Tradities maken als gezin

Één van de grappige dingen van kinderen is dat ze dol zijn op tradities. Als iets leuk is en je doet het twee keer, dan willen ze het nog een keer en nog een keer enzovoorts. Als je er in meegaat heb je zo een hele serie gezinstradities voor je er erg in hebt. 

Zo aten we een paar keer walnoten na het avondeten in de hoop dat zoon er beter van zou gaan slapen. Niet alleen werkte dat goed, de kinderen vinden het eten van de walnoten ook gewoon een erg leuke afsluiting van de maaltijd. De notenkraker sneuvelde tijdens het maken van deze traditie, dus we doen het al een poosje met een hamer en een plankje, wat het (natuurlijk...) nóg leuker maakt. 

Bij het opeten van die walnoten had ik een paar keer vragen gesteld. En 'dus' moeten er nu iedere avond vragen worden gesteld aan elkaar. Eerst bedacht ik alle vragen, maar nu mag iedereen één vraag stellen die voor iedereen geldt. De vragen variëren zeer en het blijkt een goede manier te zijn om nog even na te tafelen. 

Vanavond kwamen de volgende vragen aan bod:

  • Als je een winkel had, wat zou je dan willen verkopen? (ons gezin verkoopt graag eenhoorns, lampen, kookboeken en muziekinstrumenten....)
  • Welke kleur sokken heb je het liefst? (we zijn maar saaie sokkenmensen, behalve  dochter... die wil rode)
  • Heb je liever een bril of lenzen (het hele gezin wil een bril)
  • Met wie zou jij graag een uitje willen doen? (daar kwam dochter mee - schattig toch?)
Heb jij een speciale tradities binnen het gezin? 


Reacties

  1. Wat een leuke vragen! Echt goed bedacht van de kinderen ook. Het klinkt als een heel fijn familiemoment.

    Wij hebben vorig jaar 5 dec een film gekeken met lekkere hapjes erbij als avond eten. Erna kwamen de cadeautjes. Dat beviel goed dus ik had al besloten dat weer te doen. Zondag bleek dat de kinderen daar al vanuit gingen. En dan wel dezelfde film als het aan hen ligt.

    Verder proberen we elke verjaardag een kampvuur te maken maar helaas lukt dat niet altijd ivm wind of regen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zijn ook erg leuke tradities. Dat kampvuur zou hier vanaf de eerste keer een hit zijn LOL!!

      Verwijderen
  2. Ja, heel veel zelfs! Ik ben dol op routines en gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jazeker! Tweede zoon mag bijvoorbeeld ieder jaar de (kunst)boom versieren. We hebben nu 8 dezelfde foto's waarop hij steeds een beetje groter is. We kijken in de kerstvakantie Home Alone en sjoelen op oudejaarsdag, want dan is het toch al herrie...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk zo'n foto waarop hij jaarlijks groter wordt. Ik bedenk me net dat wij jaarlijks een foto-kaart sturen als kerstkaart. Dat is inmiddels ook een leuke traditie.

      De film en het sjoelen klinken ook erg leuk.

      Verwijderen
  4. Wat leuk zulke tradities. Wij hebben er ook veel hoor, bijvoorbeeld elke vrijdagavond samen een filmpje kijken. En op zaterdag een gebakje halen. En ook de nodige tradities rond de feestdagen. En je hebt gelijk: kinderen vinden die herhaling echt heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuke tradities ook! Dat gebakje op zaterdag is ook een goed idee zeg.

      Verwijderen
  5. Wat leuk bedacht die vragen bij het walnoot eten.
    Wij hebben ook wel wat tradities.
    Op wat langere ritjes laat zoon in de auto altijd korte stukjes muziek horen en dan moeten we raden wie het is. Dat vinden we allemaal heel leuk.
    Bij het naar bed brengen van dochter, zit ik een poosje bij haar en vertelt ze wat over haar leventje of dagelijkse bezigheden. Daarna vertel ik wat over het mijne en eindig met iets uit haar baby of kindertijd. Ze zegt zelf dat ze niet kan slapen zonder.
    Op vakantie zoeken we een magneetje uit op de plaats van bestemming. De kinderen doen dat ook als ze zelf op vakantie gaan (of op kamp). Ze zijn 21 en 16. De magneetjes gaan op de koelkast.
    Met de kerst gaan we een paar dagen naar een huisje. Vroeger organiseerden mijn ouders dat maar nu doen we het zelf en komen ze een paar dagen logeren. Man maakt een buffetje en een dag gourmetten. De kinderen kijken er altijd naar uit, nog altijd.
    Op nieuwjaarsavond gaan we uit eten met mijn ouders. Dat doen we al vanaf mijn 15e en hebben we altijd voortgezet. Eerst kwam man erbij en later de kinderen. De komende jaarwisseling wordt misschien de uitzondering.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ow... die muziekstukjes zouden hier ook een hit zijn. Wat fijn dat je met je dochter van 16 nog zo'n fijn avondritueel hebt. Het is knap om ook in de pubertijd op die manier verbonden te blijven.

      De corona gooit qua familierituelen wel roet in het eten. Hopelijk is er wat ruimte rondom de feestdagen.

      Verwijderen
  6. Leuk! Ik houd er van.
    Wij hebben dan ook best wat tradities. Rond feestdagen maar ook wekelijks. Worden we allemaal blij van.
    Groet, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Stuur een bericht

Populaire posts