Nog meer energieslurpers...

Ik blijf jullie nog even lastig vallen met de energieslurpers hier..

De radiator in de garage wordt nog steeds warm, ondanks het vervangen van de  thermostaatknop (grrrr!). Volgens manlief moet er dan een eenvoudige aan-uit knop op. Kennelijk denkt de thermostaatknop dat het vriest en laat hij water door. Hoe dat zit snap ik niet, (iets met bi-metaaltjes die bij verschillende temperaturen warm worden en kennelijk te enthousiast reageren) als het maar opgelost wordt! 

Manlief heeft vervolgens samen met mij eens kritisch naar de rest van ons verbruik gekeken en schrok ontzettend van ons dag-electriciteitsverbruik van gisteren (8 KWH). 

Na enig puzzelen en googelen zijn we eruit waar dit verbruik vandaan komt en waarom het KWH- verbruik bij ons erg wisselt (verbruik overdag ergens tussen de 5 en de 8 KWH), terwijl we doordeweeks overdag geen wassen / vaatwasser draaien en ook verder geen gekke dingen doen. 

Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat de kookplaat (keramisch) hier schuldig is aan het verbruik. Volgens internet verbruikt een keramische kookplaat ongeveer 6 tot 8 KWH per uur (!) en wij hebben een oud ding dus ons verbruik zal wel weer hoger liggen. Daarbij koken we graag en dagelijks.

Tegelijkertijd ligt ons huidige electriciteitsverbruik bijna een kwart lager dan vorig jaar! Met kennelijk dus nog een hoop winst te halen.

Zijn jullie apparaten in huis tegengekomen die veel meer verbruiken dan je verwacht had?

Reacties

  1. Ja, bij mij is elk apparaat met een stekker aan de energiemeter gegaan en toen bleek de pomp van de vloerverwarming continue aan te staan en een verbruik van 525KWh op jaarbasis! Daar hebben we inmiddels een pompschakelaar opgezet en dat scheelt enorm. Het enige apparaat wat niet gemeten kon worden was de inductiekookplaat. Die werkt op krachtstroom dus daar gaat de energiemeter van kapot. Dat ie veel gebruikt zie ik op de Wattcher (een apparaatje waar je het gebruik van dat moment op kunt zien). Ik ben nu aan het experimenteren met kookzakken(alternatief voor de hooikist) en het bevalt prima. Ik bespaar daar ongeveer de helft tot tweederde van de energiekosten mee die ik anders kwijt zou zijn met de inductiekookplaat en inplaats van in mijn potten en pannen te roeren, zit ik nu lekker op de bank een boekje te lezen :) Tis ff wennen! Om te kijken of het wel wat voor mij was, ben ik eerst aan de slag gegaan met een dekbed wat over was. Verder zijn er hier standbykillers ingezet en tijdschakelaars. Er is al eenderde van de dagelijkse aantal kwh vanaf dus we gaan de goede kant op. Uiteindelijk wil ik op de helft uitkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oei, maar goed dat jullie achter die sluipers aan gaan...en tja, dat wordt hooikisten.Wat overigens ook goed zonder kist maar met een goede wollen deken of dekbed kan. Je schrijft dat jullie van koken houden, dat scheelt. Neem bv ook een petroleumstel en kook daar de sudderlappen en soepjes op. Koken als oma is in mijn keuken vrij gewoon. Hooikisten, petroleumstel,koken zonder apparaten met stekkers, wecken, oma's keuken is best een leuke uitdaging hoor.
    En wat de garage betreft, is het geen idee om die tweede verwarming daar ook weg laten halen?

    Groet, Creanda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Mirjam, wij gaan nu ook elk apparaat testen. Behalve dus ook de kookplaat, die werkt hier ook op krachtstroom.

    Even een vraag over die kookzakken / hooikisten: in een oud boekje over koken met hooikisten las ik dat je er geen groenten en aardappelen in moet koken omdat deze manier van koken slecht is voor de voedingswaarde.

    Nu eten wij heel weinig vlees en vis, dus dan blijft alleen rijst / risotto / pasta (?) over om op die manier te koken. Hoe doen jij dat? Kook je alles in de kookzak?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Creanda, we hebben een wasmachine + gootsteen in de garage. Iets van vorstbeveiliging is dus op zich wel handig. En als die radiator dicht kan is er ook geen probleem.

    Mocht dat met zo'n aan-uit ding ook niet lukken dan gaat ie er wel af hoor. Ben het zo zat met dat rotding!

    Dat petroleumstel vond ik interessant. Ik ga eens kijken of ik er eentje kan vinden...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aardappels en groente doe ik ook in de kookzak. Ik moet eens aan mijn zus vragen (die geeft voedingsleer) hoe het zit met de vitaminen etc. maar ik denk dat het wel meevalt. Aardappel en bloemkool kook ik bv 6 minuten (ik snij ze wel kleiner dan vroeger dus een gewone aardappel door vieren)in weinig water (bodempje), dan giet ik het af en zet het weer op tot de damp eraf komt(een minuutje ofzo) Dan gaat de pan een uur in de kookzak. Persoonlijk vind ik de aardappels zo veel lekkerder. Mocht het toch niet gaar zijn dan gewoon terug doen in de kookzak om verder te garen. Je kunt de kookzakken zelf maken http://www.engelfriet.net/Alie/Marieke/kokennu.htm of kopen http://www.hooimadam.nl/ op de laatste site staan ook heel lekkere recepten. Die linzen met andijvie vond ik erg lekker. Het is uitproberen maar er kan veel meer in de kookzak dan ik eerst dacht. Pasta hoeft niet eens in de kookzak. Als het water kookt, 10 seconden laten koken en de pan van het vuur halen. De gewone kooktijd aanhouden en de pasta is gaar! Eieren koken idem. Je zou ook met de hogedrukpan kunnen gaan koken. Zelf heb ik de (grote) lade onder de kookplaat leeggeruimd en daar staan meestal 2 of 3 pannetjes(pannen moeten tenminste voor de helft vol dus voor ons gezin van 3 personen zijn dat kleine pannetjes) in de kookzakken. De eerste keer vertrouwde mijn zoon het niet. "Ma, wanneer gaan we eten?" "Over 5 minuten jongen" Kijkt ie me heel wantrouwend aan: "Hoe kan dat nu, er staat niets op het fornuis!" Heel leuk om dan ineens die dampende pannen tevoorschijn te toveren ;))

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Mirjam, ik ben benieuwd naar de reactie van je zus. Sowieso kan ik gelijk aan de slag met de verkorte kooktijden voor pasta en gekookte eieren. Dank je!

    Op dit moment kook ik in ieder geval al bewuster (vuur eerder uitzetten, waterkoker meer gebruiken) en heb ik het koffie zetten in aangepast (wij drinken altijd koffie uit de perculator): water koken in de waterkoker, kokend water in het onderste deel van het koffiekannetje, dopje met koffie en kannetje erop schroeven, verhitten op 12 totdat de koffie naar boven begint te komen en dan het fornuis uitzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Grappig dat je zoontje het eerst niet vertrouwde met het eten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heb net mijn zus gebeld en die zei dat de voedingswaarde niet minder zou zijn dan de traditionele manier van groente en aardappelen koken :). Wel afgieten voor je het in de kookzak of hooikist stopt en met weinig water koken want juist met dat water gooi je de vitaminen weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Mirjam, echt heel fijn dat je dat aan je zus gevraagd hebt.

    Ik ga je links over het zelf maken van kookzakken eens goed bekijken en peinzen wat we daar hier mee kunnen.

    LOL! Dan hebben we straks een hypermoderne koelkast én een ouderwetse hooikist ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts