddel op een schuursponsje en daar de afwas mee doen (sponsje steeds een beetje natmaken) + de vaat daarna kort afspoelen (ik was zo al jaren af, alleen nu met minder afwasmiddel en het afspoelen van de niet supervette dingen met koud water). 
 • Dozen hergebruiken voor het versturen van pakjes. 
 • De kleine plastic zakjes van de biologische thuissuper (indien nog heel) omspoelen en hergebruiken als diepvrieszakjes (die dingen zijn vrijwel schoon als we ze krijgen - zakjes met tomaten erin en dergelijke...)

Hebben jullie less waste / consuminder dingen die goed bevallen maar waar je je eigenlijk een beetje voor schaamt?

12 opmerkingen:

 1. Haha! Wat ben je eerlijk, ik zit even te denken maar een paar van jouw dingen vind ik normaal. Ik hergebruik ook plastic zakjes en ik hergebruik de dozen ook voor het versturen van pakjes. Een van mijn zijde: ik probeer lager dan de toegestane snelheid te rijden om het brandstofverbruik zo te temporiseren. En ik loop altijd een stuk om als ik met de auto ben, om deze op 'vrij parkeren' te zetten. Daarnaast zoek ik als ik naar een onbekende stad ga van te voren de goedkoopste parkeergelegenheid op. Schamen?? Nee, ik ben wel trots op de vindingrijkheid dus mijn vraag aan jou: spoel jij de vaat dan ook van tevoren af?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he! :-)

   Ik spoel de vaat nooit voor als je dat bedoeld.
   Niet voordat het in de vaatwasser gaat en niet voordat ik het afwas. Als je direct na het eten afwast dan maakt dat niet uit. En de vaatwasser krijgt ook op dat halve blokje alles wel schoon.

   Met wel wat kleine uitzonderingen in die zin dat manlief zijn koffiemokken nog wel eens een paar dagen op zijn bureau laat staan... Onderin de mok krijg je dan zo'n kring uitgeharde koffierest. Die gaat dan wel eerst een poosje in de week (bodempje water erin).

   Verwijderen
 2. Grote enveloppen hergebruiken. Een stukje papier over het adres plakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. niet eens een hele schep wasmiddel gebruiken, maar slechts de helft. En omdat ik daar dan nog steeds de kriebels van krijg wordt er nagespoeld met azijn.

  Plastic handschoen bij benzine station gebruik ik nooit, tenzij de pomp lekt. Heb ik 1x meegemaakt tot nog toe. Gewoon daarna je handen wassen. Nu is de goedkoopste pomp van de stad zo'n beetje voor mijn huis. Als ik bijna thuis ben, tank ik even als dat nodig is. En dan thuis de handen wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hergebruiken ook alle enveloppen en doosjes die we krijgen, meestal voor b.v. Marktplaatsverkopen. En enveloppen die b.v. vol met reclame zitten pak ik als kladbriefjes, b.v. voor de boodschappen. Vaatwasserblokjes breek ik ook doormidden gaat prima. Dat bindtouw bewaren we hier voor allerhande dingen, ook inderdaad wel eens het opbinden van planten. Die handschoentjes gebruik ik niet bij de pomp en daarom durf ik er ook niet zo goed eentje mee te nemen. Als ik ze wel zou gebruiken, zou het natuurlijk wel kunnen, maar omdat ik ze nooit pak, voelt het een beetje als soort stelen ofzo. Vreemd is dat :S

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik voor de waspoeder een metalen maatlepel voor de koffie, bij de Blokker gekocht. Met een afgestreken lepel krijg ik de was echt schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hej,

  Ik las op een andere blog, eet goed voel je goed.. dat jij vaak zelf gezonde koekjes en muffins maakt. Heb jij hier receptjes voor? Zou ik zeer interessant vinden.

  Groetjes,Eline
  eline_guettard@hotmail.com
  elinemien.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik schaam me er niet voor:
  -Papier van gekregen kadootjes hergebruiken
  -De witte stukken van enveloppen en de achterkanten van facturen
  enz knip ik in gelijke stukken en niet ik aan elkaar tot boekjes.
  Dit gebruik is als boodschappenbriefjes, kladpapier enz.
  -Elastiekjes van bloemen en touwtjes worden hergebruikt
  -Plastic zakken die soms niet te vermijden zijn worden gebruikt
  als poepzakjes (hond), afvalzakjes enz
  -Grote enveloppen en doosjes worden bewaard om MP spullen in te
  versturen
  -Enveloppen controleren op niet gestempelde postzegels
  -Groenten wassen in een emmer water (ipv de aanrechtbak). Water
  opnieuw gebruiken om planten water te geven

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind dit niet eens bijzonder. Ben ik dan een gevorderde vrek of gewoon raar? ;-)
  Mijn bijdragen:
  -panty in (horizontale) schijfjes knippen=elastiekjes voor dichtbinden van allerlei zakken. Als ik het doe met m'n steunkousen kan ik er zelfs m'n haar mee opbinden.
  -koffiedik gebruiken als je vieze (olie/smeer) handen hebt van het (fiets) klussen: perfect schoongescrubt
  -olijfolie een uurtje in m'n haar voordat ik het ga wassen: bijna geen conditioner meer nodig
  -thee gaat los in pot/kop, dus geen thee-ei nodig

  En ik ga binnenkort proberen een fietsband (binnen en buiten) om te toveren tot een vintage-broekriem. Design he!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. *Theezakjes van Douwe Egberts voor gebruik halveren, je hebt dan twee dicht zakjes waarmee nog best een sterke pot thee gezet kan worden. Dit is in de ogen van velen ongewoon, maar ik schaam me niks!

  *Dan oude washandjes gebruiken in het toilet voor het droogdeppen na een plasje i.p.v. toiletpapier. Voor er visite komt haal ik ze weg, want ik wil ook niet al te wereldvreemd overkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik een flesje lauw water om de billen mee schoon te spoelen na een grote boodschap. Alleen nog droogdeppen en voila, schoon en fris.

   Verwijderen
 10. De vaat gaat zo de vaatwasser in, ik ga de douche in zonder het licht aan te doen, licht van buiten is voldoende. Ik ruim de papiertjes ed van de auto nog wel eens op mbv zo'n papaieren zak voor maandverband. Gooi ik natuurlijk onderweg in de prullenbak.

  BeantwoordenVerwijderen