Pagina's

woensdag 27 juni 2012

kadootjes voor kinderen

2 nichtjes zijn jarig geweest en wij gingen afgelopen weekeinde op verlaat verjaardagsbezoek. Van tevoren hadden we hun moeder gebeld waar we de meiden nou eens mee zouden kunnen verblijden. Na enig denkwerk kwam deze tot de conclusie dat ze alles al hadden. 

Heel fijn natuurlijk voor die kinderen, maar als goede oom en tante wil je toch iets meenemen voor de jarige jobjes. 

Ik stelde manlief (het is zijn familie) voor om niet moeilijk te gaan doen met het zoeken naar een kadootje, maar ze gewoon geld te geven. Vervolgens ontstond hier een discussie over de hoogte van het bedrag. Manlief vond dat er minimaal 7,50 moest worden gegeven. Ik vond dat te veel voor 2 van die koters van 5 en 7. Uiteindelijk is er per kind 5 euro in een mooie enveloppe gedaan. 

En wat een lol! Met die 5 euro voelden ze zich kennelijk de koning te rijk. En het werd nog leuker toen hun oom hen een grapje leerde die ze met het geld konden doen.

Goed om te weten: dat gaan we vaker doen. Het scheelt ons gedoe, tijd en uiteindelijk ook geld. Want die met minder enthousiasme ontvangen kadootjes kosten gewoonlijk meer dan die 5 euro...

Ik kan me er overigens ook wel iets bij voorstellen: als kind kreeg ik ook nooit veel geld in handen. Elke gekregen gulden (voor rapport of verjaardag) betekende een zeer welkome aanvulling op het beetje zakgeld. Hiermee werd gespaard en uiteindelijk kon je dan zelf iets kopen wat je heel graag wilde hebben, maar wat je ouders niet wilden kopen (om wat voor reden dan ook).

Soms was dat overigens niet eens iets voor mezelf: met gekregen geld kun je immers ook een kadootje voor je vader of moeder kopen, zonder dat het een bonbon uit eigen doos is.


Hoe doen jullie dat met kadootjes voor (andermans) kinderen? En wat vind je van het gegeven bedrag?

7 opmerkingen:

 1. Andermans kinderen geef ik 12,50 en neefjes en nichtjes 20 euro. Willen ze een cadeau dan krijgen ze iets van gelijkwaardige hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geef de kinderen van mijn en mans broer EUR 20,00 per kind. Dat is ongeacht de leeftijd. Ook de dochter van vrienden van ons krijgt een kadootje van EUR 20,00. Omgekeerd krijgen onze kinderen ook zoiets terug. Alleen onze oudste krijgt geld (13 jaar). Voor jongste vraag ik vaak een boek, CD of iets om buiten mee te spelen als mensen niets weten. Voor de kinderen van een broer van man die we weinig zien ben ik iets minder gul. Ik probeer rond de EUR 10,00 uit te komen. Dit omdat ze vaak niet op verjaardagen komen en als ze komen hebben ze een kleinigheidje bij zich. Op zich prima maar dat doe ik dan ook.
  In ons kringetje is EUR 5,00 heel weinig maar dat zegt verder niets. De kinderen van vrienden van ons krijgen van familie in een kaart bijv allemaal muntjes van 0,20 en dan is het in totaal EUR 4,00 en die zijn al 13 en 16. Ze zijn er aan gewend. Wel altijd heel blij met ons kadootje
  Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik krijg van mijn oom en tante altijd €12,50-€15,00 en dat vind ik een prima bedrag voor een 21-jarige!
  Als 5- of 7-jarige zou ik inderdaad ook al blij zijn met elke euro!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 5,00 vindik prima voor verjaardagen en feestjes. Ik probeer mijn kinderen te leren dat het niet om het bedrag gaat maar om het gebaar en de moeite.

  Deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor neefjes en nichtjes doen wij 2,50 per persoon, dus 5 euro voor mijn man en ik samen. Voor broers en zussen 10 euro per stel, evenals voor ouders. Kinderen van vrienden etc. en vrienden zelf doen we geen verjaardagen mee, als we al op visite komen dan is dat zonder cadeau.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik probeer atijd een leuk kado te vinden voor een bedrag tussen de vijf en 7,50 euro. Ik vind dit nooit zo leuk om als geld te geven. Maar mocht ik echt niets kunnen vinden dan geef ik 7,50 euro. Bij kleine kinderen in zoveel mogelijk muntjes vanaf tien cent. Die kijken vaak naar de hoeveelheid centjes is mijn idee. Van een bekertje maak ik een clown en de tong kun je er dan uittrekken, dat zijn dan al die muntjes tussen wat plakband.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat grappig al die verschillende bedragen.

  Ik schrok eerlijk gezegd even van de eerste berichtjes met de (voor mijn doen) hoge gift bedragen.

  20 euro is voor ons namelijk een heel bedrag om te geven. Dergelijke bedragen gaan hier alleen over tafel bij ronde getallen...

  Maar goed... wat je geeft is natuurlijk ook weer afhankelijk van wat je overhoud per maand.

  BeantwoordenVerwijderen