Sla kweken: een zeer lucratieve bezigheid...

Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n goede moestuinierder. De peultjes en bonenplantjes worden steeds opgegeten (door wat?), de courgette komt maar niet op, de komkommerplanten storten 1 voor 1 in en wat opkomt in het spinazievak is volgens mij helemaal geen spinazie. 

Er is echter 1 groentesoort die het bij mij heel goed doet: sla!

Ik weet niet meer wanneer ik precies sla stekjes heb gekocht, maar volgens mij eten we nu al ruim 1 1/2 of misschien zelfs wel 2 maanden van 10 kropjes sla en een postzegeltje rucola. Soms alleen met avond eten, maar vaak ook op het brood. 

Hoe je dat doet met 10 slaplantjes en wat rucola? Met een truukje!

In plaats van de sla groot te kweken en dan de hele krop te oogsten, pluk ik blaadjes sla vanaf de onderzijde van de krop. Dit doe ik vanaf het moment dat de kropjes 5 blaadjes hadden. 
Natuurlijk laat ik altijd een paar blaadjes staan. Hierdoor blijft de krop sla groeien en kun je sla blijven eten in beheersbare hoeveelheden.

De sla is inmiddels zo'n 30 cm hoog en past niet meer in het kasje. Het oogsten gaat nog wel even door. 

Niet gek voor 1,50 aan slaplantjes!

De rucola behoud ik door bij het doorschieten de knoppen en de uitschieters eruit te plukken. Dat stimuleert de planten om steeds maar weer nieuwe blaadjes aan te maken. We eten dagelijks een stuk of 10 bladeren rucola in de sla en dat met 10 x 50 cm aan rucola!



Reacties

  1. Er bestaat pluksla, speciaal voor dit doel. Bij een goede zadenboer kun je wel zaad bestellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet ik! Hebben we ook.
      De pluksla levert hier echter niet zoveel op als gewone kroppen sla en dan steeds de onderste blaadjes weghalen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts