Pagina's

donderdag 29 december 2011

Hooikist

Dank zij de reacties van Creanda en Mirjam op mijn post over energieslurpers ben ik geïnteresseerd geraakt in het fenomeen hooikist / kookzak.

Dussss onlangs een geschikte doos opgezocht, plaatje tempex (van de nieuwe koelkast) weer uit de container gevist, restje radiatorfolie wat te klein was om nog achter een radiator te plakken opgezocht, wat geknipt, gesneden en geplakt en voila! Een hooidoos.

In de doos heb ik eerst een bodem van kranten gelegd en dan de wanden met tempex bekleed.
Op de bodem en zijkanten heb ik overlappend op elkaar een stuk radiatorfolie geplakt, met nog net een stukje radiatorfolie over om de bovenkant af te sluiten. Als extra vulling en isolatie zit er ook nog een grote badhanddoek in.

Als de pan in de doos zit kan de handdoek dichtgevouwen worden, stuk radiatorfolie eroverheen en doos dichtvouwen.

Misschien niet perfect, maar de rijst is er in ieder geval goed in gelukt. Fijn ook dat de pan niet aankoekt. 

Bijkomend voordeel is dat de doos in de oven past. Dat is mooi, want dan kunnen de poezen er niet bij. 

Manlief had het gelijk over een geïsoleerd kastje met naverwarming, maar ik geloof dat ik eerst deze hooidoos maar eens ga testen.

Google eens op "retention cooking" voor filmpjes over dit onderwerp. 

5 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd hoe het bevalt! Ik las er laatst ook over, maar zag toen ook dat je alsnog alles eerst aan de kook moest krijgen, dus ik vroeg me wel af of het dan echt veel energie scheelde. Ik breng nu dingen snel aan de kook en zet daarna het gas laag, dat schijnt ook energiezuinig te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien scheelt het op wat voor fornuis je kookt. Wij koken op een keramische kookplaat. Deze verbruikt gemiddeld 8 (!) KWH per uur.

  Het is even lastig controleren wat er nu bespaart, omdat we ook een nieuwe, zuinigere koelkast hebben, maar alles wat hier minder op het fornuis staat scheelt dus als het goed is wel degelijk.

  Want 8 KWH per uur = 1 KWH per 7,5 minuten...

  Het gebruik was overigens zo'n 8 KWH per dag en dat hebben we inmiddels teruggebracht naar 4-5 KWH per dag (met slechts beperkte inzet van de hooikist, dus wordt vervolgd).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker knutselproject...ik vind het super,dat hooikisten.
  Mijn "kist" is heel simpel, gewoon mijn pan in een theedoek, en die theedoek in een wollen deken op de stoel in de huiskamer. Ik ben nog niet toegekomen aan een kistje knutselen omdat deze manier voldoet...Iets als erwtensoep doe ik na een dik uur weer even aan de kook brengen, dat scheelt wel.
  Van rijst vind ik het zo handig dat je dus de rijst in de hooikist hebt, én daardoor op tijd gare rijst hebt, én nooit een aangebrande pan, én meer ruimte op de kookplaat.
  Als beginner zal er wel eens een keer wat mislukken/misgaan maar er zijn op internet ook wel genoeg hooikistkooktijden te vinden.
  Ik kookte vroeger al zo toen ik op kamers woonde...scheelde me tijd en drukte in de gezamenlijke keuken.

  (ahum, ik klink als een oude oma zeg...gelukkig valt dat mee)

  Groet, Creanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zetten de rijst zodra het aan de kook is gewoon in bed neer. Deken erover en het blijft ook prima warm en kookt vrolijk door :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vorige week heb ik op de ouderwetse manier paprijst gemaakt, de manier van oma. Rijst koken met melk en toen het kookte uit gezet. Omdat ik ook zo'n energieverslindende kookplaat heb en die een tijdje warm blijft het een paar minuten laten staan. Daarna, net als mijn oma de pan in kranten verpakt. En .... in bed gezet. Plaid er extra over, kussen er op en dekbed er daarna nog overheen. Na een half uur was de rijst perfect gaar, niet aangekookt (wat anders vaak wel gebeurd) en zonder extra kosten van de energie.

  Of het met andere dingen ook zo kan weet ik niet, je moet natuurlijk wel oppassen dat de pan niet in bed omvalt ;-).

  Ik gebruik i.p.v. de kookplaat steeds vaker de stoomkoker, voordeel is dat hij gelijk gaat stomen en het water niet eerst hoeft te koken. Maar er wordt natuurlijk nog steeds electra verbruikt en bij een hooikist natuurlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen