Pagina's

maandag 21 mei 2012

Less waste stapje 9 : water opvangen

Het (moes)tuinseizoen is weer van start. En dat betekent dat er, zeker bij vers zaaigoed, water gegeven moet worden.

Nou bewater ik zo min mogelijk met het idee dat je planten alleen maar verwend als ze water krijgen zonder dat de wortels hoeven te groeien. Maar ja.... sommige planten moet je gewoon water geven.

Komkommers schijnen echte slokops te zijn en de sla in mijn kasje krijgt geen regenwater en wil dus ook regelmatig een flinke slok.Daarbij staan de paprika's binnen samen met nog 2 kasjes met zaaigoed en ook die willen af en toe wel wat water.

Ik heb nog geen regenton en vulde tot nu toe mijn gietertje met water uit de kraan. Dat zag ik ook terug in de meterstanden... 3 m2 deze week!

Vanaf nu vang ik schoon en grijs kraanwater op in een teiltje en DAT gaat dan in het gietertje.

Zo gaat het spoelwater van de groenten weer fijn over de planten. Net zoals mijn moeder altijd deed. Ik hoop het waterverbruik daarmee ook weer fijn omlaag gaat.


Geven jullie de (moes) tuinplanten water? En zo ja: waar komt dat water dan vandaan?

9 opmerkingen:

 1. Oh zonde dat je nog geen regenton hebt. Heb je geen andere grote emmers/vaten/melkbussen oid die niet omwaaien en waar flink wat water in kan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In mijn badkamer staat een emmer. Die vul ik als ik wacht tot de douche warm water geeft. Daarna laat ik de emmer naast mij staan en vangt zo ook nog wat water op. Pas als ik zeep/shamppo gebruik gaat de emmer uit de douchecabine. De emmer zet ik bij de achterdeur of leeg m gelijk boven mijn bloembakken....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er staan altijd wel een stuk of 2 emmers buiten waarin regenwater wordt opgevangen dat gebruikt kan worden om te gieten. Maar we geven zo min mogelijk water, hebben ook jou achter liggende gedachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb twee regentonnen en gebruik ook al het water waar ik
  mijn groenten in was...
  Ik zou graag nog hier en daar regenwater opvangen want nu ik
  een serretje (broeikas) heb vliegt het water er ook door.
  heel veel liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook een regenton en dat werkt perfect. Verder probeer ik ook overig (afval) water op te vangen en giet ik regelmatig bij de kamerplanten en nu dus ook in de tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij boffen met een regenput. Dat water gebruik ik ook voor doorspoelen van het toilet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb twee regentonnen, maar ik wil nog wel meer opvangen, volgens mij moet dat prima kunnen. Overigens is mijn moestuintje vrij klein, dus met een gieter per dag heb ik het wel gehad, dus dat is hier 70l in de week.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig heeft het hier zondagavond flink geplenst, maar anders ook uit de kraan… Gelukkig hebben we ook een regenton. Misschien kun je douchewater opvangen, en dat gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank voor jullie input.

  Er mag inderdaad ook nog wel een emmer in de douche worden gezet.
  Die emmer staat nu buiten uit te drogen... Kwestie van even verplaatsen dus.

  En die regenton gaat hier op termijn ook nog wel komen.

  BeantwoordenVerwijderen