Thuis ontbijten is duurder

Volgens de Kampioen kun je beter bij de Ikea, Hema of Mc Donald's gaan eten omdat dat goedkoper is dan als je je ontbijtje bij de supermarkt haalt. Oftewel: thuis ontbijten zou duurder zijn.

Mc Donald's wint volgens hen qua smaak. Vooral de Mc Muffin werd erg gewaardeerd. De prijzen van de ontbijtjes varieerden bij de verschillende winkels van 1 euro tot 4,95 euro.

Helemaal aan het einde van het artikel staat dan wel nog een artikeltje van het voedingscentrum weggemoffeld die waarschuwt dat er wel erg veel calorieën zit in deze ontbijtjes: tussen de 450 en 650 Kcal. waar 350 Kcal. wordt aangeraden voor een ontbijtje. 

Daarbij kunnen van de geserveerde gerechten alleen de thee en de jam de goedkeuring wegdragen. De rest bevat teveel verzadigde vetten en is dus ongezond. De foto's bij het artikel onderschrijven deze kanttekening: alle mensen op de foto's hebben overgewicht


Laten we  nu voor de gein eens even uitrekenen of die ontbijtjes nu echt goedkoper zijn dan wat je in de supermarkt kunt kopen. Dan laat ik de toekomstige extra kosten in verband met hart- en vaatziekten, overgewicht en dergelijke voor het gemak even buiten beschouwing. 

In deze ontbijtjes worden croisantjes, eitjes en dergelijke gegeten. Omdat dit voor mij (en voor de meeste Nederlanders neem ik aan) geen standaard ontbijt is, neem ik dit niet als uitgangspunt. Ik  vergelijk de kosten met een (voor mij) gewoon ontbijtje thuis.

Mijn ontbijtvarianten.
  1. Biologische yoghurt met havermout, banaan, honing en rozijntjes.
    Biologische yoghurt: 1,39 per fles (1000 ml). Kosten per portie van 150 ml: 0,21
    Havermout: 0,38 per pak (500 gram). Kosten per portie van 40 gram: 0,03
    Biologische honing: 8,00 (900 gram). Kosten per portie van 1 flinke theelepel: 0,08
    Biologische rozijntjes: 5,75 (1000 gram): Kosten per portie van 20 gram: 0,12
    Biologische bananen: 1,20 (500 gram/4 bananen): kosten per portie van 1/2 banaan: 0,15

  2. Havermoutpap met rozijntjes.
    Biologische melk: 0,99 per pak (1000 ml). Kosten per portie van 100 ml (ik maak de pap met deels melk, deels water): 0,10
    Havermout: 0,38 per pak (500 gram). Kosten per portie van 40 gram: 0,03
    Biologische rozijntjes: 5,75 (1000 gram): Kosten per portie van 20 gram: 0,12

  3. Twee boterhammen met boter en kaas.
    Zelf gebakken brood (even te ingewikkeld om de kosten van zelfgebakken brood hier voor te rekenen, maar ik kwam incl. -biologische- ingrediënten en electriciteit op het volgende bedrag per 2 flinke boterhammen ): 0,12
    Biologische roomboter: 1,59 (250 gram). Kosten per portie van 8 gram: 0,05
    Kaas: 7,50 (per 1000 gram). Kosten per portie van 4 plakjes (25 gram): 0,19
Bij al deze varianten wordt een mok versgezette expresso met gekookte melk gedronken:
Koffie: 2,50 (per 250 gram). Kosten per portie van 6 gram: 0,06
Biologische melk: 0,99 (per 1000 ml). Kosten per portie van 140 ml: 0,14
Stroom / water: 0,01 (schatting)

Totale kosten per ontbijtvariant:
  1. Yoghurt met rozijntjes, honing en banaan: 0,59
  2. Havermoutpap met rozijntjes: 0,25 
  3. Twee boterhammen met boter en kaas: 0,36
Hierbij komen de kosten voor een heerlijke mok expresso met gekookte melk:  0,21
Mijn ontbijtje thuis kost hiermee tussen de 0,46 en 0,80 euro.


Oftewel... gewoon thuis ontbijten is volgens mij toch echt goedkoper én een stuk gezonder!


Ik heb me overigens een beetje boos gemaakt over het artikel. Het is een schaamteloos promoten van ongezond eten op basis van leugens, waar mensen nog intrappen ook! 


Wat kost jullie ontbijtje? ;-)

Reacties

  1. Wat leuk,dat je dit uitrekende. Dat was ook mijn reaktie na het lezen van dat artikel. Mijn zelfgebakken boterham met boter en honing,kop thee en eitje kost echt minder dan 1 euro. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vraag me af hoeveel mensen er ontbijten bij een Ikea, Mac, Hema etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb het artikel niet gelezen maar misschien bedoelen ze dat hetzelfde thuis eten duurder is. Mijn ontbijt kost 0,59. 200 gr bio yogert 0,20 bio muesli 0,09 en 1 bio banaan 0,30. Banaan kan ook soms twee kleine of 1 grote kiwi zijn. Kosten ongeveer hetzelfde.
    Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er staat in het artikel letterlijk: "wees eerlijk; voor 1 euro kun je thuis geen ontbijt op tafel zetten."

      Mijn én jullie reacties laten zien dat dit grote onzin is.

      Maar goed, we gaan er even van uit dat je precies het ontbijtje van de Hema wilt.

      Gaan we:
      Ontbijtje Hema van 1 euro: Een vers kopje koffie met een croissant, jam en een broodje met ei en bacon.
      Wil je boter op je broodje, dan rekent de Hema hier 0,25 extra voor.

      Mijn berekening:
      Kopje koffie: 0,06 aan koffie per kopje. Hier krijg je hoogstens koffiemelk bij en wat suiker. Kosten toevoegingen max. 0,04. Totaal koffie 0,10 (let op, voor dit bedrag krijg je thuis meer koffie dan bij de Hema).
      Croissant: aanbieding spar 4 voor 0,99 = kosten per croisant: 0,25.
      Jam: zou het dure jam zijn denken jullie? Ik denk van niet. 0,03 voor de jam.
      Broodje: Aanbieding stokbrood spar 0,79. 1/4 stokbroodje = 0,20
      Ei: vast niet bio dus zal ik met 0,15 cent voor een eitje een heel eind komen.
      Bacon: 1,79 voor 100 gram. Zeg 10 plakjes in een ons: 1 plakje bacon: 0,18
      Boter: kost 0,25 cent extra bij de Hema, maar wil ik er toch bij: kosten thuis: 0,05

      Totaal thuis: 0,96 euro...
      Hema: 1,25 (want boter op m'n broodje).

      Verwijderen
  4. Waarschijnlijk zijn ze buiten de deur ontbijten aan het promoten, dit is in de U.S. of A al heel normaal aan het worden. Ik kende een gepensioneerde weduwe die met een vast groepje leeftijdgenoten ieder ochtend ging ontbijten bij een leuke diner een soort snackbar/lunchroom dit was voor haar wel de goedkoopste manier om buiten de deur te eten en zo zag ze iedere dag haar vrienden die toch niet zo goed met haar bevriend waren om iedere dag bij elkaar op bezoek te gaan. Het kostte een paar dollar. gr. An

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik eet behalve 2 boterhammen ook nog 2 à 3 kleine tomaatjes (20 cent) en versgeperst sinaasappelsap (50 cent). Gezond en voordelig!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik eet een halve pot kwark met gepureerd fruit uit de vriezer en een kop thee. Kosten: 0,33 van de kwark,fruit uit eigen tuin is gratis en 1 thee zakje voor 1 kop, waar ik 2x mee doe. Samen 0,40 ct.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tja, ik hoor van mijn vader ook wel van ouderen die op de scootmobiel naar de Hema gaan om te ontbijten. Goedkoop, je bent er even uit, tis lekker en je spreekt nog eens iemand, al is het maar de cassiere. Ik geloofde mijn oren niet toen ik het hoorde, maar het zal best voorkomen. Mar het gaat idd wel de Amerikaanse/Engelse kant op waar de prijs van het voedsel allesbepalend is en de kwaliteit er kennelijk niet meer toe doet. Oh, en dan bedoel ik natuurlijk voedingswaarde, niet of het lekker smooth naar binnen glijdt. Ik heb alleen twee koppen koffie als ontbijt, krijg pas trek om 11.30 en eet dan wat fruit, red het daarmee tot aan de lunch.Alleen als ik 'ochtends moet autorijden, en dus absoluut niet het risico van een laag bloedsuikergehalte mag lopen, werk ik nog wel eens een klein bakje brinta o.i.d. weg. Groet, Hsm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op zich is het samen eten gezellig.
      Alleen jammer dat het geen gezonde hap is.

      Verwijderen
  8. En veel mensen moeten er ook nog naar toe rijden hè, dat kost ook geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gezond? hoeveel mensen weten wat gezond is? Een -wit -broodje gezond met èn volvette kaas èn een plak ham wordt echt als gezond aangemerkt.
    Zwarte thee bij de boterham onttrekt ijzer aan het lichaam, wat kan worden opgeheven door er vitamine c bij te drinken. Weet 'iedereen' dat?
    De genoemde ketens willen ook graag dat je naast het ontbijt nog even de winkel ingaat!
    Groet,
    Alma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. LOL je hebt helemaal gelijk!

      Veel mensen weten inderdaad niet wat gezond is.
      En natuurlijk gaat het de genoemde ketens niet om de volksgezondheid.

      Daarom vond ik het ook zo'n fout artikel.

      Verwijderen
  10. Ik moet om half negen op mijn werk zijn, ik kan niet eens buiten de deur ontbijten. En eerlijk gezegd: ik kan een stuk goedkoper en minder vet. Een gewone geroosterde volkoren boterham met halvarine en goede jam en een kop kruidenthee voldoet mij prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik kan me je frustratie over het artikel goed voorstellen, wat een verkapte sluikreclame zeg !
    mijn ontbijt wisselt te veel om er een prijskaartje aan te plakken, als ik veel haast heb is het een bio banaan en een glas water. heb ik meer tijd dan maak ik wel bv een roereitje met verse tuinkruiden en een geroosterde bio bruine boterham en een glas verse jus. ( dat laatste kost van meer als een euro maar dat is het me ook wel waard )

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Haha.. ik zal het eens bekijken, maar kan nooit veel zijn. Een kom volle melk met 6 scheppen Brinta. Ben benieuwd! ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Maar nu het belangrijkste, werkt dat een beetje? Ik ben echt heel tevreden over deze deo! Ik fiets 30 kilometer naar mijn werk en zelfs als ik dat fiets in een regenpak ruik ik nog gewoon.

    Nans, je bent een held. Ik heb het idee dat in de discussie wat dingen door elkaar gehaald worden, bijvoorbeeld de begrippen gezond en goedkoop. Ik vind het opmerkelijk en (daarom) sympathiek dat je zomaar 3 ontbijtvarianten kunt noemen voor een bedrag dat echt iedereen kan betalen.
    "Leugens" is een zwaar woord, maar ik geloof je. Als je zelf een ontbijt bereidt, hoef je je eigen arbeidsloon niet in rekening te brengen. Bij Hema of McDonalds is dat onontkombaar. Bovendien moeten die ondernemingen ook hun spullen inkopen en op de verkoop daarvan winst maken. Het is daarom echt onwaarschijnlijk dat thuis ontbijten duurder is dan bij dergelijke ondernemingen
    Dat je er nog eens uit bent, nog eens iemand spreekt doet voor het kostenplaatje totaal niet terzake.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts