Pagina's

donderdag 7 juni 2012

Wat heb je nodig om rond te komen?

Gisteren een uitzending van Zembla gezien "Gezinnen zonder geld." Het ging erover dat gezinnen die in de bijstand zitten zich nu al moeilijk staande kunnen houden en hoe dat er dan uitziet. 

Verschillende gezinnen kwamen in beeld. Een gezin bestaande uit man, vrouw en twee kinderen die moesten eten van 20 euro per week en wat de voedselbank hen bracht. Dat hun vorige bewindvoerder er een zooitje van had gemaakt hielp hen overigens niet: daar waren nog meer schulden uit voortgekomen. 

Een ander gezin bestond uit een man en vrouw, waarvan bij de vrouw een paar jaar geleden leukemie was geconstateerd. In de week dat ze vierde dat ze beter was, kreeg haar man een herseninfarct. Weg banen en weg zekerheid. Ze zijn kennelijk allebei beter verklaard, maar niemand wil hen aannemen. Dan wordt het spannend met inkomen en een hypotheek. 

Er was ook nog een stukje over een gezin wat echt niet rond kon komen en vervolgens vertelde "maar" van 90 euro per week te moeten leven... Voedselbank en allerhande hulp kreeg ze er ook nog bij en ze had het zo arm. 

Ik heb manlief echt even aangekeken. 90 euro geven wij hier namelijk niet uit aan eten / leven en wij krijgen daarnaast ook niet nog allemaal presentjes. Nou was dat een gezin met 1 volwassene en 2 kinderen (dus 1 persoontje meer), maar dan nog! Wel was er nog een hele reeks dieren in huis. Het merendeel aangeschaft terwijl het gezin het al krap had.

Dat iemand de kundigheid / het verstand niet heeft om zijn / haar uitgaven aan te passen aan de inkomsten, daar kan ik nog inkomen. Maar moet de maatschappij echt meebetalen aan het voer voor een hele dierentuin? 

Als 90 euro per week om eten / leefgeld te betalen de armoedegrens is, nou.... dan zitten heel veel mensen daarop. Ik vind dat er bij het geven van presentjes best ook regels mogen worden gesteld. Niet dat je je honden die je al 12 jaar hebt weg moet doen, maar nieuwe beesten uit het asiel halen (en ze dan niet laten steriliseren...) dat mag je (vind ik) best verbieden als iemand al niet rond kan komen en ook nog volop geld / ondersteuning op kosten van de samenleving krijgt. 

En doe er dan aub een training "hoe ga ik met geld om" bij.

Kom op zeg! 


Wat vinden jullie?  

33 opmerkingen:

 1. je hebt helemaal gelijk!!
  soms komen ze met de auto met veel overgewicht en al rokend hun spullen halen......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, en soms lopen ze 5 kilometer in de vrieskou en met loodzware tassen weer 5 kilometer terug. De auto is vaker niet van de persoon die naar de voedselbank gaat, dan wel. En stoppen met roken is erg lastig als je veel stress hebt.

   Verwijderen
  2. met mijn dochter ga ik wel eens mee als het slecht weer is de tas van de voedselbank halen. en tot mijn verbijstering kwam er iemand in rijkleding [dressuur] en een suv haar pakket halen! en bij navraag bleek het haar pakket en auto te zijn.......

   Verwijderen
  3. Tuurlijk en dan is allemaal en iedereen zo... Toch? En wat dat overgewicht betreft; veel mensen weten niet dat in stress situaties vrijwel alles wat je eet door het lichaam wordt opgeslagen in vet. Automatische reactie van het lichaam... Maar ja, dat wil je niet horen als je vooroordelen hebt.

   Verwijderen
 2. Zo'n training vind ik zo'n gek idee nog niet. Bij de school van mijn kinderen houden ze momenteel een inzamelingsactie voor de voedselbank. Vooral houdbare dingen worden er gevraagd. Ondanks dat ik de actie van harte omarm, moest ik ook wel even fronsen toen ze vroegen om zakdoekjes (pak een lap stof, en gooi die erna in de wasmachine) en wasmiddel. Ik bedacht meteen dat het ook wel handig zou zijn om die gezinnen te leren dat je van een blok zeep ook prima wasmiddel kan maken. Ik denk dat veel zaken echt goedkoper kunnen maar dat mensen het gewoon niet weten of (willen) zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een vooroordelen in de reacties!
  Ook ik krijg hulp van de voedselbank en zie er een hoop mensen die veel nood hebben. En geen mensen met dikke bakken hoor of flink over gewicht (wat overigens niet altijd van het eten komt).
  En zeker w.b.t de opmerking een hoop mensen kunnen of willen het moet zien. er zijn een hoop mensen die fulltime werken en nog niet rondkomen!
  Of zij nou in de schulden.zitten door eigen toedoen of niet er word hulp geboden eruit te komen.
  Het gezin dat 90 euro per week heeft, uit hoeveel leden.bestaat het? Wanneer hè t een groot gezin betreft kan.het misschien wel kloppen...

  Zelf wasmiddel maken, ja zou ik zelf ook nog eens moeten proberen. Maar de verzendkosten voor het bestellen van.marseille zeep is niet te betalen. Hier in het dorp is het niet te krijgen.

  Ik ontvangen zelf ook hulp en ik ben ze gods dankbaar!!
  Denk dat wij in nl niet mogen klagen met de hulp die er mogelijk is!!

  Ik wil niemand voor het hoofd stoten met mijn reactie Maar bovenstaande reacties scheren erg over 1 kan.
  Ik stel voor, loop een dagje mee met de voedselbank, ga een gesprek aan met de mensen die er komen. Het kan.heel anders zijn dan misschien op tv overkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Rianne,
   Je hebt zeker gelijk dat de meeste mensen de voedselbank heel hard nodig hebben. En dat is vervelend genoeg!

   Het gezin bestond uit 1 volwassene en 2 jonge kinderen (niet meer in de luierleeftijd).

   Het was overigens niet mijn bedoeling om mensen af te keuren die naar de voedselbank gaan. Het is belangrijk dat de voedselbank er is (jammer genoeg).

   Ik heb me gewoon echt oprecht verbaast over die 90 euro per week. Wij geven dat niet uit aan leefgeld per week (2 volwassenen en 3 katten). Ook niet met al die andere dingen die je noemt. Voor mijn begrip is dat echt wel een ruim bedrag.

   Maar misschien had ik de vraag anders, neutraler, moeten stellen. Ik ga er nog even op broeden.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat je je misschien niet realiseert bespaarzuinig, dat jullie wel een buffer hebben voor als er iets gebeurd. Misschien zeg ik dit ook niet terecht, maar mensen die hier afhankelijk van zijn hebben ook niet meer dan dat. Ik leef ook onder de 100 euro per week met 3 (bijna) volwassenen, maar kan wel terugvallen op geld wat op de spaarrekening staat, dat maakt alle verschil als dan bv de wasmachine stuk gaat, of je toch echt nieuwe schoenen nodig hebt die in mijn geval helaas gewoon duur zijn...

   Verwijderen
 4. Van die 90 euro moet je echt alles doen. Kleding, schoenen, vervoer (trein, fiets, bus), kapper, shampo, postzegels, maandverband, cadeautjes, schoolspullen, kinderfeestjes, eigen bijdrage ziektekosten volgens mij ook, telefoon als je pre-paid hebt, huisraad die kapot gaat. Da's als je geen reserves hebt, best een hele klus. Van die dieren is niet slim, nee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je komt niet zomaar voor hulp van de voedselbank in aanmerking. Daar gelden strenge regels voor. Ik benijd de mensen die bij de voedselbank komen niet. Of ze nou met de fiets of met de auto komen.

  Begeleiding van die mensen lijkt me een goed idee (weet niet of ze die krijgen; denk het eigenlijk wel), want ik denk dat het nog niet zo makkelijk is om op zo'n inkomensniveau te leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelf zeep maken van een blok zeep kan ook van S.unlight zeep.
  kost maar 1,29 per 2 blokken en is in iedere super verkrijgbaar.
  En het werkt prima!! groetjes Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze zeep is ook voor de was in de machine?
   Bedankt voor de top, zal er van de week eens naar kijken.

   Verwijderen
 7. En als het op t,v, is geweest dan is het zo en dus de algemene norm ?
  Wie bepaalt dat dan ? Er zijn zoveel mensen die het van heel weinig moeten en kunnen doen .Die niet met hun snuffert op t, v, komen en willen.
  Ja er is heel wat wat onrechtvaardig is of zou kunnen zijn.Met generaliseren en jaloezie word helemaal niets bereikt.Alleen vervreemding tussen bevolkings groepen. Wel met het geven van alternatieven en mogelijkheden .Daar gaat wat van uit.Zoals de simpele tip hier boven.
  Heel klein beetje soda op lossen in heet water en de zeep er boven raspen of in de blender.In grote plastic flessen doen ,Elke was een scheutje er bij en azijn als was verzachter.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je ziet het wel eens vaker dat mensen zich gaan identificeren met het lot van huisdieren, waarschijnlijk ook een wens om goed te doen. Vaak staan deze mensen maatschappelijk buiten spel en geef het hebben van huisdieren die op straat geschopt zijn nog enig betekenis aan hun leven. En nee dat is niet altijd een verstandige en realistische keuze.

  Verder valt me op, als het over voedselbank gaat dat altijd het beeld geschetst wordt van een dikke, rokende, mobiel bellende, in een veels te dure auto zijn pakket afgekeurd voedsel komt ophalen. Ik begrijp deze hardnekkige stigma niet.
  Lees nergens een verontwaardiging over die bewindsvoerder die nog kans heeft gezien om met de buit vandoor te gaan of mensen die geld verdienen met voedselspeculaties en daarmee brood uit andermans mond stoten.

  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van die bewindvoerder die ervoor had gezorgd dat die mensen nog dieper in de problemen waren geraakt vond ik echt heel erg. Met die mensen had ik echt te doen.

   Verwijderen
  2. Ik woon wel in België, en werk bij een advocaat en wij hebben een aantal mensen in bewindvoering (ik ben zelf psycholoog) en ik kan me niet voorstellen dat een bewindvoerder ook maar ergens mee kan sjoemelen! Hier wordt elk dossier jaarlijks door de vrederechter gecontroleerd, er moet een verslag zijn met (gestaafd!!) inkomsten en uitgaven, rekeninguittreksels, ... Mijn ervaring is nét dat wanneer mensen bij ons onder bewind komen ze erop vooruit gaan: wij betalen schulden af, wij betalen alle kosten, zoeken sociale woningen, stellen aan deurwaarders en incasso afbetaalplannen voor, zorgen ervoor dat mensen alle uitkeringen en zo waar ze recht op hebben, krijgen. Natuurlijk: de keerzijde is dat mensen vaak niet zo heel veel geld hebben wekelijks of maandelijks om van te leven, maar wij betalen wel alle rekeningen, het geld dat ze krijgen is enkel voor voedsel en zo. Voor een extra mogen ze ons altijd opbellen, en dan betalen wij dat. je moet ook niet vergeten dat veel mensen enkel hun kant zien en niet de kant van de bewindvoerder, ze verzwijgen vaak dat ze schulden hebben of iets dergelijks. Heel vaak vallen er lijken uit de kast wanneer ze onder bewind komen: zware schulden, ... Trouwens, door ons kunnen mensen zelfstandig blijven wonen, want op hun eentje zouden ze het niet redden, en uit hun woning gezet worden. In zo'n programma zou zeker ook eens de kant van de bewindvoerder moeten belicht worden. Ik kan verhalen vertellen die elke verbeelding tarten! :)

   Verwijderen
  3. Ik heb het programma wel niet gezien, ga ik alsnog doen.
   Wij worden trouwens ook door de vrederechter verplicht om te sparen , ook al is het bv maar 20 € in de maand. Maar zo bouwen we wel een buffer op voor eenmalige kosten die er soms zijn.
   Ik heb er geen idee over hoe bewindvoering in Nederland geregeld is, ik zou denken dat er zeker toch ook controle is. je wordt trouwens ook pas aangesteld als bewindvoerder wanneer er al problemen zijn qua omgaan met geld, het is echt wel ter bescherming van die mensen in kwestie. Ook zijn we bewindvoerder van enkele demente bejaarden, en wij zorgen ervoor dat er niet van hen kan geprofiteerd worden, of dat hen dingen wijsgemaakt worden of geld afgetroggeld...
   Echt, wij zijn er juist voor hen en beschermen hen.

   Verwijderen
 9. Ik heb een hekel aan betutteling en ben ik dus tegen het verbieden van het houden van huisdieren voor mensen, die van een uitkering moeten rondkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Betutteling, nee. Maar mensen vragen hun financiële verantwoordelijkheid te nemen en de daarbij behorende keuzes te maken, lijkt me geen raar iets.

   Verwijderen
  2. Hoezo als je financieel niet meer aankan je huisdieren weg moeten doen? Wie wil ze nog hebben als ze oud en ziekerig zijn - zelfs de asiel niet! Spuitje dan maar? Wat is de volgende stap? Je kinderen uit de deur zetten? Kosten ook geld...En de volgende stap? Onze bejaarden een spuitje? Kom op zeg, dieren zijn ook onze verantwoordelijkheid, net als de hele planeet.

   Verwijderen
 10. Ik vind het belangrijk dat mensen die afhankelijk zijn van een voedselbank hier ook iets tegenoverstellen. Vooral voor hun eigenwaarde. Ik denk dat de meeste mensen die in een situatie terechtkomen dat ze afhankelijk zijn van een voedselbank dit verschrikkelijk vinden. Een situatie die ze nooit zelf hebben gewild! Stellen ze hier iets tegenover in de vorm van vrijwilligerswerk, het volgen van consuminderkringen (leren budgeteren, meer doen met minder, koken met basisingredienten zonder pakjes en zakjes, moestuinieren, hergebruik etc.) zie: consuminderhuis Ons genoeg - Annemiek van Deursen dan vergroot dit hun gevoel van eigenwaarde en voelen ze zich meer een volwaardig lid van de maatschappij. Ik denk dat niemand het prettig vind om z'n hand op te houden.
  Waar ik me echt zorgen om maak: de mensen die je niet hoort, de stille armoede! Op tv zie je vaak de "schreeuwers' , of mensen die zich laten ge/misbruiken voor zo'n reportage . Trekt een hoop kijkcijfers en het geeft de kijker vaak het gevoel: ach, wat erg wij hebben het gelukkig goed! Ik vraag me af in hoeverre we objektief worden geinformeerd en of dit programma enig postief effect heeft op de situatie van deze mensen en de voedselbank. Ik denk dat er veel mensen zijn die iedere maand net rondkomen en letterlijk armoede lijden, zeker met de aankomende bezuinigingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die twee mensen die ziek zijn geweest vind ik schrijnend, maar dat gezin dat niet van 90 euro kan rondkomen snap ik ook niet! Dat is hartstikke veel.
  Bedankt voor de tip trouwens, ik ga deze documentaire zeker kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Helaas heb ik de aflevering niet gezien, maar ik ga hem zeker terugkijken. In dit soort gevallen vind ik het altijd moeilijk om mijn mening te geven, maar ik vind zeker dat er voor mensen die naar de voedselbank gaan, of die dreigen het niet te redden een soort cursus aan te bieden!
  Zelf zie ik de toekomst ook niet geheel rozenkleurig in. Als wij dit jaar geen pas op de plaats gaan maken gaan we het volgend jaar niet redden (als al die bezuinigingsmaatregelen doorgaan). Lees mijn blog maar eens! En als je eenmaal die vicieuze cirkel binnenstapt ben je de pineut. Een keer geld lenen voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine kan als funest zijn, want de lening moet weer afbetaald, waardoor je wellicht maandelijks rood komt te staan etc.

  Groetjes
  Kiki

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als je zelf heel goed van heel weinig kunt rondkomen is het misschien een idee om dat bij jou in de buurt door te geven. Organiseer een consuminderkring of een cursus bij jou thuis of in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik maak me toch drukker om die mensen die topsalarissen ontvangen en dan vaak ook nog allerlei bijbaantjes met allerlei bonussen dan om mensen die van weinig rond moeten komen en misschien niet zo verstandig met hun geld omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als het alleen voor eten is, dan is het een bedrag waar je dat van moet kunnen doen maar als de rest daar ook van betaald moet worden, is het een ander verhaal. Dat moet iedereen zich goed realiseren. Stel een van de gezinsleden heeft nieuwe schoenen nodig of je moet nieuw ondergoed. Je wasmachine of de fiets gaat stuk. Ik noem maar wat maar het gaat er om dat dan 90 euro wel heel erg weinig is. Dan hoop ik voor die mensen dat de huur en de rest van de vaste lasten wel betaald zijn.
  Inkomen is altijd relatief. Wat jij veel vindt, kan een ander wel bedroevend weinig vinden. Punt is hoe ga je er mee om. Dat moeten veel mensen tegenwoordig nog leren als de portemonnee dunner wordt. Over relaties en een andermans portemonnee is het moeilijk oordelen. Gelukkig zijn er veel blogs die goeie tips geven hoe het ook zou kunnen. Daar moet je dan van willen en kunnen leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank jullie wel voor jullie reacties.
  Ze zetten me aan het denken.

  Ik kom hierop terug! (vandaag).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier komen we rond van 25 euro PER WEEK 2 jonge kinderen eentje in de luiers, dus ook schoenen, kapper etc moet hiervan, je wordt er handig in, maar het blijft bikkelen, en als er dan van die onverwachte rekeningen komen.... ben je de pineut.

  Roken doen ik niet, drinken ook niet, en een bakje chips? als we geluk hebben in het weekend EEN keertje.

  Dus met 90 euro zouden we hier SUPER kunnen leven en ZELFS kunnen sparen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een wereldprestatie!

   Ik hoop oprecht dat jullie budget mag stijgen.
   25 euro per week met 2 jonge kinderen is gewoon te weinig. Echt heel knap dat je daarmee rondkomt.

   Groetjes, Bespaarzuinig

   Verwijderen
  2. Ongelofelijk wat knap kun je mij tips geven hoe je dat doet?.

   Verwijderen
 18. ik red me van 50 euro in de week met z'n 4en 2 vol en 2 jonge kinderen waarvan 1 in luiers. en mijn man heeft gewoon werk. en bv een Tandarts rekening heb ik geen idee hoe ik die moet betalen of iedere andere extra uitgave hebben we geen geld voor en ik klop niet aan bij voedselbank omdat er altijd mensen zijn die het erger hebben dan wij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap hoor om van 50 euro per week rond te komen met zijn vieren.

   Dat je ondanks een betaalde baan financieel heel krap kunt zitten is herkenbaar.
   Ik denk jammer genoeg dat steeds meer mensen op die manier "beloond" gaan worden voor hun noeste arbeid.

   Verwijderen
 19. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen